Hanovra – ca pasarea Phoenix!
Hanovra. Renasterea unui oras distrus.
Am vazut cum Hanovra a renascut din cenusa la propriu!
E incredibil cum intr-un singur secol o tara poate fi ingerul si demonul unui continent. Cum astazi Europa se uita la fiecare miscare sa primeasca aprobarea si banii germanilor in timp ce acum 70 de ani se uita cu spaima la nazisti. Daca in Germania exista un subiect sensibil, acesta este cel despre WW2. Stiati ca oamenii de rand inca platesc o taxa de solidaritate pentru ca Germania sa poata plati despagubirile pentru WW2. Da. Aproape de necrezut. La cati ani? Peste 70 de ani de la sfarsitul razboiului pierdut… Dupa razboi, toate lucrurile rele facute de catre nazisti au dus la sentimentul de vinovatie si dorinta de reconciliere cu toti cei carora le-au facut rau. Este o politica de stat devenita in timp sentiment national.
“Reconcilierea” despre care germanii de rand se feresc sa discute prea mult aduce insa la realitate situatii care in trecut ar fi fost SF. De exemplu in Hanovra, un fost hotel Intercontinental, altadata mandria orasului, este astazi un camin pentru imigranti. Sau in fata mai multor cladiri guvernamentale sunt puse discret in pavaj placi memoriale cu numele evreilor din oras deportati si decedati in WW2. Sau toleranta de care dau dovada cand vine vorba despre cei de alta religie sau etnie. Uneori mi s-a parut chiar si mie prea mult. Au pierdut, au acceptat ca au pierdut si au inceput sa munceasca pentru a reface tara.
[Best_Wordpress_Gallery id=”104″ gal_title=”macheta”]
Distrugerea
Daca in aceasta calatorie am fost uimit de ceva, acel lucru a fost capacitatea poporului german de a renaste. Mitul nemtilor muncitori si seriosi are acoperire in realitate! O tara pusa la pamant, aproape 90% distrusa, a redevenit, de data asta pasnic puterea nr. 1 in Europa.
Hanovra a avut soarta multor orase germane in WW2 si in doua nopti teribile in 1943 a fost distrusa aproape in totalitate. Fiecare cladire, biserica, strada a suferit din greu. Poti sa intelegi cel mai bine asta in Palatul Primariei unde exista 4 machete. Prima in care poti vedea orasul in evul mediu, a doua in care este aratat inainte de razboi, una in care vezi ce au facut 2 nopti de bombardament si ultima cu orasul de azi. Este o poveste teribila a unei istorii marcata de razboaie.
In istorie, invingatorii scriu povestile si de aceea stim enorm de multe despre cat rau a facut Germania si aproape nimic din cat a suferit din cauza unui lider nebun. Hanovra intai s-a autoflagelat. A scos din oras toti proprietarii de case, firme etc ce erau evrei si i-a trimis in lagare. Apoi si-a trimis barbatii la razboi. Apoi a platit pentru toate aceste pacate. In macheta a treia poti intelege cum este un oras pus la pamant. Nu e doar cladirea… Oamenii in primul rand. Apoi infrastructura. Apoi dreptul la proprietate. Documente arse, distruse. Arhive care nu mai exista. Cladiri care au disparut.O catastrofa aproape totala!
Renasterea
De unde sa incepi? Cu ce? Cum? Saracia uriasa pentru ca Germania pierduse razboiul. Lipsa resurselor. Au bombardat pana si parcul…Sa refaci exact sau sa construiesti un oras nou? Au ales sa reconstruiasca modern dar sa incerce sa isi pastreze in acelasi timp identitatea. Se spune ca au gresit multe, ca trebuia facut altfel. Dar a fost o munca uriasa in spatele acestei reconstructii. Strazile de azi sunt largi, mai adaptate vremurilor noastre, cladirile sunt cu maxim 7-8 etaje. Au pastrat o zona care este reconstituita ca inainte de bombardament si chiar daca cladirile arata ca din sec XV ele sunt restaurate prin anii 70-80. De asemenea au pastrat un loc ce mi-a prins memoria afectiva. O biserica bombardata din care a ramas zidurile si turnul. Inegrita de fumul de la focul ce a distrus-o, fara acoperis este ca o marturie tacuta si sinistra a raului ce poate fi facut de oameni.
Hanovra astazi
Astazi Hanovra e vie, multiculturala, cu terase, baruri, parcuri, magazine ale brandurilor mondiale. Cladirile ce au ramas in picioare sunt ca inainte, cladirile noi sunt terminate, reconstructia aproape ca s-a terminat. Ici colo se mai renoveaza, se mai construieste. Dar Hanovra astazi este gata. Orasul este ordonat si curat ca orice oras german. Si da, e vorba si de bani, pentru ca fara ei nu s-ar fi putut face dar e vorba si de suflet si de munca. Multa munca si seriozitate!
Astazi lumea merge la fotbal sau la market, sta la terase, se plimba prin parcuri, merge la muzee si totul este asa cum ar trebui sa fie. Pace si liniste.
Dar mi-a ramas in minte ca noi oamenii ne putem face atat de mult rau unii altora doar pentru ca nu stim sa ne opunem celor care ne conduc spre asa ceva.
Poate suferinta imensa de dupa razboi si aceast sentiment de vinovatie, alaturi de dorinta de a ajuta si compasiune au fost si ele printre motivele care au dus la politica Germaniei fata de imigranti.