Experienta culinara in Malta
Ce mancam in Malta
Incepem cu primele impresii din proiectul nostru “Povesti din Malta“. Ce poti manca pe o insula din Mediterana.
O insula in mijlocul marii Mediterana si aflata la confluenta atator civilizatii este evident ca are influente de peste tot. Asa cum insula in sine are asemanari uriase cu insulele grecesti si uneori si cu Sicilia aflata doar la vreo 20 de km de insula Gozo, si bucataria este la fel. Asemanatoare cu ceea ce gasesti prin Tunisia, Grecia, Cipru sau Italia. Si totusi au lucruri evident specifice.
O masina cu un sofer din Ghana ne-a condus de la hotel la restaurantul dintr-un oras cu nume greu de pronuntat. Mgarr. Un restaurant mic si cochet, intr-o cladire veche si cu o atmosfera romantica ne-a asteptat sa ne dezvaluie bunatatile insulei. Mai presus de mancare am simtit ospitalitatea maltezilor… Chiar! Stiti cum se descriu maltezii? Primul cuvant. Nu destepti, bogati, nationalisti sau frumosi. Ospitalieri. Si chiar sunt. In oraselele apropiate cu casele cu maxim 3-4 etaje, de culoare crem toate si cu patina timpului pe ziduri, gasesti din loc in loc diverse locatii ce ofera gurmanzilor experiente de neuitat. Noi am gasit…
Maestrale Gourmet Restaurant
Pentru cei care nu stiu foarte multe despre Malta, aflati ca multe lucruri si locuri poarta nume fonetic arabesti. Astfel ca Maestrale Gourmet Restaurant se afla in orasul pomenit – Mgarr, un orasel mic din vestul insulei. Vechi, micut si tipic maltez. Ofera bucataria mediteraneana in combinatie cu traditiile malteze. Startere,supe, feluri principale sau deserturi tipice.
Un platou de start pentru o persoana, este ca peste tot in zona mediteranei pentru cel putin doua persoane. Masline murate, branza de capra cu piper, rosii uscate si apoi murate, o pasta de fasole neagra cu usturoi,fasole alba fiarta cu mirodenii, un carnat de porc savuros si deloc picant si rosii bulion pur si simplu. Se serveste cu paine tare sau prajita sau cu niste biscuiti uscati. Sunt sarate si se bea bere Cisk dupa ele. Nu te repezi pentru ca ai drum lung…
Am ales o supa malteza cu ou in interior. Ciudatica si fierbinte. Fasolea, ciupercile, morcovul si oul alaturi de lamaie dau un gust care mie personal nu mi-a placut foarte mult. Dar este deosebit si foarte satios.
Pe langa pastele aduse din Italia si adaptate la ceea ce gatesc maltezii, specific in Malta sunt fripturile de iepure si de capra. Stufatul cu multe multe legume, carnea de porc sau cea de oaie sunt de asemenea in meniu.
Stiti sentimentul acela de vinovatie cand mergeti undeva, mancarea este grozava dar voi efectiv nu mai aveti loc? Asa ne-am simtit noi. Bun. Foarte bun. Dar daca mai iau o furculita lesin…
Sarah, una dintre domnisoarele ce serveau aici ne-a fost ghid culinar prin bucataria malteza. Fluenta in franceza, italiana si engleza, alaturi de malteza care este extrem de grea si seamana cu araba, Sara este o enciclopedie. Ne-a trecut in 5 minute prin toate bucatariile tuturor bunelor din Malta. Cum sa gatesti, ce sa mananci, cum sa mananci…
Ca sa intelegeti cat de apropiati sunt de limba araba: Pork Belly -Zaqq tal-majjal si Stuffat tal-Fenek au fost felurile principale ale mesei noastre.
La desert am avut o placinta fierbinte si dulce umpluta , servita cu inghetata de fistic. Imqaret. Absolut senzationala. Este un desert maltez care este bun doar daca este gatit bine. Noi am avut noroc! Fierbinte cu rece. O combinatie de dulce greu cu inghetata aerata si racoritoare. Am inteles ca este foarte buna si Maltese trifle sau Kannoli Tal – Maltese Canoli. Dar ramane pe data viitoare caci nu mai incapea nimic, nici o inghititura de prajitura oricat ar fi fost ea de buna. Unde mai pui ca preturile sunt foarte bune, un platou maltez este in jur de 15 euro, o supa la 8 euro, friptura la 16 euro portia uriasa de care va spuneam si mai pui o bere care este la 2, 3 euro si asta este. O masa regala la un pret decent, asta veti gasi la restaurantul Maestrale Gourmet din Malta.
Gastronomia malteza, chiar daca nu se compara cu bucataria franceza este una care iti aduce experiente din belsug si faptul ca o insula cu un pamant care nu este bogat poate sustine culturi de rosii, varza si fel de fel de alte legume ne spune ceva despre maiestria si harnicia maltezilor. Atentie, portile sunt foarte mari si nu veti putea manca din toate dar am inteles ca ei asa sunt obisnuiti sa manance. Pentru noi o portie de mancare din Malta se imparte la doi sau chiar 3 , mai ales daca comanzi mai multe feluri de mancare. Cu siguranta ne vom intoarce la acest restaurant cand vom ajunge din nou prin Malta, caci ne am propus sa venim si vara sa ne bucuram de vremea frumoasa.
Multumim pentru sprijinul acordat in proiectul nostru celor de la Malta Tourism Authority , Maestrale Gourmet precum si #Wizzair