Eu, Tonya

O autobiografie a Tonyei Harding celebra patinatoare

Tonya Harding a dominat scena patinajului internațional prin calitățile sale fizice excepționale. A dominat și prima pagină a jurnalelor, din cu totul alte motive. Filmul spune povestea patinatoarei Tonya Harding, campioană naţională a Statelor Unite, de două ori laureată a Olimpiadei. Numele său a ajuns însă în presa internaţională şi datorită unui scandal imens petrecut la Olimpiada din 1994, când oponenta sa directă a fost atacată şi rănită în timpul unui antrenament. S-a dovedit apoi că agresorul fusese aganjat de soţul patinatoarei, Harding fiind apoi eliminată din competiţie.

Eu, Tonya este povestea uneori absurdă, alteori tragică, dar şi comică a celei care s-a situat în centrul celui mai mare scandal din istoria sportului.

O comedie neagră, dar surprinzător de emoţionantă, Eu, Tonya are o avalanşă de calităţi. Cel mai bun film al anului.”-

Awards Circuit

O tragedie cu mult umor despre preţul succesului. Atât de amuzant, că nu-ţi poţi lua ochii de la ecran.

Indiewire

Riscant ca un triplu axel, dar Gillespie reuşeşte o aterizare perfectă, asumându-şi povestea stângace şi tristeţea ce o înconjoară.

Punch Drunk Critics

Robbie interpretează rolul sportivei căzute în dizgraţie ca pe un antierou din filmele lui Scorseze. ”

Time Out

Foarte amuzant. Tăios, furios, desăvârşit.

The Boston Globe

 

In articolul de astazi va prezentam un mic interviu cu regizorul Craig Gillespie

Ce v-a atras să faceţi acest film, de la bun început?

Am primit scenariul ştiind deja că Margot Robbie era confirmată pentru rol. Combinaţia dintre Tonya Harding şi Margot Robbie mi s-a părut de la început una interesantă. După ce am citit scenariul lui Steven Rogers, am fost convins pe deplin. Povestea era atât de bine spusă, cu doza bună de emoţie şi umor, cu o structură complet neconvenţională, deopotrivă descurajantă şi exaltantă. Nici că aş fi putut fi mai entuziast! Era un ton destul de pretenţios, dar mi s-a părut că i se potriveşte de minune lui Margot. O văzusem în filmele în care jucase cum trece de la umor la vulnerabilitate şi putere şi am considerat că toate acestea sunt atributele care definesc perfect lumea Tonyei.

Ne vorbiţi despre evoluţia filmului din momentul în care v-aţi alăturat echipei şi aţi început filmările?

Scenariul era foarte bine scris. Prioritatea, pentru mine, a fost să surprind spiritul Tonyei şi să onorez scenariul. Tonya trece prin experienţele ei cu sfidare şi curaj. Spiritul, energia ei, asta mi-am dorit să surprind în film. Acest lucru implica multe mişcări ale camerei, filmări dificile, muzică pentru a crea haosul şi euforia din viaţa ei în acei ani.

Ce ştiaţi despre Tonya Harding înainte de a face filmul? Dar după aceea?

Cunoşteam bine cele întâmplate. Lucram în publicitate în acei ani, iar cu trei luni înainte lucrasem chiar la reclama la supa Campbell’s cu Nancy Kerrigan. Dar, sigur, nu cunoşteam toate detaliile. Am presupus că este vorba de relaţia dintre Tonya şi Jeff Gillooly.

Descoperind lumea din care venea Tonya şi perseverenţa de care dăduse dovadă ca să se califice la cele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în tot haosul din viaţa ei, asta m-a făcut să o privesc dintr-o nouă perspectivă.

Cât au fost de dificile episoadele de patinaj din film? A fost greu să găsiţi pe cineva care să facă ceea ce făcea Tonya?

Am cunoscut-o devreme pe coregrafa de patinaj Sarah Kawahara, cu care am vorbit despre ceea ce ar putea să realizeze Margot şi pentru ce părţi ar trebui să găsim dubluri. Margot s-a antrenat patru luni şi s-a descurcat foarte bine, dar sigur, patinajul la nivel de Olimpiadă cere dubluri. Sarah ne-a spus de la bun început că nu vom găsi patinatoare care să execute un triplu axel, numai şase sportive au realizat asta de-a lungul timpului. Sunt două care se antrenează pentru Olimpiada de anul viitor şi care nu pot risca accidentări. M-a surprins de-a dreptul cât este de dificil, dacă Tonya a realizat figura acum 25 de ani şi atât de puţine patinatoare au reuşit performanţa de atunci până azi. Până la urmă, a trebuit să recurgem la efecte vizuale!

Ce aţi vrea să afle lumea despre Tonya vizionând filmul?

Mass media a arătat-o mereu într-o lumină proastă, dar viaţa ei e mult mai complicată şi mai tragică. Nu vreau să sugerez că Nancy Kerrigan nu a trecut printr-o experienţă îngrozitoare, vreau doar să spun că Tonya are o poveste mult mai complexă, care trebuia spusă. Dorinţa mea a fost să o umanizez, să empatizez cu ea.

Premii și Festivaluri:

OSCAR

  • Câștigat: premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Allison Janney)
  • Nominalizări : cea mai bună actriță în rol principal (Margot Robbie), cel mai bun montaj

GLOBUL DE AUR

  • Câștigat: Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Allison Janney)
  • Nominalizări: cea mai bună actriță în rol principal (Margot Robbie), Cel mai bun film (comedie, musical)

BAFTA

  • Câștigat: premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Allison Janney)
  • Nominalizări: cea mai bună actriță în rol principal (Margot Robbie), cel mi bun scenariu (Steven Rogers), cel mai bun make-up/hair (Deborah La Mia Denaver Adruitha Lee), cel mai bun costum design (Jennifer Johnson)

Alte festivaluri: Screen Actors Guild Awards, AACTA International Awards, Alliance of Women Film Journalists, American Cinema Editors, Austin Film Critics Association, Awards Circuit Community Awards, Boston Society of Film Critics Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Casting Society of America, Central Ohio Film Critics Association, Chicago Film Critics Association Awards, Film Independent Spirit Awards, Florida Film Critics Circle Awards, Hollywood Film Awards, Toronto International Film Festival, etc.

Asadar, un film exceptional pe care nu trebuie sa il ratati , povestea Tonyei va va face sa va ganditi cat de fragila este viata si cat de imprevizibila poate sa fie!

Comments

comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.