Drumul vinului trebuie asfaltat
E destul de dificil sa urmezi Drumul vinului…
Valea Prahovei alături de litoral, este cea mai vizitată zonă de turiști români și străini ( ăia care sunt, mulți/puțini ). Drumul vinului ar trebui sa fie alternativa la Sinaia. Din pacate un proiect cu un potențial foarte mare se chinuie să se dezvolte și pare că se infundă la fiecare cramă în parte. Ca și indicatoarele vechi si ruginite are și el nevoie de o schimbare majoră…
…am văzut vreo trei de felul acesta, toate îmbătrânite de timp. Cât de greu ar fi să fie schimbate? Să le lăsăm însă. Drumul vinului ar trebui să fie un proiect turistic de succes, o atracție pentru turiștii străini și nu numai. Leagă județul Dâmbovița de județul Buzău prin Prahova și de-a lungul acestui drum sunt o mulțime de crame care oferă degustări, muzee – Conacul Bellu, Muzeul vinului de la Crama 1777 , mănăstiri precum Zamfira – unde a pictat Grigorescu pe vremea când era ucenic sau pensiuni superbe cum e Conacul dintre vii. Există planuri pentru ca drumul acesta să fie făcut printre vii cu bicicleta. Se împletesc degustările cu vizitele culturale… Idei sunt! Posibilități deasemenea. Lipsește un program coerent. E ca și cum se construiesc bucăți de autostradă care trebuiesc doar conectate.
Ce poți face pe Drumul vinului? Este ideea de a afla povestea vinului acolo unde el ia naștere. Să guști la cramă între patru și șase feluri de vin care se prepară pe aceeași latitudine cu cea unde se află regiune Bordeaux din Franța. Vinuri roșii sau albe de cea mai bună calitate, din crame imense cum ar fi cea de la Urlați – Domeniile Dealul Mare
…sau în crame mici, unde vinul se face în cantități mult mai mici dar respectîndu-se tradiții vechi. Crama Rotenberg este una dintre ele.
În teorie, Drumul vinului ar trebui să fie de fapt o excursie de o zi/două, cu un traseu/doua/trei bine stabilite, cu alternative la crame, muzee mănăstiri și locuri unde să te odihnești peste noapte dacă vrei. Cramele nu sunt la drum deci ar trebui să existe indicatoare ca să te îndrume, grupurile nu sunt formate tot timpul din peste 10 persoane deci ar trebui primite și două dacă vor să facă o degustare. Ar trebui ca fiecare cramă să te îndrume spre următoarea destinație sau să aibă pliantele celorlalte obiective. Este un proiect care implică și necesită unitate și lucru în echipă altfel fiecare loc de pe Drumul vinului devine o fundătură.
Parte bună a acestui proiect frumos este că a pornit. Ca mai toate lucrurile din Romania se mișcă greu, trebuie împins, trebuiesc astupate gropile, puse semnalizatoare dar încet încet turiștii descopera că există alternativă pe Valea Prahovei iar cei implicați descoperă că nu doar producția și vânzarea vinului pot aduce profit.
Drumul vinului este deschis din Martie până în Octombrie și te așteaptă!