Documentarul despre Generatia de aur care nu a castigat nimic
Generatia de aur se destainuie. Chiar si fara medalii, pentru noi ramane “de aur”!
Poate ca titlul “Generatia de aur care nu a castigat nimic” o sa supere dar asta este adevarul! Cei mai buni fotbalisti din istoria Romaniei, din pacate nu au reusit sa si castige o medalie la Campionatul Mondial sau la Campionatul European. Dar asta nu le stirbeste cu nimic valoarea. Pentru toti cei care iubim fotbalul, aceea generatie ramane “de aur” in sufletele noastre!
„Hai, România! – Povestea Generației de Aur” primul film documentar despre fotbalul românesc din anii de glorie, este gata de lansare. Regizat de Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Headline Management Agency, documentarul urmareste parcursul nationalei de fotbal intre anii 1990-1994. O perioada in care cei care au jucat atunci puteau mai mult dar nu au mai fost egalati de nimeni dintre cei care i-au urmat.
Dulce-amar, cu interviuri ale multora dintre jucatorii de geniu de atunci, povestea este extrem de reala si sincera. Cu bucuriile victoriilor, cu lacrimi uneori, regrete, frustrari si dezvaluiri in premiera pentru publicul larg. Aducerile aminte ale societatii de atunci, arata ca nationala de fotbal era o oglinda a ceea ce Romania era imediat dupa Revolutie. Doua declaratii atrag atentia in mod deosebit “am fost ceea ce era poporul roman atunci” si “voi nu vreti sa lasati trecutul in trecut”. Prima care se leaga de conexiunea uriasa existenta intre oameni si nationala in aceea vreme si a doua legata de fotbalul romanesc actual. Pentru realizarea filmului și a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri și ilustrații, atât în diferite locuri din România, cât și în străinătate, în Italia, Franța, Coreea de Sud și Spania unde echipa de producție a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu și Gheorghe Popescu.
De la Lacatus la Lupescu, Raducioiu sau Ilie Dumitrescu, Hagi sau Stelea, toti s-au destainuit, dezvaluind fiecare in parte atat amintirile superbe cata si frustrarile traite in aceea vreme sau recunoscand franc greselile pe care le-au facut. Intelegi mult mai bine de ce s-au pierdut meciurile importante sau cum s-au castigat meciurile. Daca ai jucat fotbal sau daca ai facut un sport de echipa, stii exact cat de dinamic este un meci. Cum instinctul iti spune ca orice faci o sa castigi. Sa o sa pierzi… Asta descoperi in film. Intimitatea echipei nationale. Cum noi ne uitam la ei ca la supereori si nu stiam ca plang in camerele lor de hotel dupa infrangeri! Dupa 30 de ani, putem intelege din film de ce am putut atat de mult si totusi nu am reusit sa mergem pana la final. Cum nu a depins totul doar de valoarea sportiva!
Generatia de aur a fost impartita de multe ori, in grupuri, bisericute in functie de clubul unde jucau sau de oamenii puternici care-i sprijineau pe jucatori. Dar a fost si unita! Altfel performantele de atunci nu ar fi existat!
Chiar daca nu au reusit sa ajunga sa joace pentru medalii, generatia de atunci ramane ce mai valoroasa din istoria fotbalului romanesc. Asa cum spune Hagi, la un pas de Balonul de Aur atunci, la un pas de semifinala de Campionat Mondial cu uriasa Brazilie, ramane in sarcina celor care vin, sa devina mai buni si sa castige o medalie pentru a putea rivaliza, macar la nivel de discutie cu marea echipa a Romaniei care a invins Argentina sau Anglia printre multe altele.
Daca iubesti fotbalul, daca ai prins perioada aceea sau daca pur si simplu vrei sa descoperi si sa intelegi cum era fotbalul in Romania acum 30 de ani, mergi la cinema. Merita!