LUMEA MARE

Obiective turistice in Madrid

         Obiective turistice in Madrid

Gran Via, cea plina de magazine, baruri, teatre, banci si cladiri renumite, cea care a aparut in atat de multe filme  te duce in cealalta parte spre Plaza Cibeles unde ai doua obiective importante. Primul este complexul statuar al zeitei romane a naturii Cibele, reprezentata intr-un car tras de doi lei. Se afla in mijlocul unui sens giratoriu si daca nu-ti iei inima in dinti nu poti ajunge langa ea sa o tragi in poza. De fapt la 1 minut dupa ce am traversat si-a facut aparitia un politist pe scuter care ne-a mai permis doar o poza. Este locul unde fanii lui Real Madrid celebreaza marile victorii obtinute de echipa lor. Piata este inconjurata de sediul central al bancii nationale a Spaniei, la 30 de metri in subsol fiind aurul detinut de stat, Casa de America – inca bantuita de fantoma fondatorului ei (spun legendele) si  Palacio de Comunicaciones (Palatul Comunicatiilor) in acest moment sediul primariei Madridului. Poti urca pentru doi euro pana sus in turn, panorama de acolo fiind incantatoare. Ai placute in fiecare directie care iti descriu ceea ce vezi in zare. Statia de metrou se numeste Banco de Espana (M2).

madrid

madrid

madrid

     Din Cibeles ajungi in 5 minute de mers la pas la muzeul Del Prado, trecand prin fata muzeului naval cel care gazduieste intreaga istorie a fortelor navale spaniole, atat de bogata in evenimente. Peste 6000 de opere ( El Greco, Rubens, Rembrandt, Titian, Goya…) se pot vedea la Prado incepand cu ora 9.00, pentru 14 euro sau gratis intre orele 18.00-20.00. La o aruncatura de bat la propriu, pentru iubitorii de arta se afla Museo Thyssen, cea mai frumoasa colectie de arta privata din lume dupa cea a reginei Angliei. Tablouri apartinand unor mari artisti, aflate in propietatea unei baronese sunt expuse aici. Intrarea este 6 euro.

madrid

madrid

madrid

   Drumul continua spre Gara Atocha, trecand pe langa Gradina Botanica – 30.000 de plante in trei sere pline de culoare si miros. Un alt muzeu de arta – Centro de Arte Reina Sofia vis a vis de gara, in fapt o fosta manastire – fosta spital ofera deasemenea expozitii temporare si permanente de arta iar biletul costa  6 euro. Gara Atocha, unde pe 11 martie 2004 au avut loc atentatele cu bomba a devenit cea mai frumoasa gara din lume! Nu am vazut in nici un loc ceva mai deosebit si mai special. Este un nod rutier, tren/autobuz/metrou dar sala de asteptare din holul principal este creata ca o jungla naturala de catre Rafael Moneo. Este ceva nu inedit…este spectaculos dar linistitor…impunator dar natural.

madrid

madrid

madrid

madrid

   Itinerarul de la gara curge spre parcul Retiro…Amenajat inca din 1869, cu distractiile in aer liber, teatrul de marionete, plimbarile cu barca pe lac, intalnirile cu jongleri, muzicanti si tot felul de artisti, parcul este un must absolut! Initiat inca din 1600..si ceva, a fost conceput ca un loc de plimbare pentru familia regala, fiind pe vremea aceea in afara orasului. In timp orasul l-a inghitit si a devenit o parte importanta a acestuia. Unul din lacurile de aici – Estanque – are ca o completare fastuoasa un complex dedicat regelui Alfonso al XII lea. Tot in Retiro se gaseste  Palatul de Cristal, de fapt o constructie din sticla realizata dupa mai faimosul Crystal Palace din Londra, in anul 1887 pentru a gazdui plante exotice, acum aici avand loc diverse expozitii temporare ale artistilor contemporani. Se poate vizita free intre orele 10.00-18.00 dar nu atunci cand ploua ( cum a fost la noi ). De la o intrare a parcului porneste o artera importanta pentru doamnele din orice parte a lumii. Calle de Serrano este strada unde gasesti firmele alea…Prada, Gucci, Armani…D-astea!

madrid

madrid

madrid

madrid

   Intr-o alta parte a orasului la Piaza de Castillia, e Puerta de Europa – celebrele turnuri inclinate Kio ( 14* este unghiul) –  si ele un simbol al orasului. Sunt sedii de banci deci nu ai ce sa vizitezi…doar de afara. Aici este partea office a orasului. Apoi la doua statii de metrou in sens invers ajungi la celebrul Santiago Bernabeu. Stadionul lui Real Madrid. Este impunator…Am avut norocul sa fie meci in perioada in care am mers si nu am putut rata. E scump…al naibii de scump. 80 de euro sus sus sus la etajul patru. Ai voie cu sticle de plastic de apa dar fara dop, berea este 3 euro cat este si in oras, wifi free in stadion, radiatoare ca sa te incalzeasca, 80.000 de fani dintre care 1000 de ultrasi, 20.000 socios si restul turisti. Opera…teatru…show…nimic din ceea ce un obisnuit al stadioanelor din tara stie. Stadionul se poate vizita in fiecare zi incepand cu ora 10:00 am pana la ora 07:00 pm exceptand zilele de 25 Decembrie si 01 Ianuarie precum si zilele competitiilor si o zi inainte de acestea.Un tur complet al stadionului include vederea panoramica a stadionului, boxa prezidentiala, vestiarele, tunelul jucatorilor, terenul si sala trofeelor si costa 15 euro de adult si 10 pentru copii.

madrid

madrid

real madrid

   Cu siguranta nu este totul despre Madrid, cu siguranta am omis lucruri dar pe acestea descrise le-am vazut personal si am fost impresionat. Capitala Spaniei, nu este atat de apreciata ca destinatie turistica precum Barcelona dar iti ofera clipe de neuitat. Merita fiecare clipa si fiecare banut! Mergeti si voi!

Daca doresti sa citesti alte articole asemanatoare despre Madrid si Spania le gasesti aici si aici.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *