DE STIUT!

De ce să ne ferim când călătorim?

De ce să ne ferim când călătorim?

Hai că și rimează… De ce să ne ferim când călătorim?

     Mulți dintre noi, atunci când călătorim nu ne gândim la lucrurile neplăcute ce se pot întâmpla. Pleci de la premiza că te duci în vacanță și nu ti imaginezi lucruri rele. Doar că…shit happens! Atunci când ieși din zona ta de confort, atunci când gândurile îți sunt distrase de locurile noi unde ajungi, șansele să ai și necazuri cresc exponențial. O să încerc să enumăr cîteva din ceea ce am văzut că poți să pățești și o să vă rog pe voi să completați cu experiențele voastre. Apoi să încercăm împreună să stabilim care sunt măsurile de bază pentru siguranța personală.

nasol
…keep calm!

 

     În călătoriile din lumea mare, care sunt pericolele pe care le poți  întâlni? Taximetriștii? Hoții de buzunare? Falșii polițiști? Țiganii care te jecmănesc? Negustorii care îți vând fake-uri? Hoții de carduri? Câte mai sunt?? Ok, desigur că nu pleci la drum cu gândul “wow…sa vezi ce de necazuri”…pleci cu gândul “mie nu mi se poate întâmpla”. Ai să fii mirat…se poate! Dar dacă știi cam care sunt, măcar o parte din ele, poți să te ferești de necazuri. Este?

      Enumăr fără să am o ordine anume…

 –  În aeroport se poate întâmpla ca cineva să vină la tine și să te roage să-i treci și lui/ei bagajul de vamă – pentru ca el are două și nu îl lasă să urce. Gandește-te că poate bagajul ăla are in el ceva interzis…droguri poate…te riști? Refuza mai bine elegant.

 – Din aeroport poți lua un taxi spre hotel – faza asta cu taximetristii care nu sunt cei mai plăcuți oameni din lume este universal valabilă! Ai grijă în ce taxi te urci! Ia-l din locul unde stau taxiurile. Nu îți fie jenă să ceri chitanță, să întrebi cât costă, în cât timp ajungi sau să îl obligi să dea drumul la aparat. Dacă vezi că aparatul se învărte atât de repede că pare să decoleze cere-i să opreasca și coboară. Indiferent de ce spune el! Dacă ajungi la ceartă cere-i numele, notează numarul taxiului și spune-i de poliție. De obicei se înmoaie la faza asta.

pickpocket
chiar ca!

 – Vrei să schimbi niște bani și cineva îți oferă un curs minunat. Nu! Nu schimba la el…du-te la o bancă la o casă de schimb valutar.

– Am văzut în Paris două lucruri veeeeeeeeeeechi dar care pare că încă merg! Alba neagra (nu o să căștigi niciodată) și la țigăncile noastre escrocheria cu tabelul cu donații. Adică, au devenit brusc surdo-mute, se înființează în fața ta cu un tabel să donezi pentru asociația nu știu care. Evită.

– Hoții de buzunare nu sunt murdari, jegoși, respingători! Sunt foarte curați, parfumați si chiar dacă nu-ți vine să crezi te pot lăsa fără portofel. Nu te încrede în nici un străin care intră în vorbă cu tine și chiar dacă-i vorbești nu-l lăsa să te atingă el sau cei din jur. Deasemenea evită locurile aglomerate din piețe, locurile unde oamenii se uită la vreun show minunat. Unde este aglomerație este de obicei biroul lor. Nu îți ține telefonul sau portofelul în buzunarul din spate, ține geanta sau rucsacul în așa fel încât să nu poată ajunge la el din spatele tău.

– “Deal-ul”/”chilipirul” oferit de cineva pe stradă – un parfum, un telefon, o geantă de firmă nu sunt decât o țeapă! Și dacă totuși te riști și cumperi dă-i exact banii ceruți și desfă cutia în fața lui! Altfel s-ar putea să fi dat banii pe cartoane,hârtii, pungi sau cine știe ce … Inelul, brățara, lanțul de aur găsit de o norocoasă chiar în fața ta e fake! Nu-l cumpara tu!

Poartă banii împărțiți în mai multe locuri. Actele la fel. Ai buletinul, ia și pașaportul cu tine și ține-l separat. Dacă e sa rămăi fără ceva măcar nu e paguba totală.

– În camera de hotel evită să lași lucruri de valoare la vedere. Oricât de safe e hotelul nu le da celor de la curățenie ocazia să fie tentați. E păcat și pentru ei și pentru bunurile tale. Folosește seiful mai bine.

– La restaurant/terasa întreabă fără rușine dacă este costul final. Te poți trezi că nota de plată diferă de ceea ce ai văzut în meniu. Nu crezi? Ba să crezi!

– Dacă ai întins mâna deja ți se ghicește în palmă, ți se împletește o brățară și probabilitatea ca cineva să-ți umble prin buzunare e maximă…nu-i da mâna! Asta am văzut în Paris…

– Într-o țară cu o monedă pe care nu o cunoști, încearcă pe cât posibil să vezi cum arată bancnotele și intereseaza-te de subunități și de curs. E posibil sa primești rest 10% din cât ar trebui.

Stau și mă tot gândesc ce să mai spun? Despre ce țepe să mai povestesc? Nu știu…paleta de escrocherii este atât de largă încăt mi-ar trebui un blog doar pentru asta. Am găsit însă aici , un articol mai bun ca al meu…

Vă invit să-mi spuneți și voi de ce să mă feresc. Cu exemple dacă vreți!

 

5 thoughts on “De ce să ne ferim când călătorim?

  • in spirit de fronda am trecut pe romana, am ridicat juma de terasa ca erau conationali, ma indoiesc ca pe aia i-a deranjat la afaceri dar o fost asa bineeeee

  • Si acum te enervează gândul, este? 🙂 Am pățit și noi d astea. Te ridici si pleci…

  • La Roma am vrut sa bat o cretina care dupa 30 de minute in care ne-am asteptat berea pentru care ne luase comanda un subaltern de al ei a venit sa ne spuna ca trebuie sa ne luam si de mancare toti daca vrem bere. In viata mea nu am injurat mai cursiv, daca au fite macar sa spuna din primul minut nu sa lesini de sete pe terasa lor. De regula evit sa mananc in zone clar destinate turistilor dar terasa aia chiar parea pentru uzul romanilor.
    Oricum asta cu mancara trebuie avuta in vedere, pe partea dinspre piata Navona a cladirii meniul zilei sarea de 20 de euro, pe partea dinspre birouri era 10

  • In Tunisia a fost cea mai tare aventura cu taxiurile… deci tind sa ti dau dreptate.

  • Atat de multe am patit incat, vrei nu vrei, calatorind, le inveti pe de rost.
    Poate cel mai mult ma deranja faza cu taxiurile mai ales in tarile arabe.
    Ca in Europa stiu sa ies frumos din aeroport si sa opresc un taxi “normal”. De ce sa mai platesc taxe in plus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *