De ce nu a prins noul Matrix la public?
Pentru ca nu este o continuare a seriei!
Am mers sa vad noul Matrix, in ciuda recenziilor negative citite prin online. Si sincer nu am fost dezamagit. Am recunoscut ca ceea ce scriu despre filme se poate numi cu greu “recenzie de film” si nici nu am pretentia ca sunt vreun critic de film. Nu sunt in masura sa dau eu note unei productii cinematografice ci doar sa va arat punctul meu de vedere in ceea ce priveste aceea productie. De altfel, sunt extrem de putini oameni in Romania care chiar se pricep la cinematografie dar asa cum toti care facem poze ne autonumim uneori “fotografi’ si ei se autodenumesc “critici de film”. Dar e o lume mare si toti avem un loc sub soare…
Totusi! De ce nu a prins Matrix? De ce nu a avut succesul la care toata lumea se gandea?
S-a schimbat regizorul si scenaristul si cred ca a patra parte Matrix a venit prea tarziu. Cei din generatia tanara, crescuti cu Marvel si DC nu prea sunt obisnuiti cu filme in care lucrurile nu sunt extrem de clare inca de la inceput. Iar Matrix este un film greu de inteles. Mai ales cea de-a patra parte. Chiar si pentru mine, cunoscator bun al seriei si al conceptului de “viata intr-o matrice virtuala” prezentat in primele trei parti, a fost greu sa inteleg felul in care au gandit scenariul in acest nou film.
Atunci cand Matrix s-a terminat, povestea a avut un final. Chiar daca in film ni se repeta constant, ca o scuza, “povestile trebuie sa continue” inceputul celei de-a patra parti este fortat. Un Keaunu Reeves si o Carrie-Anne Moss trecuti si plictisiti, retin cu greu atentia spectatorilor mai ales ca scenele nu sunt deloc active ci mai mult narative. Doar ca ideea principala, atunci cand se dezvaluie, face filmul sa fie inteles si mai ales sa iti placa! Poate va amintiti ca finalul celei de-a treia parti din Matrix a fost cand Neo a invins masinile, transformandu-se practic in una dintre ele si preluand controlul lor.
Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa.
A patra serie din Matrix vine cu idei noi si trece de conflictul oameni vs masini si prezinta o varianta in care convietuirea intre oameni si sintetici cum este politically correct spus este posibila. O lume post Neo, imposibila fara actiunile din primele trei parti, o lume noua insa in care locul sau nu mai este central si nici absolut necesar. Ca un fel de “ce barbat eram odata” ajuns la batranete cu visuri neimplinite. Dincolo de gluma asta (proasta) scenariul are logica si are si lectii de oferit. Daca oamenii evolueaza si Matrix a evoluat. Iar Neo si Trinity sunt acum mai importanti pentru masini decat pentru oameni. Personajele din trecut sunt acum diferite, evoluate, fiecare in felul sau, ca masina, om sau program si actunea nu mai este centrata pe conflictul dintre rasa umana si masini. Alegerea este mult mai subtila si se prezinta si ceea ce s-a neglijat in trecut. Alegerea “negativa”. Ceea ce este la fel de omeneste ca nevoia de a fi liber. Exista oameni care nu isi doresc liberul arbitru si a se conforma, mult mai comod fiind, este alegerea ideala pentru ei. De asemenea, masinile nu mai sunt prezentate ca fiind raul absolut, existand si intre ele diferente de opinii. Chiar daca ideea aceasta de “societate a masinilor” cu reguli, contradictii si conflicte interne este relativ noua mie personal mi s-a parut atractiva si foarte interesanta. Din pacate nu au dus-o prea departe si filmul ramane ancorat in “oamenii simt si au emotii si de aceea sunt speciali”.
Finalul filmului este dezamagitor. Matrix nu e Venom si umorul de slaba calitate nu isi gaseste locul aici. Lasa loc de o continuare dar pentru cei care chiar au inteles filmul si ideea nu vad ce ar mai putea aduce in plus. Neo si Trinity sunt la final o pereche ce poate controla orice program din Matrix dar in acelasi timp exista deja un echilibru intre cle doua parti iar ei nu ar putea decat sa incline balanta in favarea oamenilor. Insa modul in care este prezentata lumea postNeo nu mai este atat de intunecata pentru oameni ci echilibrata. Atat cat poate fi ea intr-olume postapocaliptica. Pe de alta parte, au imbatranit. Ar fi de-a dreptul jenant ca Rambo 9 sau Rocky 10 sau Die Hard 12. Uneori lucrurile e bine sa fie lasate asa cum sunt.
Cum ar fi o a treia imagine cu ei doi?
Am inteles, au vrut bani, ba chiar ne transmit asta in film. Totusi exista si alte modalitati de a face asta. Daca accept noua idee a acestei parti si o apreciez pentru prospetime si inovatie, inca una mi-ar fi greu chiar si mie sa o vad.
Film vazut la Happy Cinema din Liberty Mall Bucuresti