ROMANIA

Curtea Domneasca din Curtea de Arges

Curtea domneasca din Curtea de Arges

Curtea de Arges este cunoscuta mai mult pentru Manastirea Curtea de Arges decat pentru vechea Curte domneasca de aici si este nedrept.

In secolul al XIII-lea nu exista notiunea de Romania si chiar notiunea de Tara Romaneasca era oarecum incipienta. In istoria prea putin documentata a acelor vremuri, Curtea de Arges a fost prima capitala a Tarii Romanesti, desemnata de catre tatal lui Basarab I (confrom unor surse )  – Negru Voda. De asemenea surse istorice spun ca de fapt, Curtea Domneasca a fost intemeiata de catre Voievodul Seneslau. Cert este ca Neagoe Basarab , supranumit “Intemeietorul” a fost cel care a ridicat aici Biserica, Palatul Domnesc de pe latura de sud, Turnul și zidul  de incintă, acest spatiu devenind astfel o Curte Domneasca.

Curtea Domneasca din Curtea de Arges dateaza din secolele XIV - XVI si este alcatuita dintr-un ansamblu format din biserica „Sf. Nicolae”-Domnesc - 1351–1370, biserica ce înglobează fundațiile bisericii din secolul al XIII-lea, ruinele caselor domnești Basarab I (cca. 1345), ruinele caselor domnești Neagoe Basarab (sec. XVI), turnul de poartă al incintei bisericii (fostă clopotniță) (1837), turnul de poartă al Curții Domnești (sec. XIV - XVII), Ruinele unui zid de incintă al primei biserici din sec. XIII , un zid de incintă al bisericii (sec. XVIII - XIX), un zid de incintă al Curții Domnești (sec. XIV - XVII) și o casă tradițională  din anul 1867.

Pentru turisti nu este un loc impresionant doar ca facand o comparatie cu alte situri arheologice nu este cu nimic mai prejos. Daca mergem in lumea mare si admiram zidurile de un metru inaltime ale unor constructii vechi de sute sau poate mii de ani, putem aprecia si ceea ce am pastrat noi ca popor din istorie. Intrarea este libera si vizita dureaza poate jumatate de ora.

Prea putin puse in valoare, nefiind multe inscriptii despre constructiile descoperite, localnicii il considera mai mult ca un parc ceea ce nu este. Intrarea se face prin unul dintre cele doua turnuri vechi, protejate ca monumente istorice. Un spatiu deschis iti arata in dreapta vechea biserica si in fata ruinele unei case domnesti locuite de voievozi. Biserica, este cel mai mare monument religios ce s-a pastrat in Tara Romaneasca din secolul al XIV-lea si este locul unde este inmormantat Vlaicu Voda. De asemenea, aici a fost prima Mitropolie a bisericii ortodoxe romane.

Ansamblul feudal Curtea Domneasca si Biserica Domneasca din Curtea de Arges se regaseste in circuitul european al istoriografiei de arta datorita frumusetii picturilor din interiorul bisericii.

In drumul spre Manastirea Curtea de Arges sau spre Cetatea Poenari, o oprire aici este frumoasa si relaxanta. O sa te invete cate ceva despre istoria veche a Romaniei si despre importanta oraselor mici in trecut.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.