Cum scapi de frica de avion?
Frica de avion poate fi învinsa!
Aerofobia este denumirea științifica a acestei fobii și v-am povestit mai multe despre ea în articolul nostru Mi-e frica de avion
Dincolo de sfaturile oferite acolo și de cursurile prezentate, am găsit recent o cale noua de a reuși sa invingi frica de avion.
Virtual Reality Therapy
O metoda relativ noua, care îmbină tehnologia de ultima ora cu diverse terapii, ajutând nu doar la frica de avion ci si la alte fobii pe care le dezvoltam din diferite cauze. Am descoperit de curând ID Therapy si vrem sa va împărtășim aceasta cale de a va trata nu numai frica de avion. ID Therapy Bespoke Treatment Center este primul centru din România care oferă soluții terapeutice personalizate calate pe nevoi unice individuale, de Psihoterapie, Terapie de Cuplu Gottman, Terapii Virtuale pentru Fobii și Adicții, Psihiatrie, Terapii Online si Servicii Corporate de Consultanță Psihologică, respectiv Corporate Profiling și CEO Coaching. Interesant este faptul ca, consultațiile sunt oferite în limbile română, engleză sau franceză.
Imagini video interesante despre terapie găsiți in pagina lor de facebook.
Am stat de vorba cu Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center, medic, psihoterapeut fobii specifice prin Expunere Virtuala, Reprezentant Virtually Better Inc. Atlanta, USA.
A avut amabilitatea sa ne răspundă la câteva întrebări și va invitam sa citiți și voi:
Ce ne puteți spune despre aceasta metoda? De când a apărut la noi în țara și în ce consta?
Virtual Reality Therapy (VRT) sau Terapia prin Realitatea Virtuala este folosita la nivel mondial pentru tratarea unor fobii specifice, cum ar fi frica de zbor, teama de a vorbi în public, frica de înălțimi, de furtuni, de spatii închise. ID Therapy Bespoke Treatment Center este reprezentant unic al Virtually Better, Inc, Atlanta si a adus aceasta terapie in 2016 si in Romania, utilizând echipamentele dezvoltate de VBI, care sunt renumiți pentru dezvoltarea protocoalelor terapeutice si programelor de realitate virtuala pe care le folosesc de peste 25 de ani in colaborare cu universități de medicina de renume, cum ar fi Cornell University, New York, SUA.
Terapia prin Realitatea Virtuala se folosește de aplicații si programe de imersiune vizuala pentru a oferi pacientului care sufera de diverse fobii un mediu sigur si confortabil, in care sa simuleze si sa retrăiască diferite experiențe. Pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, intr-o experiența controlata, in prezenta medicului/psihoterapeutului. Scopul este monitorizarea reacțiilor pacientului fobic si in final, depasirea acestora.
De câte ședințe este nevoie ca sa existe un rezultat bun și de ce depinde rezultatul?
Protocolul este de 10 ședințe de terapie virtuala, efectuate o data sau de 2 ori pe săptămâna. O ședința de terapie prin expunere virtuala durează intre 40-50 de minute. Cercetările au demonstrat ca pentru a fi eficienta terapia, e nevoie ca pacienții sa se simtă confortabil în prezenta stimulului. Pentru a face acest lucru, cel mai bun mod este sa ii ajutam sa se expuna gradual la mediul din avion in prezenta medicului.
De asemenea, pacientul are nevoie sa-si însușească foarte bine tehnici de management al anxietății.
Care este cel mai important lucru pe care il transmiteti pacientilor care vor sa vina la dumneavoastra, de ce ar trebui sa aleaga metoda de la ID Therapy?
Aerofobia (frica de zbor) este in top 10 fobii in lume. Asadar este important sa o constientizam si sa apelam la ajutor specializat. Este foarte important sa ai in primul rand un psihoterapeut cu training specializat in terapie prin expunere virtuala care presupune atat abilitati psihoterapeutice, cat si tehnice. Este ideal sa aiba o abordare complexa si multidisciplinara si sa aiba experienta in tratarea pacientilor cu fobii, atat din punct de vedere psihologic, cat si medical, mai ales daca pacientul face un atac de panica in cabinet.
Asa cum sugereaza si numele centrului – ID Therapy Bespoke Treatment Center – cabinetul este conceput astfel incat fiecare persoana sa beneficieze de o abordare personalizata si exclusiva, iar timpul si spatiul petrecut in cabinet sa ii fie dedicat in totalitate, fara interactiuni neplacute sau nedorite, confidentialitatea fiind un „must” in conceptul ID Therapy.
Si nu in ultimul rand terapia prin expunere virtuala, dezvoltata de cei de la Virtually Better este la ora actuala metoda care a dovedit rezultate garantate in terapia fobiilor specifice.
Ne puteti povesti despre un caz paticular al unui pacient care a venit la dumneavoastra si a reusit sa si invinga aceasta teama? Cat de important credeti ca a fost ajutorul dat prin terapie si cat de importanta a fost vointa pacientului?
Irina Petre este prima pacienta care a incheiat cu succes programul de Terapie prin Realitate Virtuala la ID Therapy Bespoke Treatment Center. Frica de avion i s-a declansat pe zborul Los Angeles-New York, la cateva minute de la decolare, cele 5 ore devenind parca un cosmar pentru ea. Turbulentele i-au provocat un atac de panica si i-au „trezit” frica de zbor. Tot zborul a avut senzatia ca nu poate respira, ca se va sufoca si ca o sa se prabuseasca avionul. Stia ca sunt doar ganduri, ca acest lucru nu o sa se intample, dar nu isi mai putea controla mintea. Starea de panica pusese stapanire pe tot corpul ei.
A aflat de aceasta terapie revolutionara si a venit la noi. Sedintele au constat in sedinte de expunere virtuala care au trecut-o prin toate etapele zborului (a stat in avion, a auzit motoarele, a privit pe geam de pe pista, cat si de la 10000 de metri altitudine). Pentru ca decolarea a fost cea care i-a creat mereu probleme, in cadrul sedintelor, a avut posibilitatea sa o repete pana cand s-a obisnuit cu ea si a inceput sa se simta confortabil in aceasta faza a zborului.
La sfarsitul sedintelor si dupa ce a efectuat primul zbor dupa aceasta terapie, pacienta a declarat: “Ma felicit ca am luat decizia de a incerca aceasta terapie pentru ca m-a ajutat foarte mult. Am invatat sa imi gasesc echilibrul si sa imi pastrez calmul in situatii tensionante. Cu ajutorul tehnicilor de relaxare ma simt mult mai stapana pe mine si simt ca pot face fata provocarilor. Recomand ID Therapy Bespoke Treatment Center tuturor persoanelor anxioase si persoanelor cu frici de orice natura, care nu pot trai o viata linistita si fericita”.
La noi in site am avut mai multe intrebari in acest sens, oameni care isi doreau foarte mult sa reuseasca sa zboare fara teama si nu stiau la cine sa apeleze, recomandand metoda dumneavoastra prin acest interviu cred ca vom avea mai multe intrebari , exista pe site ul clinicii cineva care poate raspunde in scris?
Da, exista. Cel mai bine este sa se adreseze direct pe email la office@idtherapy.ro
In primul rând cred ca este o chestiune foarte delicata aceasta fobie si destul de des întâlnita, care este rata de reușita prin aceasta metoda si ce ar trebui sa știe pacienții ca este important sa facă o data ce s-au hotărât sa apeleze la serviciile clinicii?
Sondajele estimează ca frica de zbor este prezenta la 10-25% din populație. In Romania, 1 din 6 persoane suferă de aceasta afecțiune.
Unele persoane au frica de prăbușire, altele de înălțime, in timp ce altele au o teama de a fi într-un spațiu închis fără posibilitatea de a scapa. Ele se tem ca vor pierde controlul sau ca vor suferi un atac de panica in timpul zborului. Este foarte important ca persoana care dorește sa apeleze la serviciile clinicii sa conștientizeze toate aceste temeri si sa apeleze la acest ajutor specializat cu toată încrederea.
Statisticile arata ca 70% din pacienții care fac terapie virtuala se vindeca de aerofobie.
Citeste si despre Prima data cu avionul
—————————————————————————————————————————————————————————–
Este suficient numărul de ședințe pe care il vor face pacienții pentru a se vindeca, sau trebuie sa mai revina dupa un timp in caz ca fobia revine?
Este suficient numărul de ședințe, acest protocol fiind bazat pe cercetări științifice.
Tratați si cazuri de copii? De la ce vârste ați avut pacienți?
Prin terapie virtuala începând cu vârsta de 3 ani pot fi tratați pentru fobii specifice (frica de înălțime, de avion, de furtuna, de păianjeni) și pot fi învățați tehnici de relaxare prin terapie virtuala pentru anxietate sau probleme de control al furiei sau frustrare
Înțeleg ca doar dumneavoastră va ocupați de terapie, cu cat timp înainte trebuie făcuta o programare și cat durează o ședința.
In acest moment doar eu ma ocup de terapie. Programările se fac cu minim 10 zile înainte iar o ședința durează 40-50 minute.
Mai aveți și alte terapii la clinica în afara celor pentru fobii?
ID Therapy Bespoke Treatment Center este primul centru din Romania care oferă soluții psihoterapeutice personalizate axate pe nevoi unice individuale, de la Terapie de Cuplu Gottman, Terapii Virtuale pentru Fobii și Adicții, Psihiatrie, Terapii Online pana la Servicii Corporate de Consultanță Psihologică, respectiv Corporate Profiling și CEO Coaching.
De asemenea, suntem singura clinica din Romania care folosește Virtual Reality Therapy (VRT).
Mie imi place foarte mult sa zbor datorita pasiunii pe care o am pentru călătorii, de aceea încerc sa aduc pe site tot timpul sfaturi si informații utile pentru cititorii mei. Care ar fi sfatul pe care il puteti da celor care vor sa si invinga aceasta teama? Din ce am inteles terapia clinicii dumneavoastra este una eficienta dar pentru a veni pacientul la dumneavoastra ar trebui sa si doreasca acest lucru, de aceea revin si va intreb ce ii sfatuiti pe cei care nu au curajul sa o faca.
Cei care nu au curajul sa își trateze aceasta frica, vor rămâne toată viata prizonierii propriilor frici și vor cauta întotdeauna sa genereze soluții de evitare și nu de soluționare a problemei lor. Se vor auto limita și auto-sabota, devenind captivi în fricile lor.
Un pas mic pe care al putea sa il faca este sa incerce aceasta solutie inovativa si sa aiba incredere in rezultate bazate pe cercetari stiintifice de peste 20 de ani.