Croaziera cu Aida Nova
Croaziera cu Aida Nova
Aida Nova este cea mai mare dintre navele din clasa Excellence ale companiei germane Aida Cruses. Tocmai de aceea, poate 75% dintre pasageri erau veniti din Germania si echipajul vorbea fluent pe langa engleza si germana.
O sa incercam sa va spunem ce se intampla pe vas, cum se face imbarcarea, ce poti manca si in general detaliile pe care ca pasager le poti vedea. Ca un fel de ghid de incepator pentru cei care inca nu au fost pe o croaziera. Si daca nu scriem tot sau daca ceva este altfel la alta companie de croaziere, va rugam sa completati cei care stiti exact.
Aida Nova a fost lansata la apa in 2018 si este la modul cel mai serios – uriașă! În general vasele de croaziera sunt mari dar acesta este unul dintre cele mai mari. 22 sau 23 de etaje! Pe langa Aida Nova, Titanicul ar fi ca un trabant pe langa un camion…Iar in ceea ce privește luxul, ar concura clar cu opulenta de la clasa unde calatorea eroina din film.
Biletele pentru croaziera au fost cumparate direct de la agentia din Germania. Partea ciudata aici a fost ca nu am putut plati decat cu transfer bancar sau cu un card American Express. Noi am decis sa plecam cu doar doua zile inainte si de aceea nu am mai gasit bilete disponibile la agentile de turism dar daca le iei cu mult inainte nu cred ca sunt probleme. Practic primesti un bilet cu un cod si faci un fel de check in ca la avion. Nu este greu deloc si este intuitiv dar este absolut necesar.
Îmbarcarea se face ca la aeroport. In fiecare port, in fiecare zi.
Cand ajungi la imbarcare, lasi bagajele mari undeva jos langa nava si ei le duc sus fix la usa cabinei tale. Bagajele de mana le iei cu tine dar sunt trecute si ele prin scaner. Ca la aeroport, esti controlat de fiecare data cand urci pe vas, in fiecare port. Se spune ca nu poti veni cu bautura alcoolica la bord, ca este absolut interzis dar de trei ori, in trei croaziere diferite, am avut cate o sticla de whisky in bagajul mare si a ajuns in cabina fara probleme. Acum, daca aduci o lada, probabil ca nu e permis dar o sticla nu o sa o ia nimeni.
Cum platesti pe o nava de croaziera?
În general, poate exista si exceptii, nu poti plati cu cardul sau cash. La prima urcare pe nava, primesti un card personalizat cu care poti plati, intra in camera, intra pe nava cand urci sau pleca cand cobori si pe acel card se inregistreaza tot. De la cheltuielile la bar sau magazine la fiecare loc pe unde ai trecut si l-ai folosit. Au astfel o evidenta extrem de exacta asupra fiecatui pas si a fiecarui ban cheltuit pe nava. La plecare poti sa il pastrezi dar este anulat in sistem.
Cum funcționează o croaziera?
Indiferent de traseu, te imbarci in Genoa, in Barcelona sau in Las Palmas, nava face un traseu cu oprire in diverse porturi, relativ apropiate intre ele. Noaptea esti pe mare si ziua esti in port. Exista insa la majoritatea croazierelor si o zi in care esti doar pe mare. O croazieră dureaza de obicei 7-8 zile dar sunt si de trei saptamani si chiar si mai mult. Dimineata sosesti in port, ai excursii organizate de companie sau poti sa te plimbi singur pana seara la o ora stabilita in fiecare port. Apoi se pleaca pe mare, noapte se navigheaza, dimineata alt port si tot asa…
Cum este organizata o nava de croaziera?
Imaginati-va un hotel all inclusive sau ultra all inclusive mixat cu un mall. Exact asa! Din cele 22 sau 23 de etaje pe care Aida Nova le are, primele, cele de jos, nu sunt accesibile turistilor. Urmeaza apoi etajele destinate cabinelor, etajele unde sunt restaurante, baruri, sala de spectacole, magazinele, receptia etc, etajele unde sunt piscine si locuri de joaca sau terenuri de sport. Este ca un Mall pe verticala.
La fiecare etaj unde nu sunt cabine, exista punti exterioare cu sezlonguri, loc de fumat, terenuri de minigolf, aparate pentru sport, cam orice va puteti imagina ca se poate face ca petrecere a timpului liber. Cazinou? Este! Show-uri in fiecare seara, baruri de toate felurile, restaurante all inclusive unde mananci dimineata, la pranz si seara ( pe Aida Nova sunt vreo patru de acest gen ) , restaurante cu tematica – italian, asiatic, grecesc etc, unde se mananca doar daca faci o rezervare in prealabil. Si acestea sunt tot gratuite.
Cabinele de pe o nava de croaziera
Exista doua feluri de cabine: Interioare si exterioare.
Este destul de simplu de inteles ca cele exterioare au geam si balcon spre exterior iar cele interioare nu au geam. La randul lor fiecare in parte se diferentiaza fiind unele mai mari, altele mai mici in functie de pret. In general sunt destul de mici, spatiul fiind folosit la maxim. Ceea ce trebuie remarcat insa, este faptul ca sunt realizate de firme de design specializate care au rusit sa maximizeze functionalitatea spatiului. Am stat atata intr-o cabina interioara ( cum a fost cazul aici ) cat si in una exterioara. Evident ca preferabil este exterioara dar daca stai in una interioara nu exista sentimentul de claustrofobie. Amenajarea unei cabine pe un vas de croaziera este o arta in sine.
Unde mananci pe o nava de croaziera?
Exista nenumarate restaurante. Ca la un all inclusive. Pe AIda Nova erau pe trei sau patru punti diferite restaurante main, unde se serveste masa in regim de bufet suedez la mic dejun, pranz si cina. Aici nu este nevoie de programare ci doar sa mergi. S servesc zeci de preparate si ai si bauturile alcoolice incluse. Vin si bere. Atat. De asemenea exista nenumarate alte restaurante cu diverse teme. Asiatic, burger, thay, french, grecesc, german etc. La acestea insa este nevoie sa faci o programare in prealabil. Pur si simplu, cu o zi inainte te duci la receptia restaurantului si programezi masa pentru ziua urmatoare sau poate peste doua zile. Si acestea sunt gratuite, si aici bautura este free doar ca ai si alte bauturi contra cost mai sofisticate. Poate un cockteil sau un coniac. Servirea in majoritatea restaurantelor tematice este A la carte si merita exerienta. La cel japonez de exemplu era un adevarat spectacol realizat de cei care gateau, un live cooking superb dar era si singurul unde exista o taxa de intrare. In general, de la prima ora si pana noaptea tarziu, nu se poate sa nu existe ceva deschis unde sa mananci. Indiferent de ora!
Ce poti face in timpul liber pe nava?
Sunt extrem de multe lucruri de facut! Atat de multe incat nu o sa aveti timp pentru toate. In fiecare seara exista un spectacol live in principalul lobby al navei. Este o sala de spectacole adevarata cu shiw-uri de toate felurile care sunt diferite in fiecare seara. Muzica live, spectacole de balet, circ, bingo, seri de concursuri pentru turisti… Tot ce va puteti imagina ca entertainment este adus. In fiecare seara este un show principal aici. Apoi sunt celelalte activitati de seara. Discoteca, mini club, stand up, rock live. La fel, o multime de evenimente ce se tin in diverse locuri si unde te poti relaxa sau participa activ. Nu se percep taxe suplimentare nici aici.
Daca serile sunt pline, peste zi ai alte lucruri de facut. Zonele de piscina interioara/exterioara, salile de sport, minigolf sau pur si simplu relaxare cu o bere in mana pe un sezlong, pe una dintre multele punti ale navei.
Ziua in port
O croaziera este gandita sa iti ofere posibilitatea de a vizita mai multe orase intr-un timp scurt. Asa cum va spuneam, nava e pe mare noaptea si dimineata ajunge in port. In general, dupa ora 8.00-9.00 poti coborî si pleca in vizită. La plecare ti se scaneaza cardul si ai un afis mare unde ti se spune exact la ce ora trebuie sa te intorci pe nava. Nu e o gluma! Nu te-ai intors, pleaca. O nava de croaziera nu asteapta pe nimeni! Poti sa iti faci programul singur sau poti alege cu o zi inainte, la receptie, una dintre excursiile organizate de cei de pe nava. Este o problema de alegere si de bani. Evident ca o excursie organizata de ei este mult mai comoda si mai usoara. Un autocar te ia din fata navei, te plimba prin locurile importante si te aduce inapoi la ora stabilita. Dar daca aduni excursiile din cele 4-5-6 orase si le inmultesti cu minim 2, pentru ca platesti pentru doi nu-i asa, o sa realizezi ca ai mai platit odata croaziera. Daca banii nu-s o problema este de preferat. Daca alegi sa mergi singur insa poti sa iti faci singur traseul prin orasul respectiv si poti cheltui exact atat cat iti permiti.
Internetul pe croaziera
Exista. Dar este scump. Ai doua posibilitati. Sa cumperi un pachet de date de la ei, pachet care variaza ca marime si pret sau sa consumi datele tale dar pretul este exorbitant. In general va recomandam sa inchideti datele mobile si roamingul cat timp sunteti pe nava. Cand coborati, o sa puteti sa stati pe net. Pe nava…bucurati-va de croaziera.
Alte lucruri de stiut!
- exista locuri de fumat pe anumite punti in exterior
- instructajul pentru situatie de pericol este obligatoriu dar nu este greu
- nu poti merge oriunde vrei pe nava, multe spatii fiind interzise pentru turisti
- pentru orice programare fiți rapizi pentru ca daca va duceti tarziu nu prindeti locuri
- in unele orase cere pasaportul asa ca aveti grija sa il aveti cu voi
- exista cabinet medical pe nava
- pe mare bate vantul! luati-va si ceva mai gros chiar daca e vara.
- in fiecare zi primeam un fel de ziar in care aveam atat programul de pe vas cat si informatii despre orasul in care eram
Am intalnit oameni care au facut peste 30 de croaziere in aproape toate marile si oceanele lumii. Noi am facut doar trei. Este o vacanta diferita dar interesanta. Nu este extrem de costisitoare dar nici ieftina. In functie de compania cu care pleci si de nava de la respectiva companie ai mai multe sau mai putine optiuni de masa/timp liber/itinerar. Aida Nova este extraordinara ca locatie si o recomandam.