Cosmarul oricarui calator. Bagajul pierdut!

Un bagaj pierdut este o sursa de stres. Afla ce poti face ca sa il recuperezi!

Un subiect cu care ne-am confruntat personal, pentru a doua oara! Am mai avut cu ceva ani in urma un bagaj pierdut dar atunci am fost norocoasa deoarece mi-a ajuns acasa chiar a doua zi. Am avut o intarziere neprevazuta a zborului meu de la New York la Frankfurt si timpul de transfer a fost foarte mic. Asta a fost explicatia atunci…

 Povestea pe scurt a bagajului pierdut acum: totul a inceput in luna iunie cand m-am intors dintr-o lunga calatorie din America. Stiam ca o sa fie un drum greu de la inceput deoarece am avut 7 zboruri in 21 de zile cu diverse companii aeriene. La drumul de intoarcere spre Spania am avut zbor de la New York la Boston care a fost anulat din cauza furtunii si de aici un lant intreg de intarzieri . Ne-a fost schimbat zborul cu alta companie care a avut inca 3 intarzieri pana am ajuns in Boston unde am stat si blocati in avion in jur de 2 ore deoarece erau probleme la debarcare. Evident am pierdut bagajul in Boston deoarece a trebuit sa schimbam din nou compania aeriana, un zbor care era la scurt timp si nu aveam timp sa preluam bagajul ca sa facem check in. Am decis sa plecam spre Europa si sa lasam bagajul acolo ca sa il recuperam ulterior. Nu stiu daca a fost cea mai buna decizie deoarece chiar era sa ramanem fara el. Am fost totusi norocosi si l-am primit dupa 26 de zile, intreg, nu lipsea nimic din el si nici nu a fost deteriorat, asta si datorita valizei de calitate de la partenerii nostri de drum de la Lamonza

bagaj-pierdut

Dar haideti sa va povestim pasii pe care trebuie sa ii faceti daca va confruntati cu o asemenea problema.

În cazul în care bagajul tău a fost pierdut, a întârziat, sau a fost deteriorat, iată câtiva pași pe care trebuie să-i urmezi, și câteva informații de care este bine să ții cont:

 • Depune imediat o reclamație – Property Irregularity Report (P.I.R.) la serviciul specializat din cadrul aeroportului; reclamatia conține datele tale de identificare, ale zborului și ale bagajului înregistrat, precum și datele necesare identificării acestuia (tipul geamantanului, culoare, dimensiuni, etc.). Intreaba unde este ghiseul in aeroport si mergi la ei. Chiar daca este in Terminal tot ai voie sa mergi.
 • Transmite către compania aeriană o cerere de despăgubire. Pentru bagajul deteriorat/distrus reclamația se formulează imediat după descoperire, dar nu mai târziu de 7 zile de la data primirii bagajului. Este foarte important acest lucru!! Nu lasa sa treaca timpul. O sa profite ei. Ideea este de a avea un numar de inregistrare din acest interval.
 • Insista! Insista! Insista! Nu-i lasa sa te ignore!

Ce drepturi aveti în cazul bagajului pierdut, întârziat sau deteriorat/distrus?

 • pentru un bagaj pierdut (nu este găsit în 21 de zile de la reclamare)
  • contravaloarea geamantanului, a obiectelor din bagaj și a celor de strictă necesitate achiziționate pentru a le înlocui pe cele pierdute. Pastrat chitantele lucrurilor pe care le cumparati in vacanta!
 • pentru un bagaj întârziat (este găsit și predat în termen de 21 zile)
  • o sumă de bani pe care o poți utiliza pentru achiziționarea produselor de strictă necesitate (igienă, îngrijire personală, etc.) sau rambursarea sumelor plătite pentru obiectele de strictă necesitate achiziționate de tine pe cont propriu. Noi am aflat intamplator acest lucru, in ultimile zile in care eram in Spania. Este foarte bine de stiut ca sa nu cheltuiti din buzunarul vostru. Pastrati neaparat toate chitantele cu ceea ce cumparati ca sa le trimiteti ulterior companiei aeriene care va va inapoia suma de bani.
 • pentru un bagaj deteriorat/distrus
  • contravaloarea obiectelor deteriorate/distruse cu specificarea ca nu o sa primiti sume de bani care sa acopere in totalitate bunurile.
bagaj-pierdut
Aeroportul Heathrow 2022

Care sunt regulile privind acordarea despăgubirii?

De regulă, companiile aeriene nu își asumă răspunderea pentru obiectele fragile din bagaj, pentru obiecte de valoare (bijuterii,  telefoane mobile, camere video, calculatoare), chei, documente și alte asemenea obiecte de valoare. Pentru a evita excluderea acestora se recomandă încheierea unei asigurări de bagaje. Noi nu am avut asa ceva si ne-a parut rau. Am promis ca de acum incolo sa adaugam aceasta in asigurarea de calatorie.

Determinarea sumei acordate pentru obiectele probate din bagaj de fac prin aplicarea unui grad de uzură de până la 10% pe an din valoarea dovedită a obiectelor.

Dacă nu poți proba valoarea obiectelor din bagajul pierdut, se acordă o despăgubire în funcție de greutatea bagajului (20 Euro/kg).

Există limitare de răspundere pentru compania aeriană?

Cuantumul despăgubirilor nu poate depăși maxim 1000 DST (cursul DST poate fi urmărit aicihttp://valutarbnr.ro/curs-valutar/dst ). Prin excepție, suma poate depăși 1000 DST, dar nu poate depăși suma declarată de tine dacă ai făcut, la momentul înregistrării bagajului, o declarație specială privind interesul în livrarea la destinație și ai plătit o sumă suplimentară.

Ce documente trebuie să transmit către compania aeriană pentru a fi despăgubit pentru un bagaj pierdut/intarzia sau distrus?

 • Tichetul de îmbarcare, eticheta bagajului, listă cu obiectele din bagaj însoțită de dovada valorii acestora prin documente fiscale, listă cu obiectele de strictă necesitate achiziționate pentru a le înlocui pe cele pierdute însoțită de dovada valorii acestora.
 • Tichetul de îmbarcare, eticheta bagajului listă cu obiectele de strictă necesitate achiziționate pentru a le înlocui pe cele pierdute însoțită de dovada valorii acestora.
 • Tichetul de îmbarcare, eticheta bagajului, listă cu obiectele deteriorate/distruse din bagaj însoțită de dovada valorii acestora prin documente fiscale, raport de service din care să rezulte suma necesar a fi plătită pentru repararea geamantanului sau imposibilitatea reparării acestuia, după caz.

Orice chitanta, factura, document pe care il detineti si are legatura cu bunurile din bagaj sau cu calatoria in sine o sa va fie necesara. Nu le aruncati pana problema nu se termina.

Un alt sfat bun! Mergeti la aeroport daca aveti posibilitatea si preluati voi bagajul, daca a ajuns. Nu asteptati sa vi-l trimita ei pentru ca in aceasta perioada sunt o multime de bagaje are asteapta sa fie trimise. Nu stiti cand o sa vina randul bagajului vostru!

Mai jos aveti cateva imagini proaspete de la Otopeni.

*De stiut!

Ne-am referit la bagajele de cala dar trebuie sa stiti ca si daca pierdeti in avion un telefon, un portofel sau un mic bagaj, le puteti recupera de la biroul companiei aeriene cu care ati avut zborul. Mergeti la ghiseu si va vor indruma ce trebuie facut. 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?