City break in Timisoara
City break in Romania. City break in Timisoara.
Pentru ca Timisoara era ultimul oras important din Romania, neintrat inca in articolele noastre am hotarat sa alocam trei zile viitoarei capitale europene a culturii din anul 2021. Sa vedem de ce. Sa vedem unde. Sa simtim atmosfera celui mai vestic oras din tara.
Miticii din capitala in vizita in capitala Banatului
Grupul nostru a fost format doar din “mitici” si am zabovit aproape trei zile. Trei zile intr-un oras oarecum pustiu, nimerind in minivacanta de 1 decembrie. Acum e super simplu sa ajungi, este comod si ajungi repede datorita curselor low cost aeriene ce leaga Bucurestiul de Timisoara. 45 de minute. Mai mult pierzi timpul prin aeroport… Am nimerit intr-un oras aproape pustiu cu toate ca in seara in care am aterizat au fost trei curse aeriene dinspre Bucuresti. Localnicii pare ca au fost plecati care prin Ungaria, care pe la munte, care prin Austria la schi sau cine mai stie unde. Liber si gol. Piata Victoriei chiar si aranjata pentru sarbatorile de iarna parea goala.
Prima impresie in Timisoara
In momentul in care am afla ca Timisoara a castigat competitia pentru Capitala Culturala Europeana din 2021 am fost surprins ca multi altii. De ce? Ce ofera in plus Timisoara. Care sunt atuurile? Si am vrut sa vad viata orasului. In primul rand m-a surprins diversitatea oamenilor ( putini e drept ) de pe strada. Faptul ca se vorbea in maghiara, germana, sarba, romana. Apoi bunavointa lor. Chiar daca am avut si o experienta neplacuta, pot spune ca cei cu care am intrat in contact, chit ca erau parteneri sau oameni necunoscuti sunt amabili si gata sa te ajute.
Apoi orasul in sine, cu toate ca e clar ca are nevoie sa imbunatateasca multe lucruri, aduce un pic cu orasele din Austria sau Ungaria. De altfel e si firesc. Timisoara a fost mai mult timp in Ungaria decat in Romania. Multe zone pietonale, cladiri superbe dar nepuse in valoare, tramvaiele vintage pline de farmec, “firobuzele”, statuile imprastiate prin oras, bancile colorate, Teatrul Mare ce cuprinde teatrele german, maghiar si roman, Bega si haioasa solutie cu vaporase, toate adunate dau sarm si plac. Mai e mult de munca in Timisoara, mai sunt multe de pus la punct. Atatea santiere poate in Bucuresti mai vezi. Cladirile trebuiesc renovate, cablurile duse in subsol, strazile terminate. Sunt sigur insa ca, faptul ca are onoarea de a fi Capitala Culturala Europeana in anul 2021 o sa schimbe fata orasului. La urma urmei ce era Sibiul pana in 2007?
Cazare in Timisoara
Ne-am cazat la Hotel President si cred ca este o alegere inspirata pentru orice turist din oras. La maxim 10 minute de mers pe jos de centrul orasului dar intr-o zona linistita, aproape de centrul financiar si de zona de shopping, ne-a surprins prin calitatea serviciilor oferite. O cladire calda, cu camere moderne si spatioase. Ca fapt divers, am fost extrem de multumiti de calitatea saltelei. Am dormit atat de bine… Micul dejun servit la restaurantul hotelului iti face inceputul de zi perfect prin calitatea sa. Recomandam cu drag.
Ca un alt fapt divers am aflat ca singura clinica privata din Timisoara – Clinica President – aflata la o strada de hotel, este in grupul de afaceri President si cei care au rude/cunostinte ce se afla internate in clinica pot fi cazate la hotel la un pret special.
[youtube]https://youtu.be/TzW1ftqJfeE[/youtube]
La plimbare prin Timisoara
Catedrala Ortodoxa Metropolitana
De la hotel pana in zona centrala va spuneam ca mergi pe jos cam 10 minute asa ca firesc am inceput vizita cu Piata Victoriei si Catedrala Ortodoxa Metropolitana. Cu o inaltime de 83 de metri este deocamdata cea mai inalta din Romania. Strajuieste majestuos piata si este un punct de plecare bun pentru un tur pietonal.
Este un loc unde te reculegi chiar daca vizita nu dureaza mult. Poti cobori la subsol unde te asteapta o galerie cu icoane sau pur si simplu admira frumusetea interiorului. Avem si noi lucruri frumoase.
De aici a pornit turul nostru pietonal prin Piata Victoriei, pe langa Lupoaica si Opera si Teatrul National spre celelalte piete ale orasului. Lupoaica strajuieste piata din 1926, cadou al Romei.
Am vrut sa intram la Castelul Huniade. Se renoveaza. De 13 ani… Pacat. Poate termina pana in 2021.
Memorialul Revolutiei din Decembrie 1989
Faptul ca ne-am aflat in Piata Victoriei, la km zero al Revolutiei din Timisoara, ca acolo in acel loc a inceput ceea ce ne-a adus libertatea de acum a fost deosebit. Si a dus la pasul urmator. Exista in Timisoara Memorialul Revolutiei din Decembrie 1989. Am fost. Este la 15 minute de mers de centru, intr-o cladire veche si darapanata pe din afara. Un grafiti iti arata clar ca esti in locul potrivit.
O fosta garnizoana militara gazduieste un memorial al comunismului in general si al Revolutiei in special. Un film iti aduce amanunte despre acele zile pe care sunt sigur ca nu le stii. Poze din acele timpuri, diverse exponate, ziare din strainatate sau afise comuniste, uniforme, tricolorul cu gaura in mijloc te duc intr-o calatorie in istoria recenta. Am aflat de la cei de acolo ca au multi turisti straini care vin sa ii viziteze, de altfel atunci cand am fost noi era un grup de americani interesati sa afle cat mai multe detalii despre Revolutie, pareau foarte atenti la filmul pe care l-am vizionat.
O sa gasesti aici un domn aspru, domnul Orban, care merge schiopatand fiind ranit la Revolutie, aspru si sever care judeca evenimentele de atunci si de acum. Intreaba-l orice. O sa iti raspunda.
10 lei intrarea.
Palatul Baroc
Daca in prima zi am avut ghinion fiind inchis, a doua zi am putut intra. Palatul Baroc se afla in Piata Unirii – probabil cea mai frumoasa piata din Timisoara. a fost in timp sediul guvernatorilor austrieci, Prefectura, sediul trupelor sovietice iar astazi este cel mai important muzeu din oras. Muzeul de arta. O galerie de picturi ale lui Baba, colectii temporare de iconografie sau de grafica europeana. Este un must! Trebuie sa il aveti pe lista. 300 de ani de istorie nu se pot trece cu vederea.
Aici este locul unde se desfasoara Balul Vienez din Timisoara. Protipendada orasului, se intalneste pentru o petrecere aristocrata in fiecare an.
Intrarea este 10 lei, pentru studenti si elevi este pret redus.
Piata Libertatii
Mi-a placut piata asta. Statuia cu poleiala aurita este atat de”vestica”.
Fabrica de bere Timisoreana
Ne doream sa vizitam fabrica. Ca aici. Dar nu e posibil. Doar in luna mai, se organizeaza “portile deschise” si se fac tururi. Atat. Dar daca tot ajungi la fabrica poti intra la Beraria Curtea Berarilor care este lipita de fabrica, o bere proaspata la halba este 5 lei si sunt 4 feluri, de lux, nefiltrata, neagra si clasica. Un vechi grajd al fabricii este de mult mult timp berarie si o sa ai momente placute.
Mancare in Timisoara
Am incercat plescavita. O combinatie de mici cu hamburger. Se prepară din carne tocată de vită, porc, miel sau amestec şi în reţeta compoziţiei este nelipsită ceapa. Poate fi servită ca un hamburger, într-o clifă sau fierbinte pe un pat de ceapă. Am incercat placinta cu branza. Fast food balcanic.
De mancarea adevarata insa am avut parte la Casa Bunicii. Aici l-am intalnit pe Ernest Hajdo. De fapt sa specificam clar. La Casa Bunicii 2. pentru ca exista si 1 si exista si Restaurant Merlot pentru pretentiosi. Ce face Ernest? Priviti un pic aici.
Am fost invitati de cei de aici pentru seara de 1 decembrie sa petrecem romaneste cu bucate traditionale si cantece de voie buna. Am fost foarte incantati de locatie, de design, personal si bucatele preparate pentru acea zi speciala. Localul era plin de oameni cu familiile care venisera sa petreaca, sa se simta ca acasa, din ce am inteles de la managera locatiei o parte dintre ei fiind clienti fideli la Casa Bunicii. O locatie unde copii au locul lor de joaca, mancarea este geniala, se canta, se danseaza, un loc cald unde chiar se simte ca oamenii sunt obisnuiti sa vina des. Am petrecut o seara minunata acolo si o recomandam cu drag. Nu cred ca puteam gasi un loc mai bun unde sa petrecem seara de 1 decembrie alaturi de prietenii nostri care ne au insotit la Timisoara, asadar daca mergeti prin Timisoara nu uitati sa faceti o vizita la Casa Bunicii unde puteti gasi incepand de la meniul zilei la 20 lei la aproape orice mancare traditionala in meniul zilnic, papanasii sunt foarte buni si foarte mari. Imi pare rau ca nu am incercat gulasul dar data viitoare cu siguranta vom trece pe acolo ca sa il incercam si sa ne salutam prietenii de la restaurant, pentru ca lumea este asa de prietenoasa incat este imposibil sa nu ramai cu impresia ca ai petrecut o seara ca intre prieteni.
Timisoara mai are de munca dar are sarm
Nu pot sa spun ca este cel mai frumos oras in care am fost. Nici cel mai viu. Dar are un potential urias. Poate pune in valoare frumusetea aristocrata a cadirilor, poate fi mai mult decat este. Nici macar nu am vazut tot. Nu am vazut decat in treacat celebrele vile ale romilor, mall-ul nu a fost extrem de tentant. Acolo se lucreaza inca si este ciudat amplasat langa niste fabrici vechi. Timisoara poate mai mult. Nu ramane decat sa isi gaseasca drumul…