City break in Tirana
Ce poti face in Tirana?
Pe cat de greu ajungeai in Tirana acum 10-15 ani, pe atat de usor se ajunge astazi. Si Ryan Air si Wizz Air au curse directe spre capitala Albaniei si este un drum de doar o ora si un pic. Iar pretul pentru biletele de avion dus/intors este foarte jos. Deocamdata. Aeroportul este la vreo 15 km de oras si singura posibilitate, exceptie facand taxiul, este autobuzul LuNa ce pleaca din parcarea aeroportului la fiecare ora. Costa 400 de lek un bilet si se poate plati oricum. Cu cardul sau cu bani cash. Ca idee, ca sa aveti o suma in minte 100-105 kek – 1 euro. Asta in ianuarie 2024. Deci e destul de usor de calculat. 4 euro biletul pana in oras si te duce fix in centru.
Tirana se reconstruieste. Peste tot apar cladiri noi iar contrastul este uluitor. Pentru ca vechile cladiri arata rau iar ceea ce construiesc acum, rivalizeaza cu orice oras din lume. Ba chiar in centrul orasului au aparut vreo 8-10 blocuri foarte inalte planul fiind sa mai apara cel putin inca atat. Mi se pare gresit, traficul fiind si acum teribil. Cand toate acele cladiri inalte vor fi gata, vor sufoca definitiv orasul. Dar sunt cladiri de afaceri, hoteluri gen Marriot sau Hyatt. Nu arata rau dar nici nu e ceea ce ar fi de dorit. Oricum, Tirana deja si-a depasit conditia de oras comunist si incepe sa arate din ce in ce mai bine. Nu mergeti cu convingerea ca e vechi si sarac. Poate era. Acum nu mai e!
Tirana este un oras cu 1 milion de locuitori din cele 3 milioane cate are Albania. Practic 1/3 dintre locuitorii tarii sunt aici. Nu este ieftin cum v-ati imagina, preturile fiind poate cu 10% mai mici decat in Romania. Transportul in comun este format doar din autobuze si microbuze, un bilet este 40 de lek/ calatorie si se cumpara de la un domn din autobuz. In fiecare autobuz exista cineva care vinde aceste bilete. Te urci si vine el la tine. Ca lucru special – Tirana este plina de terase, cafenele, restaurante etc . Nu am vazut oras in lume cu atat de multe. Practic au facut o terasa oriunde au gasit un spatiu. O sa vedeti. O cafea costa 150 lek, o pizza 4-500 lek iar o masa la restaurant pentru o persoana minim 1000 lek. Ah, pentru fumatori – un pachet de tigari costa 300 lek.
Ce poti face in Tirana?
Piata Skanderberg. Centrul Tiranei. Un spatiu foarte mare, larg, marginit de diverse cladiri importante pentru oras. Muzeul de istorie, Opera Nationala, Moscheea Et’hem Bey, statuia eroului national Skanderberg sau Turnul cu ceas, unul dintre embelemele orasului. Este un spatiu vast, cu un mozaic interesant si o constructie interesanta. Fiind liber, vara este foarte cald. Au gasit o solutie ingenioasa. Piata este construita ca o piramida foarte joasa, cu varful in centru. Din loc in loc sunt niste spatii de unde iese apa care se scurge spre margini, este reciclata si apoi recirculata. O idee ingenioasa. Plus un fapt inedit. Fiecare pavela este relativ diferita in respectivul loc, avand insa un sens. Au adus piatra din toate locurile din Albania si au facut un mozaic urias din toata tara. Locul acesta era o uriasa intersectie. Ma gandesc ce discutii au fost cand s-a decis sa se opreasca traficul si sa fie pietonal! Le-a reusit insa perfect! Dedesubt este acum o parcare uriasa, piata fiind exclusiv pietonala.
Muzeul de istorie. Situat in piata, cu un mozaic urias pe frontispiciu, se poate vizita in fiecare zi, exceptie facand ziua de luni. Destul de modest dar foarte bine structurat, iti prezinta istoria locurilor de la iliri la invazia lui Mussolini. O expozitie speciala este dedicata Maicii Tereza. Albanezii se mandresc cu faptul ca aceasta are origine albaneza si au dat numele ei chiar aeroportului din Tirana. Nu dureaza foarte mult o vizita iar biletul este 200 de lek. Mozaicul a fost restaurat cu bani de la Uniunea Europeana si este fix atat de comunist pe cat ne aducem aminte de imaginile de pe vremea lui Ceausescu. Au decis sa il pastreze. Probabil peste 100 de ani, urmasii mei il vor aprecia. Eu…
Moscheea Et’hem Bey si Turnul cu ceas. Alaturate, in aceeasi piata Skanderberg, moscheea este unul dintre putinele lacasuri de cult ramase in oras, intr-o tara ce a interzis religia la un moment dat! Moscheea este putin diferita de ceea ce stiti de prin alte tari musulmane, avand in fata un pridvor ce seamana enorm cu stilul romanesc. Iar Turnul cu ceas, vechi si el dar renovat si cu un mecanism nemtesc in acest moment, se poate vizita. Intrarea in moschee este gratuita iar in turn costa 200 lek.
Piramida din Tirana. Este prea mult spus! Este o piramida dar este mica si a fost conceputa la finalul anilor 1980 ca mausoleu/muzeu pentru fostul Presedinte comunist Enver Hodja. A trecut prin mai multe transformari pana acum dupa ce a fost la un pasa sa fie demolata si astazi este un spatiu cultural. Diverse expozitii sunt gazduite in interior si se poate urca pana in varful ei pentru a admira panorama orasului. Daca o sa cautati imagini cu piramida din trecut o sa vedeti ce diferenta este. Este in drumul vostru si aveti toate motivele sa urcati. Mai ales ca e gratuit.
Bunkart 1 si Bunkart 2. Primul destul de departe de centru dar usor de ajuns cu un autobuz, este enorm, o retea de tuneluri subterane, amenajate ca un muzeu. Este in-cre-di-bil! Se spune ca s-au construit in Albania peste 170.000 de buncare. Mai mari sau mai mici. Sunt buncare peste tot in lume. Elvetia are zeci de mii, Suedia, Franta, nu mai vorbim de USA, probabil si noi avem destule chiar daca nu le stim. Doar ca acestea sunt singurele pe care le-am putut vizita in lume. Bunkart 2 este chiar in centrul orasului, este mai mic dar la fel de interesant. Se pot cumpara bilete combo la 700 de lek sau un singur bilet la 400 lek. Merita! Chiar merita!
Dajti Teleferik. La doi pasi de Bunkart 1 se afla Dajti Teleferik Sau Dajti Ekspres. Este cea mai lunga linie de teleferik cu care am mers vreodata. Nu am cronometrat dar cred ca undeva intre 15-20 de minute de la punctu de plecare si pana sus pe muntele Dajti. Este o plimbare senzationala, peste case, lacuri, pasuni, paduri, prapastii. Iar panorama de sus merita fiecare clipa. Te asteapta la destinatie un mic parc de aventuri, un hotel daca iti doresti dar si un restaurant cu o panorama pe cinste. Poti sta 15 minute sau 5 ore. Tirana, daca esti norocos/norocoasa si e lumina clara se vede extraordinar de frumoasa. Costa 400 de lek un drum dar nu cred ca ai cum sa te intorci pe jos asa ca inmulteste cu 2.
Castelul din Tirana. Ca si in cazul piramidei, este mult spus “castel” pentru ca sunt doar zidurile de la el. Dar toata zona a fost transformata intr-un spatiu de recreere in genul Centrului vechi din Bucuresti. Terase, restaurante, mici magazine, toate te asteapta sa vii dar si sa ramai. Zona este pietonala asa ca e usor si de ajuns si de plimbat.
Stadionul Air Tirana. Cel mai nou obiectiv turistic din oras. Avand hotelul Marriot integrat practic in arhitectura sa, stadionul poate fi confundat usor cu un Mall urias. Poti merge seara daca iti faci o rezervare la restaurantul care e practic la tribuna oficiala sau poti merge dimineata fara rezervare pentru o cafea fix in acelasi loc. In jurul stadionului sunt o multime de terase, magazine si fel de fel de spatii dedicate celor care vin la stadion dar nu vin neaparat si la meci. Surprinzatoare pozitia sa, chiar langa Universitatea Politehnica ce seamana si prin amplasament si prin arhitectura cu sediul Guvernului.
Ar mai fi pe lista Biserica Maicii Tereza, fantana muzicala ce arata ziua ca o fantana din anii 1980 de la Neptun dar seara se transforma in ceva foarte frumos, casa fostului presedinte comunist (nu se poate vizita in interior) , piata orasului la doi pasi de centru, noua biserica ortodoxa si de plimbat pe stradutele orasului. Tirana este un amestec de Balcani, comunism, capitalism, vechi si noul ce vine gramada peste oras! Este safe, destulde ieftin si merita cateva zile din timpul vostru. Acum este momentul pentru ca in cativa ani, cu siguranta preturile vor fi altele.