City break în Eindhoven
Ce sa faci în Eindhoven într-un city break
Eindhoven nu este unul din orașele mari ale Olandei. Locul 5 ca populație. Orasul Philips pana prin anii 1990 când compania și-a luat bagajele și a plecat în Amsterdam după ce a influențat vreo 100 de ani orașul. A fost ca un divorț într-o căsnicie cu vechime. Cu traume de ambele parți. Philips s-a înființat în Eindhoven și practic a modelat orașul. La un moment dat se spune ca aproape jumătate de oraș lucra într-un fel sau altul pentru aceasta companie si parți întregi din Eindhoven erau Philips. Ca și clădiri industriale sau sportive sau cartiere pentru muncitorii săi. O importanta uriașa în viata de zi cu zi.
In anii 1990, când Philips a decis sa se mute în Amsterdam, Eindhoven a crezut ca și-a pierdut sensul și direcția. Localnicii au fost nevoiți sa înceapă o viata noua fără cel mai important lucru din viata lor. Dar aici e Olanda. Tara aceea care se opune intrării României în Schengen. Tara în care atunci când intri, înțelegi de ce se opune. Tara în care au terminat 90% din ce trebuia făcut, totul funcționează și este exact cum trebuie sa fie. Eindhoven și-a găsit un nou drum, fără Philipis, și a devenit un hub mondial pentru industriile moderne. Peste 160 de naționalități sunt prezente aici, muncind, trăind, distrându-se și aducând orașului un șarm de metropola multiculturala. Si o atmosfera ce nu are nimic în comun cu ”răceala” olandeza. #newdutch
Un oraș ce pentru un city break este absolut perfect! Iti oferă distracție, cultura, relaxare, terase din orașul vechi la strada sau sus pe acoperiș, cluburi de noapte, muzee, mâncare grozava, locuri de shopping și piste de biciclete cât cuprinde! Si daca pe vremuri era ”orasul Philips” acum a devenit ”capitala designului olandez” sau asa cum Forbes Magazine spune – ”cel mai inventiv oras din lume”.
Cei de la Eindhoven365 ne-au sprijinit în acest proiect și le mulțumim pentru tot. Erik si Rik. Profesioniști și calzi ne-au ajutat sa descoperim orașul și obiectivele turistice care sunt de văzut în Eindhoven.
Si dacă va întrebați ce înseamna cele trei linii, ele simbolizează trei cuvinte. Smart. Tehnology. Innovation. Cuvintele care descriu cel mai bine orașul de astăzi!
Si nu putem sa nu mulțumim și ghidului nostru din Eindhoven. Claudia ne-a arătat locuri superbe. Are un free tour în Eindhoven și o puteți găsi pe site-ul ei fab040.com.
Muzeul Philips
In Eindhoven nu se putea sa nu existe un muzeu Philips! Prima clădire în care a funcționat Philips este acum muzeu. Si te duce într-o călătorie uimitoare în care o sa găsești printre altele și lucrurile pe care le-ai folosit sau dorit în viata ta. Vei înțelege importanta acestei companii nu doar pentru Eindhoven ci pentru întreaga lume.
Muzeul Philips, este astfel structurat încât înțelegi istoria familiei ce a construit uriașa companie, importanta companiei în viata orașului, invențiile de-a lungul timpului și viitorul lumii noastre.
Pentru cel putin o ora treci prin istoria companiei, istoria orașului și istoria tehnologiei. Lucruri pe care le-ai văzut în casa bunicilor, părinților, lucruri pe care le-ai dorit și folosit sau de care în viitor nu te vei putea lipsi. De la primul bec din 1891 la viitorul din medicina.
Deschis în fiecare zi, excepție făcând ziua de luni, intre orele 11.00. și 17.00 nu poate lipsi de pe lista cu obiective. Este în centrul orașului și nu poate fi ratat.
Stadionul PSV Eindhoven
Stadionul celei mai iubite echipe din Eindhoven. Cu un muzeu proaspăt deschis poate fi vizitat și pentru cei pasionați de sport este un ”must”. Creația companiei Philips, echipa de fotbal este acum absolut independenta financiar, este una dintre cele trei mari echipe ale Olandei și se urăște de moarte cu Ajax Amsterdam. Poti vedea stadionul din cadrul barului ce are terasa fix în stadion. E gratuita intrarea acolo și poți bea și o bere. Asta când nu e meci.
Mi-a plăcut mult peluza ”family” – un colt al stadionului destinat doar celor mici alături de părinti. Mame și tați cu pitici ce vin sa vadă meciul din locul lor preferat. Iar un alt lucru haios este tunelul ce aduce galeria oaspete în stadion. O linie de tren trece chiar pe lângă stadion, o stație este amplasata exact în dreptul stadionului la etaj si un tunel duce direct în peluza. Suporterii efectiv nu se vad decât în stadion.
Strijp-s Eindhoven
O zona industriala plina de fabrici ce au aparținut companiei Philips, o zona unde de teama spionajului industrial pana și angajații companiei aveau acces restricționat, este astăzi renăscuta! A devenit locul unde poți manca, vizita muzee, merge la expoziții sau unde se organizează fel de fel de evenimente in aer liber. Este interesant acest amestec de industrial și nou, felul în care localnicii au reușit sa redea orașului o zona plina de construcții fără un design frumos.
Nu e departe de centru și o bicicleta te duce acolo pe lângă stadion și de-a lungul caii ferate în vreo 15 minute de pedalat ușor.
Centrul vechi din Eindhoven
Zona pietonala a orașului. Nu foarte mare dar nici mica. Suficienta pentru a iți petrece mult timp aici. Eindhoven a suferit enorm in al doilea razboi mondial. Fiind bombardat atat de aliati cat si de germani. Cel mai puternic insa, cel care a distrus o multime de cladiri si aproape a pus orasul la pamant a fost insa opera aliatilor in 6 decembrie 1942. Pe langa cei 135 de morti, orasul si-a pierdut multe cladiri emblematice. Astazi un mic monument aminteste de acele zile. Asadar ”centrul vechi” nu este atat de vechi ca in alte parti.
Reconstruit si acum în starea pe care orice oraș olandez o are ( perfecta adică ) te atrage cu obiectivele sale. Poți sa te așezi la o masa la o terasa sa savurezi strada, poți sa vizitezi unul din muzeele de aici, sa mergi pe străduțele cu baruri, sa bei un cocktail sus la Sky Bar sau eventual sa vizitezi o fabricuta de bere sau gin. Sunt multe de făcut. Catedrala este aici, fosta Primărie are acum doar o amintire pe trotuar, magazine de firma sau de suveniruri. Este inima orașului. Nici dacă ai vrea nu ai avea cum sa o ocolești.
Iar ca un lucru interesant, clădirea asta, nu foarte iubita de localnici este doar un magazin, creație a unui arhitect spaniol…parca. Întotdeauna a fost doar un magazin, diferența fiind de brand. Insa a devenit un simbol al orașului.
Unde mâncam în Eindhoven?
Am doua locuri sa va recomand. Unul fițos și de fine dining iar celalalt popular și plin de savoare. Alegeți voi.
Kazerne
Restaurant. Bar. Hotel. Terasa. Expoziție.
Un complex ce iți oferă o multitudine de experiențe. Si cazare la niște preturi uriașe dar cu niște condiții incredibile gen – bucătar propriu ce iți gătește în apartament doar pentru tine, exact ce îți dorești. Exclusivist, nu-i asa? Preturile de la restaurant însa nu sunt asa de mari cum sunt cele pentru camerele din hotel. Un pic peste medie dar calitatea este mult peste medie iar dish-urile sunt cu adevarat speciale. De la aperitiv la desert ai ce sa alegi indiferent de gusturi.
Down Town Gourmet Market
Principalul loc pentru gurmanzi din Centrul vechi din Eindhoven. Down town gourmet Market, este o hala amenajata, o terasa interioara, 21 de restaurante de toate felurile și sute de oameni ce mănâncă orice. De la mâncare vietnameza la burgeri, de la peste la fripturi de vita sau mâncare spaniola. Cele 160 de naționalități din Eindhoven aici vin sa mănânce. Nu toți deodată evident. Dar este aglomerat și zgomotos și miroase a mâncare buna. Se aud râsete, oamenii stau înghesuiți la mese fără sa se supere, se mănâncă la comun, se fac comenzi peste tot. O atmosfera nebun de frumoasa. Ieftin. Gustos. Loc de întâlnire, loc de luat masa, loc de socializare. Tot timpul plin de energie.
Eindhoven are parte de prea putina publicitate pentru cât merita. Un bilet luat din timp costa 20-25 de euro dus/întors cu Wizz. Cazarea este undeva la 50-75 euro și este mai mult decât decenta. Un oraș ce te va primi cu bratele deschise în spiritul #newdutch