Ce vedem prin Amsterdam
La pas în Amsterdam
De curând am fost în Eindhoven , un oraș foarte frumos al Olandei, new dutch as putea spune. Este un oraș foarte diferit de Amsterdam unde sunt mii de turiști care mișuna pe fiecare străduța. Am stat în Eindhoven pentru doar 4 zile și nu intenționam sa plec neapărat din zona dar totuși mi-a trecut prin cap un gând. Ce ar fi dacă m-as duce din nou prin Amsterdam, ca sa îl vad la pas, nu asa cum l-am văzut prima oara pe fuga… Fără obiective, fără alergătura…la pas. Asa ca zis și făcut, bucuroasa m-am suit în tren de dimineața și în doar o ora și 20 de minute eram deja în gara Centrala unde zumzăia sute de turiști. Apropos, biletul de tren dacă îl luați dus întors din Eindhoven va costa doar 21 de euro și are inclus și transportul pe ambele orașe pentru ziua respectiva. Da, ați citit bine, este foarte avantajos dacă te gândești cât ai fi dat separat.
Dar sa revenim la Amsterdam , un oraș plin de viata cu prea multi turiști asa cum mi a spus un localnic. Eram în centru și am luat tramvaiul la un moment dat ca sa merg sa mai vad încă o data semnul cu I love Amsterdam, ca sa mai fac câteva poze. Întrebând un localnic la a cata stație sa cobor ca nu îmi aminteam exact el a început sa rada și sa îmi spună ca semnul nu mai este de câțiva ani. Am rămas cu gura căscata. L-am întrebat de ce și el zice pentru ca noul primar nu îl mai vrea, ca sa mai scăpam de turiștii care ne sufoca pentru ca sunt exagerat de multi. Mi-ar plăcea sa avem aceeași problema în București…
I-am spus ca este un oraș frumos și este normal, dar dacă nu stai acolo este cam greu sa iți dai seama, poate ca săracul om se simte ca într-o continua vacanta obositoare. Bucureștiul poate sa fie uneori obositor asa ca… despre Amsterdam ce sa mai zic.
Am luat-o la pas din gara mare către piața unde se afla și palatul, celebrul muzeu Madame Tussauds. Am luat-o special pe străduțele laterale pline boutiquri cu marijuana, celebrele magazine de brânza de unde poți gusta din toate tipurile și sunt asa de buneee. Am gustat brânza cu piper, chimen, muștar, mac, ardei iute, Îmi place mult cum sunt aranjate, cum te întâmpina vânzătoarele cu un zâmbet larg și te îndeamnă sa iți alegi care sa fie preferata ta. Pe primul loc la mine este cea cu chimen. Vedeți din poze ce bine arata.
Dupa ce am ieșit de la brânza, am mers și mi-am luat un cornet de cartofi prăjiți la 3 euro. Delicioși, cartofii nu sunt congelați, sunt exact genul de cartofi cum sunt la noi cei de la Cartoffiserie și iți pui deasupra diferite sosuri. Yummmy, parca ma simțeam în Belgia
Ușurel, am mers către Red District sa mai vad și faimosul cartier și spre surprinderea mea erau destule angajate la geam de toate felurile. Si mai grase și mai slabe, chinezoaice, suedeze, care te chemau lasciv. Din păcate nu se pot face poze, se știe ca sunt mari amenzile. Apropos, pe strada dacă arunci hârtii este 100 euro amenda, dacă iți faci nevoile 150 euro , dacă bei alcool pe strada este 130.
Fetele stăteau în geam și așteptau clienții. Daca vreți sa știți ceva preturi, este 80 euro intre 12 și 17 , 150 de euro după ora 20, 250 după ora 23. Ora!
Sunt și showuri sexuale, cabine de sex unde vezi showuri. Pentru cei curiosi dar care nu vor sa participe…Ce sa mai, nu poți sa nu faci o vizita pe acolo. Probabil seara este mai interesant.
Am plecat sa vizitez și celebra piața din apropierea muzeului Van Gogh unde poți găsi orice începând de la flori, mâncare, haine, cosmetice , bijuterii etc
La Arhivele Orașului, Stadsarchief , găzduite într-o clădire impozantă, ai și intrarea gratuită.
De la primele fotografii și scrisori personale, până la manuscrise și hărți cândva secrete, ai de unde alege când vine vorba de a săpa prin colecția permanentă de dovezi ale trecutului acestui oraș.
Mi s-a mai parut interesant Beijnhof. Majoritatea surselor spun ca Beijnhof își oare originile în jurul anilor 1300, fapt pentru care se consideră că aceasta ar fi cea mai veche parte a Amsterdamului. După instaurarea protestantismului în Amsterdam, în 1578, Beijnhof a fost singura instituție Romano Catolică a orașului. Merita sa faceti o mica vizita si cateva poze acolo.
Cea mai mică căsuța are trei etaje și măsoară aproximativ 2 m în lungime. Cel mai probabil fiecare etaj reprezintă o cameră.
Daca vi se face foame in timp ce va plimbati pe strazile Amsterdamului, Foodhallen este un foodcourt amenajat într-un fost depou de tramvaie, veti găsi numeroase standuri cu mâncare proaspată și delicioasă, de la sushi, pizza, mâncare grecească, hot dog și burgeri, mâncare vietnameză, iberică sau mexicană.
Amsterdam este plin de turiști. Localnicii au dreptate. Pentru o zi am fost și eu printre cei pe care nu-i mai suporta. Asta e…