Ce poti face intr-un SPA?
Sanitas Per Aquam – SPA!
Centrele SPA! Le-am descoperit, le-am incercat au devenit o lume independenta in turism si acum vrem sa profitam de fiecare clipa petrecuta acolo. Si pentru ca tot am petrecut o zi intreaga in Belaqva de la Hotel Kronwell din Brasov, m-am gandit sa vorbim despre asta. Ce inseamna conceptul de SPA? Ce poti face intr-un asemenea loc si ce iti poate oferi? O sa va povestesc despre asta asa cum mi-ar fi placut sa aflu si eu, in amanunt si fara cuvintele de lemn sau pompoase pe care le-am gasit pe diverse site-uri.
Conceptul este simplu – apa iti ofera sanatate prin toate formele ei…apa rece, fierbinte, gheata, aburul sau aromele…masajul…jacuzzi, hammamul…toate la un loc inseamna SPA. Centrele de acest fel sunt acum peste tot in lume si pot fi independente ca centre SPA mici in orase, ca dotare a unui hotel sau ca centre imense unde sunt principalul punct de atractie. Eu o sa incep prin a va explica ce puteti face si de ce puteti beneficia intr-un centru de acest fel dintr-un hotel de 5 stele. Aflat in general la subsol, alaturi de piscina interioara, centrul are sauna uscata, sauna cu aburi, hammam ( baia turceasca ) , sali de aromoterapie, camere pentru masaj si jacuzzi. Cam asta in mare dar cu cat este mai luxos ( si mai scump ) cu atat oferta se diversifica! Nu sunt specialist in asa ceva dar stiu ca industria asta se dezvolta si ofera niste concepte de vis. In orice SPA intri insa, exista lucrurile free si cele care sunt extra. In general, orice lucru ce se intampla acolo si implica o mana de lucru calificata, si ma refer aici la masaj, impachetari cu diverse chestii, hammam, presoterapia sau mai stiu eu ce, costa suplimentar. Dar iti raman o multime de alte lucruri pe care le poti folosi fara sa platesti in plus.
Toate lucrurile astea au ca baza hidroterapia si ajuta organismul tau sa functioneze mai bine, sa se relaxeze sau sa se insanatoseasca de diverse afectiuni. Apa in toate formele si starile ei iti sta la dispozitie si fiecare procedura are un mod de a se desfasura. Cele mai utilizate si mai frecvente sunt jacuzzi si sauna. Un jacuzzi in aer liber cu apa fierbinte unde iarna poti sta afara in frig/caldura este o experienta extraordinara!
In sauna ca si in baia turceasca intri descult si rezisti…cat poti! Ai o clepsidra pe perete si cam 10-15 minute dureaza un ciclu de chin ( asa e pentru mine ) acolo. Este caaaaaaaaald si uscat si din cand in cand cineva mai pune un linguroi de apa peste carbunii incinsi ca sa mai poti respira. In sauna umeda este mai grav…abia te vezi de aburi! Sauna este exceptionala insa pentru organism avand efecte pentru organism dintre cele mai bune. Detoxifiaza si intareste! Sunt niste pasi de intrat si de iesit de acolo…
1. faci un dus caldut inainte de a intra
2. te intinzi pe un prosop pe bancutele de lemn si suporti cat poti caldura
3. iesi si faci un alt dus cat de rece poti suporta incepand de la extremitati ( in unele locuri sunt niste galeti uriase de lemn pline cu apa rece, pe care ti le torni in cap – daca te tine! )
4. la sfarsit ramai intr-un loc cu temeratura normala pentru vreo 10 minute.
Ideea la sauna este sa transpiri, porii sa se deschidă si sa elimini toxinele din corp. Iti poti acoperi capul si poți consuma un ceai sau ceva suc racoritor ( nu acidulat ) in timp ce faci sauna. Exista saune pentru bărbați si femei împreuna dar exista si unele unde fiecare sex are separat locul său…
Baia turceasca sau Hammam-ul e întâlnita mai mult în hotelurile din Turcia, nefiind însa rara nici prin alte parți în diferite forme. Conceptul vine din antichitate insa este adaptat si influentat de Orient. In mare vorbind, este o sala acoperita cu marmura, avand in centru o platforma de marmura calda ca un pat ( rotunda de cele mai multe ori ) cu o cupola rotunda deasemenea, deasupra pe unde patrunde lumina. Este cald dar nu atat de cald ca intr-o sauna… Ca sa ajungi in aceasta sala, primesti o bucata de stofa cu care sa te inconjori si lasi papucii la intrare in camera de tranzitie care te pregateste de hammam. De jur imprejur ai o banca iar din loc in loc curge apa rece/fierbinte pe care ti-o torni pe corp in functie de cum te simti mai bine. Platforma aceea din mijloc este fierbinte si cand te intinzi pe ea simti cum se inmoaie fiecare oscior apoi cand cineva iti toarna apa rece senzatia este…ca la mastercard…de nepretuit! Este in general liniste, muzica…se aude apa curgand, sala are ecou si…e bine! Va spun sigur ca e foarte bine! Masa din mijloc mai are si rolul de a fi locul unde ti se face masajul cu spuma. Masajul poate fi dur sau moale dar implica multa spuma si la sfarsit pielea iti ramane ca la copii mici. Fina si curata…
Mai exista dusurile emotionale bazate pe lumina, cu muzica in surdina si apa curgand in diferite forme – ca o ploaie, fina ca un abur, torential sau dusurile scotiene ( le stim toti – cele cu apa care alterneaza rece/cald ), camerele de relaxare unde pe un sezlong din mosaic incalzit te odihnesti si uneori adormi. Masajele care iți sunt oferite sunt atât de multe și diversificate încât ar trebui un articol separat doar pentru ele. In toate formele posibile…de relaxare, antistres, thailandez, de recuperare, cu pietre calde, cu ierburi, cu arome…fiecare din ele aducând corpului tău ceva relaxant și benefic. Aromoterapia consta in inhalarea unor vapori de aburi din diferite chestii ( plante ) in timp ce te relaxezi intr-un sezlong si deasemenea are rol de imbunatatire a respiratiei.
Cam asta ar fi, în mare, un centru SPA! Mai sunt multe altele despre care nu am vorbit dar va invit pe voi sa lăsați un comentariu, în care sa îmi spuneți ce va place cel mai mult și ce nu am arătat eu aici.