LUMEA MARE

Ce poti face in Cannes?

Ce poți face în Cannes?

Unul dintre orașele ce trebuiesc vizitate pe Coasta de Azur!

O sa va povestesc prima data câteva lucruri din experiența noastră  și apoi o sa va las în compania Ralucăi, cea care și-a pus amintirile într-o poveste frumoasa despre o destinație superba.

Cannes este din punctul meu de vedere nici prea prea nici foarte foarte. Având plaja cu nisip fin și intrare lina în apa, este evident avantajat fata de Nisa dar ca oraș nu este extrem de ofertant. Evident ca exista acel aer de French Riviera, Coasta de Azur sau cum vreți sa-i mai spuneți voi, yachturile, restaurantele și terasele de peste tot, exista și Palatul Festivalurilor unde se tine celebrul festival de film de la Cannes dar credeți-ma ca în afara de covorul rosu unde cu siguranța o sa va faceți poze și urmele mâinilor lăsate de diverse celebrități în timp pe trotuarul de acolo…este destul de dezamăgitor. Sus pe deal la castel l-am regăsit și noi pe artistul cu pescărușii, panorama este minunata dar…cam atât. Acum, sa nu înțelegeți greșit! Cannes este un oraș super însa totul se învârte în jurul apei. Portul, chiar și Palatul Festivalurilor este tot lângă apa, terasele de pe faleza, muntele este tot lângă apa…Este frumoasa și zona pietonala unde găsești zeci de magazine. Nu e rău. Dar dacă ai de ales intre Nisa și Cannes…Nisa clar! Ma rog, cu specificația clara ca dacă vrei plaja pe nisip în Nisa nu o sa găsești. Deci e cam greu de ales. Oricum amândouă sunt scumpe!

Ce am făcut noi în plus fata de Raluca a fost excursia la insula Marguerita. Un vapor te ia din port și te duce în locul ce a fost pe vremuri pușcăria Fort Royal, locul unde a fost ținut celebrul prizonier cu masca de fier sau muzeul Castre. In 15 minute ajungi într-un loc ce diferă total de agitația din stațiune. Natura este la putere aici si frumusețea ei diferita cred ca merita o vizita.

O alta plimbare cu vaporul poate fi spre insula Saint Honorat, o insula mai mica dar la fel de frumoasa.

Ambele sunt gratuite daca ai cumparat French Riviera pass ce poate fi cumpărat online de pe site-ul frenchrivierapass.com sau direct de la oficiul de turism din Nisa aflat pe Promenade des Anglais

Iar acum povestea Ralucăi…

Vacanta în Cannes

Anul acesta am decis sa vizitez din nou Cannes. (am mai fost prin 2012, dacă nu ma înșel). Perioada aleasa , nu întâmplator,  01-10.07.2018. (spun nu întâmplator deoarece, începând cu 04.07 încep reducerile la micile si marile magazine – cele de firma nu intra in discuție, pentru ca nu m-a impresionat  faptul ca au redus produsele de la 3000 la 1500 de euro, știți voi – strugurii sunt acri).

Va povestesc începând cu drumul pana acolo, desi, pentru ca  imi e foarte frica sa zbor, nu  este un moment al vacantei de care sa imi amintesc cu placere,  dar pentru ca am avut un pilot absolut fabulous adica un zbor lin, fara nici o turbulenta, decolarea si aterizarea, magistrale trebuie mentionat (dar pentru mine, tot au fost aproape 3 ore de teroare).

Am avut cazare la Hotel Carolina, draguț, curat, destul de central, condus de o doamna Carolina – (cum altfel) și păzit de un bichon – Max, foarte, foarte tăcut (deși asocierea bichon – tăcut e destul de greu de imaginat) situate pe Rue Hoche. De menționat  ca pe  aceasta strada sunt restaurant – multe, dar și un supermarket bine aprovizionat, de unde îmi cumpăram micul dejun, iar vis a vis de acesta, o patiserie plina cu bunătăți. (de la ei am cumpărat pâinea și pentru prima oara în viata mea am mâncat pâine cu nuci, bucăți mari de nuci nu gluma și vreau sa spun ca a fost deosebita).

Trebuie sa va previn ca sunt o persoana foarte pofticioasa,  astfel ca, sa nu va mire ca pe parcursul povestirii ma voi referi  din plin la gastronomie, patisserie, dulciuri… știți voi doamnelor, chestiile alea absolut delicioase, total interzise din cauza caloriilor, dar care, mie personal, îmi plac teribil, motiv pentru care nu le ocolesc. (măcar în concediu). Si apropos de bunătăți, va recomand sa mergeți măcar o data la “Le Quirly” de pe Bulevard de la Croisette nr.37, unde se vinde  cea mai buna înghețata. Daca sunteți genul  aventurier în gastronomie, va recomand cu căldura înghețata de lavanda, de trandafiri sau de violete ori de portocale roșii… oricum au multe sortimente și era unul dintre puținele magazine unde se stătea la coada.

Unde mananci? Restaurante sunt peste tot dar am frecventat un restaurant din port (îmi e rușine, dar nu mai țin minte numele lui, pentru ca merita, deoarece mâncare mai buna ca la ei nu am mâncat).

Va recomand sa cumpărați meniuri (adică trei feluri de mâncare – sunt mai accesibile ca preț) ca sa te poți bucura din plin de bucătăria franceza. La restaurantul de la parterul hotelului în care am stat, am mâncat paste siciliene (știu, mergi într-o locație din străinătate și mănânci paste, dar am avut o scuza… fusesem în Nisa și ma dureau picioarele îngrozitor), care au fost realmente deosebite (paste cu brânza și vinete coapte. mmm…un deliciu…v-am prevenit ca sunt mâncăcioasa).

Orasul Cannes este renumit pentru festivalul cu acelasi nume, desi locatia acestuia, Palais des Festivales, cand nu e festival, e destul de banala, dar… pe acolo au trecut si trec starurile, deci trebuie mentionat, pentru hotelurile luxoase (nu am fost in nici unul dintre ele, dar la preturile pe care le au.. trebuie sa fie luxoase), pentru magazinele marilor case de moda  si, in general, pentru ca este celebru de foarte, foarte mult timp.

Spre deosebire de Nisa, Cannes are plaje cu nisip, plaja publica și plaje private (mai trebuie sa precizez ca am stat pe cea publica, gratis??), are un port de iahturi (off …si ce iahturi), magazine pentru toate buzunarele,  deși… mai mult pentru cei cu buzunarele mai bine garnisite decât ale mele dar nu ma plâng pentru ca unele case de moda prezentau niște haine pe care nu le-as fi luat  nici dacă aruncau cu ele după mine.

Ce vizitezi in Cannes?

Dupa ce te-ai saturat de plimbările prin magazine și de stat la soare, poti vizita, printre altele, Muzeul Castre aflat intr-un castel medieval situat pe dealul Suquest si Biserica Notre Dame d`Esperance realizata în stil provensal gotic, ambele pline de farmec. In plus, în curtea palatului exista un “ vrăjitor de pescăruși” și nu glumesc când spun asta. Este un violonist care cânta acolo pentru un bănuț dar și pentru a-și vinde CD-urile și care este ascultat foarte atent de pescăruși.

Din Cannes, poți merge sa vizitezi împrejurimile, dacă nu dorești închirierea unui autoturism,  cu autobuzul (1,50 euro călătoria). Rutele acestora le poți afla de pe internet sau de la aeroportul din Nisa. Astfel am vizitat Grasse, un mic orășel în care se afla TREI fabrici de parfumuri (sper ca nu va întrebați de ce l-am vizitat), respectiv Fragonard, Gallimard si Molinard. Produsele celor  de la Fragonard se găsesc și în Cannes, dar pe cele ale celorlalte 2, nu. Având in vedere cand au fost înființate aceste fabrici (ce ciudat sa spui.. fabrica de parfumuri),  cei de la Fragonard in 1926, cei de la Molinard in 1849, iar cei de la Galimard in anul 1747, fiind cea mai veche casa de parfumuri din lume,  este interesant de vizitat și de văzut (pentru ca au si muzee, mai mici sau mai mari) cum se făceau parfumurile și atenția pe care o acordau aceștia sticlelor de parfum (în Muzeul Fragonard se găsesc cam toate recipientele special create de-a lungul timpului pentru parfumuri.)

Totodata am vizitat, tot cu autobuzul  si Antibes – Muzeul Turnului Alb ce gazduieste o colectie de tablouri ale lui Picasso, evident Nisa, unde am vizitat Muzeul de Arte Frumoase, Vila Massena si Palatul Lascaris (care contine o vasta colectie de instrumente muzicale) precum si diverse biserici.

Altfel spus, dacă alegi sa-ți petreci un concediu pe Coasta de Azur chiar nu ai cum sa te plictisești.