LUMEA MARE

Ce poti face in Belgrad?

Ce poti vizita in Belgrad.

Belgrad este un oras superb si stiam eu de ce am insistat atat de mult sa il vad. Tramp Travel mi-a oferit ocazia mult asteptata si va poate duce si pe voi daca dupa ce cititi articolul o sa considerati ca merita. V-am povestit cateva lucruri despre Belgrad aici dar am promis ca revin cu obiectivele din oras.

Asadar. Ce poti face in Belgrad? Ce se poate vizita? Ce trebuie neaparat sa vezi?

Fortareata Kalemegdan. 

     Are mai mult de 2000 de ani de existenta si a fost stapanita de atat de multe popoare incat e greu sa le numeri. Se pare ca a fost intemeiata de celti ( tare, nu?) si in timp a apartinut turcilor, maghiarilor, austriecilor, sarbilor si…cine mai stie cui! Adevarul este ca aveau si motive sa o doreasca. Se afla pe un deal la confluenta raului Sava cu fluviul Dunarea. Chiar si mie mi s-a parut ca este o pozitie de forta chiar daca acum pe apa circula doar turisti si nave cu minereu. Intr-un timp chiar aici era granita Serbiei cu Austria. Istorii vechi. Influentele fostului Imperiu Otoman sunt puternice si gasiti Mausoleul lui Damad Ali Pasa sau Turnul lui Despot. iNtrarea se face printr-un parc minunat plin cu statui ale sarbilor artisti. Nici un politician nu are loc in parc si asta e foarte bine! Un muzeu in aer liber plin cu artefacte, sub talpile tale sunt tunele nenumarate iar panorama este absolut incredibila. Loc de poze si selfie-uri!

Tot aici se gaseste Statuia lui Viktor, inaugurata la 10 ani de la primul razboi mondial cu destinatie initiala centru Belgradului si instalata aici din motive de…pudoare. Viktor e mai…dezbracat asa!

Dureaza vreo 2-3 ore sa o vizitezi si se afla la capatul pietonalei Knez Mihailova ce porneste din centru. Usor de ajuns si de vizitat. Sunt 39 de obiective intre ziduri plus o gradina zoologica plus parcul. Merita!

arme in curte

raul Sava si Dunarea

Yugoslavia

Strada Knez Mihailova. Strada pietonala ce porneste din centru si duce spre parcul Kalemegdan. Plina de magazine gen Zara, Bershka  sau de gegnul asta, plina de terase si de artisti de strada. Lunga si frumoasa. Cu fantani cu apa potabila din loc in loc. Cat dureaza sa treci pe acolo? Tu decizi!

Strada Knez Mihailova

Strada Skadarska. Cea mai frumoasa strada din Belgrad. Tot in centru. 700-800 metri de terase si restaurante incredibil de frumoase. Seamana cu centrul vechi de la noi doar ca este mai vechi. De mers seara.

skadarska

Silicon Valley. O zona ( mai mult este o strada ) plina cu baruri si cluburi. Am fost si mi-a parut Dorobanti. Fite si impresii chiar daca preturile nu sunt mai mari ca in alta parte. Pare un loc hipsteresc asa… Daca esti atras de glamour…go!

Cam atat despre centrul Belgradului. Gasesti aici si cateva muzee ( de istorie, etnic…) dar este de fapt un Centru Vechi din Bucuresti supradimensionat. Se circula doar pe jos si intre obiective faci la pas lejer maxim 20-30 de minute.

Catedrala Sfantul Sava. Numele nu are nicio legatura cu raul Sava, considerata a fi cea mai mare catedrala ortodoxa din lume este placata cu marmura alba si straluceste din departare. Istoria locului porneste undeva in urma cu aproape 800 de ani, cand Moastele Sfantului Sava au fost arse de pagani. Impresionanta catedrala a fost ridicata, in mod simbolic, pe locul unde turcii otomani, condusi de Sinan Pasa, au zdrobit rebeliunea sarba din 27 aprilie 1594, incendiind cu acel prilej Moastele Sfantului Sava Nemanja (1236). In anul 1939 inceputa, inca neterminata, in interior va fi placata cu mozaic si la ea lucreaza mesteri din Rusia, cei mai buni la asa ceva. Probabil o sa dureze 25 de ani pana termina. Este relativ usor de ajuns la ea fiind aproape de centru dar este mai greu de gasit o parcare. 

Casa memoriala Tito si Muzeul Yugoslaviei. Pentru Tito si Yugoslavia exista un cult in Serbia. Fostul lider comunist este extrem de apreciat si considerat un erou iar timpurile cand Yugoslavia era un stat federal cvasicomunist sunt amintite cu regret. La capatul troleelor 40 si 41 se afla pe un mic deal locul unde este inmormantat Tito impreuna cu ultima sa sotie ( a avut vreo 4 ) si Muzeul Yugoslaviei. Ca sa incepem cu muzeul, nu este spectaculos fiind expuse mai mult documente despre constituirea si functionarea federatiei.  Nici Muzeul lui Tito nu este ce asteptati, mormantul fiind o placa de marmura alba cu numele si datele de nastere si deces. Exista expuse o intreaga colectie de torte. Nu stiam povestea si probabil nici voi nu o stiti de aceea vreau sa o amintesc. Pe vremurile acelea exista obiceiul ca la fiecare 25 mai ( un fel de 23 august ) diverse organizatii din tara sa trimita torte spre capitala Belgrad. Astfel de la organziatii de copii pana la ministere sau primarii de orase mari trimiteau pe jos in semn de respect si solidaritate torte catre Belgrad. Acestea erau primite intr-un cadru festiv pe stadion la ziua de sarbatoare si fireste ca doar cele mai importante erauprimite persional in tribuna de Tito. Astazi exista peste 10.000 de asemenea exponate din istorie.Mormantul lui Tito

Dureaza vreo ora sa vizitezi memorialul lui Tito, costa vreo 2 Euro jumate si merita. Casa nu se viziteaza dar vizita aici este un must daca ajungi in Belgrad.

Palatul Printesei Ljubica. V-am spus ca sarbii sunt aprigi la manie si sar repede la scandal. Ei bine nu doar ei. Si ele sunt la fel. Acum vreo 175 de ani (pe la 1829-1830 l-au facut )o printesa a ajuns la capatul rabdarii cand printul Milos si-a adus amanta acasa si fara ezitare a ucis-o pe mandra. De nervi din orgoliu…ca merita! Dupa evenimentul tragic ( nu a patit nimic pentru ca lumea  a fost de acord cu gestul ei ) printul a construit un palat ca sa o impace (sau in memoria la iubirea lui…neclara treaba).Situat tot in centru, la doi pasi de cel mai vechi restaurant din Belgrad numit “?” ( nu…chiar asa se numeste: “?” semnul intrebarii! )  are un scor monumental de 4.5 pe tripadvisor. O cladire veche, alba, intretinuta, cu etaj, subsol si care probabil pe vremuri putea fi considerata palat. Azi nu merge… Dar istoria este fabuloasa. Milos, Printul Serbiei a creat o imbinare intre vest si est superba. De aceea va spuneam ca Belgradul nu e alb ci gri.

Cladirile bombardate de americani in 1999. Sentimentele anti USA , anti NATO sunt la cote maxime in Serbia. Pe oricine intrebi, americanii in 1999 au facut acte criminale de razboi. Privind din punctul lor de vedere tinzi sa le dai dreptate. Inchipuiti-va Bucurestiul atacat de la 1000 de km departare de un stat aflat la 8000 km departare. Si ministere de stat dar si obiective civile atacate cu bombe din aer. Bombe care vin de niciunde…si carora nu ai cum sa le ripostezi si nu ai ce sa le faci. Ghidate, precise dar si cu tinta luata razna de multe ori si cu sute de civili ucisi nevinovati.  Azi se pastreaza trei  sau patru cladiri la distanta de cateva sute de metri una de cealalta dar toate de-a lungul unei strazi – Kneaz Milos ( ala cu amanta). Imaginile sunt cumplite. Raspunsul belgradenilor la bombardamente a fost iesitul la plimbare pe strazi… Nu imi plac lucrurile de felul asta dar este o parte din istoria recenta a Balcanilor. Peste vinovati sau nevinovati bombele au cazut in Belgrad si urmele se vad inca. Au bombardat pana si casa unde pana sa moara locuia Tito si din greseala le-au trimis cadou cateva si ambasadei chineze. Exista chiar o poveste vis a vis de asta… Cand americanii au bombardat Bagdadul la ani dupa 1999, China le-a trimis o vedere cu adresa exacta a ambasadei din Belgrad “ca sa nu mai gresiti!”


politia

Parlamentul Serbiei. Nu stiu daca este un obiectiv in sine dar arata frumos, este in centru si este flancat de cladirea Postei ( frumoasa ) si de Primarie. De mers seara pentru lumini.

anti NATO

Maracana din Balcani. Pentru pasionatii de fotbal ( ca mine ) Maracana din Belgrad este un must! Stadionul Stelei Rosii din Belgrad. La vreo 700-800 metri de stadionul Partizan este pur si simplu intr-o groapa. Ca Dinamo. De afara se vad ultimele 15-20 de randuri. Oricum nu este deloc atat de impresionant cum mi l -am inchiupuit. Vechi, plin de grafitti la peluze, cu scaune acum, mai are doar vreo 55.000 de locuri. In fata este un bar ale careui ferestre dau in stadion si poti vedea arena fara sa platesti iar in stanga este muzeul echipei Steaua Rosie. Stadionul lui Partizan este mult mai mic, nu se poate vizita si nu cred ca imi pare rau pentru asta…

Maracana

Muzeul

Muzeul Steaua Rosie Belgrad

Muntele Avala. Geografia lumii spune ca orice mai inalt de 500 de metri este munte. Avala are 511 deci este munte! Situat in afara orasului la 45 deminute de mers cu masina sau autobuzul 400 este locul unde se afla turnul de televiziune si Monumentul eroilor din 1912-1918. Ca si constructie un fel de mausoleu din Parcul Carol dar aflat sus pe munte. In turn se poate urca cu un lift si poate ca de acolo privelistea probabil ca este alta pentru ca pe platoul mausoleului vegetatia te cam impiedica sa vezi panorama. Merita vizita dar luati in considerare ca este o excursie de cel putin jumatate de zi. Nu prea gasesti mare lucru sa mananci sau sa bei asa ca luati cu voi. Pe drumul care urca si duce la varf exista un mic monument in forma de elice verticala dedicat unei delegatii ruse de prin  anii 1960 care veneau la festivitatile comuniste si din cauza ceții au aterizat în munte. Au murit cu totii. 17 persoane. Trist chiar daca erau comunisti.

avion

mausoleu

tv

Croaziera pe Dunare si raul Sava. O croaziera cu vaporasul, timp in care inconjori o insula protejata de stat, ajungi in mijlocul apelor si savurezi privelistea. 

Dunare

 Cam asta a insemnat pentru mine Belgrad. In mare. Am mai vazut gara unde dormeau refugiatii ( vreo 50-100 de persoane ) terase, intruniri politice ( erau alegeri ) dansuri pe strada…am vazut multe dar cele mai importante sunt cele spuse si aratate mai sus. Va indemn sa mergeti. Este un oras care in curand va fi scump. Inca e bun de vizitat!