Ce poți face în Copenhaga
Vă povesteam de Copenhaga…
Ce oraș minunat, ce lucruri deosebite, ce locuri deosebite și că sunt atât de multe de văzut! În prima parte am văzut cam jumătate de oraș. Centrul orașului -piața primăriei – Rådhuspladsen , Tivoli, strada Strøget. Nu am menționat despre cartierul din spatele Gării Centrale – Vesterbro, unul din vechile cartiere rezidențiale din Copenhaga cu strada rău famată Istedgade. O zonă plină de farmec, emigranți, restaurante cu specific, sex-shopuri, și terase pline de studenți și prostituate seara. Un cartier ce merită vizitat. Un fel de Christiania neîngădită de ziduri…
V-am spus că, mergând pe Strøget dinspre Piata Primariei ajungi în capăt la Piața Nytorv. De acolo în stânga ajungi la Castelul Rosenborg – construit în secolul XVII – acesta funcționează ca muzeu Național de Istorie din anul 1838!! și poți vedea printre altele si bijuteriile coroanei daneze.
Preturi:
- Adulti: 80.00 DKK
- Studenti: 50.00 DKK
- Pensionari: 55.00 DKK
- Persoane sub 18 ani: gratuit.
Orar:
10:00 – 16:00 (iarna de la 11:00 la 14:00).
Castelul se inchide la 14:00, trezoreria si alte expozitii speciale la 16:00.
Aici găsești și grădinile regale iar imediat după el ajungi la Gradina Botanică sau la Muzeul de Geologie.
Dacă o iei însă în dreapta cobori spre apă prin extraordinara zona Nyhavn. O bucățică de oraș unde ne-a prins o ploaie zdravană. Ce e aici? Păi..Veneția, Brugge, Amsterdam – zona se poate confunda foarte ușor cu oricare din aceste orașe. Un canal lung ce vine dinspre apa, cu vaporașe, bărci, iahturi, terase pe margini, stații pentru plimbările cu vaporul. Este o forfotă și o atmosferă de vacanță. Se mănâncă pe marginea apei, pe dig, se savurează o bere la o terasă, se privesc vapoarele trecând. Poate cea mai frumoasă zonă din oraș!
Odată ajuns la apă o iei în stânga spre Mica Sirena. Până acolo însă un alt “must” în Copenhaga este Palatul Amalienborg cu schimbarea de gardă. Piața unde se efectuează schimbarea de gardă la ora 12.00 este înconjurată de patru clădiri asemănătoare și dacă vezi steagul arborat să știi că regina este acolo!
Se pot vizita doua dintre palate: Palatul Christian al VIII-lea, muzeu al Familiei Regale Glucksburg si Palatul Christian al VII-lea, – folosit de Regina pentru primirea oaspetilor si reprezentantilor oficiali ai altor state. In curtea centrala chiar în mijloc se află o statuie ecvestra a Regelui Frederik al V-lea, statuie ce este considerata cea mai deosibita sculptura ecvestra din lume. Cănd se efectuează schimbarea o mare de oameni asistă. Nu e chiar ca la Buckingham dar este frumos iar gărzile sunt la fel de serioase!
Preturi:
Adulti: 65,00 DKK
Copii: gratuit
Orar:
intre 3 ianuarie si 30 aprilie: marti – duminica intre orele 11:00 – 16:00
intre 1 mai si 31 octombrie: luni – duminica 10:00 – 16:00
In celalalt capăt al pieței se află Biserica de Marmură terminată în anul 1874, după aproape 150 de ani de la începerea construcției și dedicată familiei Oldenborg, aflata de 300 ani pe tronul Danemarcei.
Coborând spre apă și mergând în stânga drumul te duce spre Mica Sirena, trecând întâi pe lângă Fântâna Gefion.
Reprezentativă pentru oraș, chiar dacă Mica Sirenă este simbolul, fântâna este dedicată zeiței Gefion și o întreagă poveste se ascunde în spatele ei. Cei patru boi sunt fii ei, cei care au arat într-o singură noapte pământul pe care acum se află Copenhaga. Povestea e mult mai frumoasa întreagă… Chiar lângă ea, se află o mică bisericuță anglicană apoi urmează vechiul fort al orașului în formă de stea pentru a putea rezista atacurilor inamicilor. De aici până la Mica Sirenă mai sunt doi pași…
Ar mai fi de vizitat în Copenhaga, Christiania! Nici nu știu cu ce să îl compar…E o fostă zonă industrială plus o chestie fostă militară, transformate în timp în zonă liberă de…liberă de regulile societății! Zona liberă ce se autoguvernează! Oraș liber, in jur de 850 de rezidenți pe 34 de hectare. Se vând droguri ușoare, se consumă, presupun că se vând și droguri mai puternice ( am văzut într-un restaurant cum prizau direct de pe masă ) dar nu este o zona periculoasa ( cel puțin ziua ). Poți face poze până într-un punct apoi ești avertizat ca pozele sunt strict interzise! Cei care vând droguri sunt mascați cu eșarfe, ascunși în niște corturi improvizate. Plin de graffiti, “opere de artă”, terase, plin de mirosuri dulci, Christiania este un altfel de loc!
Ar mai fi… Opera, Biblioteca Orașului, podurile, zidul cu bilețele, podurile doar pentru biciclete, plaja si grătarul făcute pe malul apei de tineri…ar mai fi multe de spus! Chiar dacă este un oraș relativ scump, vă asigur că este o destinație minunată! Ne-a vrăjit și cu siguranță o să ne întoarcem!