LUMEA MARE

Cazanele Dunării. Poate cea mai frumoasă parte a mărețului fluviu.

Cazanele Dunării. Magia naturii in plină desfășurare.

Cazanele Dunării inseamna doar o mica parte din cei 2850 de km pe care fluviu se asterne in drumul spre Marea Neagra. Dar intre Orșova si Moldova Veche, ai parte de poate cele mai spectaculoase privelisti si panorame pe care Dunarea le ofera. Un pic peste 100 de km prin defilee, vai, spatii uriase si nenumarate locuri pe care oamenii si natura le-au creat. De la 6 km ca latime, Dunarea se strecoara apoi prin Cazanele Mari si Mici prin doar cateva sute de metri. Si isi arata forta uriasa.

cazanele dunarii

Toate zona asta, daca dacii sau romanii ar vedea-o acum, nu prea ar recunoaste-o. Si nici chiar strabunicii nu prea ar reusi… Pentru ca in 1972 cand Hidrocentrala Portile de Fier a fost terminata si data in folosinta, nivelul Dunarii a crescut cu 30 de metri! Va puteti imagina? 30 de metri de apa in plus! A acoperit pe langa celebra insula Ada Khaleh, nenumarate alte terenuri si case ale localnicilor iar malurile s-au refacut pe noi locatii. A fost o perioada de profunde schimbari si Dunarea a devenit cea pe care o vedem astazi in decursul a doar 2-3 luni. Ada Khaleh de exemplu a fost inundata total in doar 7 zile…  Este si un lucru special aici, pe care nu multi il stiu. Aceasta zona nu se inunda niciodata! De câte ori apa creste, prin ecluzele de la Portile de Fier este controlat nivelul si acesta ramane la fel. Iar toate constructiile de pe mal sunt acum in siguranta.

Cazanele-Dunarii
In 1971 era cu 30 de metri mai jos. A fost ridicata la nivel dupa 1972

Aceasta parte de Românie, este una dintre cele mai diverse din punctul de vedere al naționalităților. Romani, sârbi, cehi, turci, albanezi. Toți traind de secole aici si intelegandu-se intotdeauna.

Dupa ce treci de Drobeta Turnu Severin, dupa ce treci de punctul vamal de la Portile de Fier, spre Orsova si apoi mai departe pe drumul de pe malul fluviului, o salba de mici localitati au devenit incet incet eminamente turistice. Dunarea este principala atractie, fermecand turistii cu peisajele sale. Atat pe drum cat si din nenumaratele pensiuni turistice de pe malul sau. Si daca pe partea romaneasca, malul este intesat de cladiri, malul sarbesc este exact opusul, neavand nici macar o cladire. Explicatia este destul de simpla, statul vecin desemnand aceea zona rezervatie naturala si interzicand cu desavarsire constructia de cladiri acolo.

Este locul unde ( cu exceptia Deltei Dunarii, fireste ) am vazut cele mai multe barci de pasageri si vaporase plimbandu-se in sus si in jos. Plus navele de croaziera care, din pacate, nu opresc aproape deloc in orasele romanesti. Iar traficul acesta, adaugat celui de marfa, face din fluviu unul extrem de viu si activ. Este cu adevarat o artera importanta atat pentru localnici cat si pentru toti ceilalti care locuiesc de-a lungul Dunarii.

Incepand cu Orșova, dupa ce depașești uriașul golf plin de vaporașe, drumul urca, in majoritatea lui chiar pe langa apa. Si peisajele sunt la fiecare colt uimitoare. Fiecare localitate este dependenta de Dunare si in timp s-au construit o multitudine de pensiuni de toate felurile si de toate marimile. Un pic atipice, pentru ca parte de sus, cea de la drum, nu da valoarea exacta a ceea ce ofera. Fiind construite pe malul abrupt, majoritatea au parterul plus un etaj la sosea dar coboara alte  2-3 etaje pana jos la apa. Si au restaurante, pontoane, piscine si o multime de locuri cozy si interesante nevazute decat de pe apa. Printre care si o masina pe jumatate scufundata, acum devenita obiectiv turistic. Atunci cand cautati cazare, sau cand treceti cu masina prin zona, trebuie sa stiti ca frumusetea este pe partea cu apa!

Pe toti cei 100 de km ai lucruri de facut sau vazut. Nici nu mai pomenim de pescuit, pentru ca nu am vazut loc unde sa nu fie cineva cu macar un băț ( daca nu cu câte 8-10 lansete ) in apa. Dar este minunat sa gasesti locurile unice si sa te bucuri de ele. Cazanele Mici, Cazanele Mari, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia, Grota  Veterani, Insula Ostrovul Moldova Veche, Manastirea Sfanta Ana, faleza din Orsova, restaurantele pescaresti…Fiecare pas aduce ceva nou si interesant.

Este o zona unica. Cum e Bucovina sau Delta Dunarii. Nu gasesti in alta parte ceea ce poti vedea aici si tocmai de aceea, turistii isi doresc o vanata in aceasta parte a Romaniei.

Croaziera pe Dunare. Nu poti veni la cazane si pleca fara o croaziera pe apa! E ca si cum ai fost degeaba…

De la Orșova, Eșelnița sau Coronini, din alta parte, de oriunde alegi sa pleci, sunt croaziere pe Dunare ce dureaza intre 2 ore si 8 ore. Va recomandam ca in josul Dunarii sa o alegeti pe cea de doua ore iar sus, la Coronini de asemenea pe cea de doua ore.

plimbare cu barca eselnita

Să le luăm pe rând:

In josul fluviului, plecand din Orsova sau din orice alta localitate apropiata, croazierea, cu barca de 8 persoane sau cu un vaporas merge in susul fluviului si vizitezi locurile cele mai importante de aici. Pana la Cazanele Mari. Am mers cu Bogdan si am descoperit locuri despre care nici macar nu auzisem. Placa de marmura Tabula Traiana, pusa de Imperiul roman acum 2000 de ani, singura din multele care au existat, ridicata acum pe malul apei de la o adancime de 30 de metri, Chipul lui Decebal vazut de pe apa sau de pe pod, golful Mraconia si manastirea cu acelasi nume, grota Veterani cu istoria ei austro-ungara sau pestera Ponicova cu una dintre cele trei intrari doar de pe apa. O croaziera dureaza aproximativ doua ore, este linistita, nu este frig deloc pe barca si Bogdan, pe langa faptul ca este conducatorul barcii este si un ghid grozav, cu o multime de informatii si mult umor.

Sus, la Coronini, ai o alta croaziera. Cam doua ore jumatate. Aici este cea mai lata parte a Dunarii. Intre Romania si Serbia se intind mai mult de  km de apa. Iar undeva, aproape in mijloc, este una dintre cele mai norocoase locuri din Romania. Insula Ostrovul Moldova Veche sau insula cu cai salbatici.

Insula are o poveste extraordinara! Undeva in anii 1980, statul comunist de atunci, a decis ca insula sa fie depozit pentru sterilul ramas de pe urma mineritului de neferoase din zona. Sterilul este toxic si extrem de daunator naturii. Au construit aproape toata infrastructura doar ca Yugoslavia ( pe aceea vreme ) fiind impotriva, a dat Romania in judecata la Haga si a castigat, astfel ca totul s-a oprit. A trecut prin faze in care primaria de la Moldova Veche a impartit chiar locuri de case dar si acestea s-au oprit iar din 2004, insula este Rezervatie Naturala.  Nimeni nu are voie sa construiasca ceva aici, nu se poate campa sau interveni pe insula. Pana si caii ce mor de batranețe sunt lăsați acolo unde au murit si natura isi face treaba ei.  Locul este incredibil si o sa vedeti familiile de cai salbatici care nu prea iubesc oamenii, fugind de ei dar si natura in plina desfasurare. Cu exceptia peliccanilor, toate pasarile din Delta se regasesc si aici. Caprioare, vulpi, iepuri, arici si fel de fel de alte vietuitoare si-au gasit casa pe insula.

Ciprian Stoicovici este ranger in cadrul Parcului natural Portile de Fier si de asemenea ghid pentru turisti. Barca o sa faca  vreo 20 de km si fiecare colt al uriasei intinderi de apa o sa fie la un moment dat langa tine. Castelul Golubâț de pe malul sarbesc, cetatea Ladislau de pe malul romanesc sau stânca celebra Baba Caia cu Crucea Eroilor din cele doua razboaie mondiale. Si evident insula cu caluți sălbatici unde o sa și coborâți. O sa le vedeti pe toate.

Ambele croaziere pot fi facute intr-un tur lung care ajunge in ambele obiective. Sau se pot face croaziere personalizate in functie de voi. Ideea este de a te urca pe barca. Pentru ca altfel pierzi minunății cum nu găsești decât aici.

Cazare la Cazane.

Majoritatea pensiunilor de aici sunt fix pe malul Dunarii. Unele dintre ele, cum este Pensiunea Egreta, chiar se intind in apa ca in Bali. Dar majoritatea coboara din strada pana la luciul apei. Atipice, destul de terne la sosea, au nenumarate facilitati atunci cand cobori. Pontoane restaurant, piscine, camere cu vedere la Dunare si terase minunate la malul apei. De la pensiuni de 2-3-4 argarete la hoteluri.

Recomandarea noastra de cazare: Pensiunea Sunshine. La doar 4 km de Orșova, in Eșelnița, o cladire alba cu 14  camere cu balcon, spatioase si elegante, ce dau direct spre Dunare. Pensiunea dispune de restaurant propriu, bar, piscina, terasa, bar, parcare proprie gratuita si wi fi gratuit. Este o afacere de familie unde o sa va simtiti ca acasa pe perioada vacantei, pentru ca, asa cum se intampla peste tot unde afacerea este administrata de o familie, si aici totul este ingrijit si atent urmarit sa fie bine.

Pensiunea-Sunshine

Pensiunea-Sunshine

pensiunea-sunshine-eselnita

pensiunea-sunshine-eselnita

Clisura Dunarii, granita timp de secole intre Imperiul Otoman si cel Austro-ungar, spaima marinarilor pe vremuri pentru pericolul din apele adanci si repezi, traiestie azi din turism. A devenit o zona pasica, inconjurata de parcuri naturale, cu zeci de mii de turisti ce vin de peste tot sa o viziteze. Daca nu v-am convins de frumusetea acestei zone, va promitem ca o vacanta in zona  va ramane in amintiri pentru totdeauna. Si cu siguranta o sa reveniti.