Catedrala St’ Paul din Londra
Am vizitat pentru a treia oara Catedrala St’ Paul din Londra
Catedrala St’ Paul din Londra este unul dintre obiectivele pe care le-as vizita de cate ori m-as afla in oras. De altfel am si pus-o in Top 5 Catedrale vizitate de noi. De fiecare data descopar noi lucruri si amanunte ce mi-au scapat data trecuta. Ca un hot de imagini, acum am si filmat si am facut si poze intr-un loc unde aceste lucruri sunt interzise cu desavarsire…
Istoria Catedralei St’ Paul
Prima constructie in stil romanic pe actualul loc a fost undeva in jurul anului 600. Distrusa de incendii si reconstruita de cateva ori de-a lungul a cateva sute de ani. Ca orice constructie monumentala, in anul 1135, dupa un alt incendiu a fost reconstruita in stil gotic. Dar a durat aproape 200 de ani sa fie finalizata. Semana cu Catedrala din Koln ca sa intelegeti diferenta. Anul 1666 este anul care aproape a distrus Londra. Un incendiu urias, cel mai mare de pana atunci, a mistuit pe langa aproape toate casele din oras si Catedrala. O noua constructie, de data aceasta intr-un stil combinat baroc clasic a pornit in 1675 iar in anul 1720 a fost terminata. Al doilea razboi mondial a adus nenumarate distrugeri si in sfarsit abia in 1996 a fost restaurata complet ajungand la imaginea de astazi. Ce urmeaza? Pentru o Catedrala cu o istorie atat de lunga este evident ca viitorul este lung si incert. Ce este cert, este ca pe acest loc, indiferent de forma pe care o sa o aiba, va exista mereu un lacas de cult. Daca ne gandim ce personalitati au avut inmormantarile aici – Amiralul Nelson, Winston Churchill sau Margaret Teacher…sau ce evenimente placute – nunta Printului Charles cu Printesa Diana, ne dam seama de importanta uriasa a Catedralei. A fost, este si ramane un loc foarte important nu numai pentru biserica anglicana ( aici este locul unde slujeste Episcopul anglican ) dar si pentru oamenii de rand.
Amplasare
Catedrala St’ Paul se afla in centrul Londrei, cea mai apropiata statie de metrou este St’Paul’s – district line dar pe jos, de la roata mare sau de la Turnul Londrei faci 30 de minute la pas. In fata Catedralei au statie autobuzele 4, 8, 11, 15, 17, 23, 25, 26, 56, 76, 100, 172, 242, 521.
Bilete de intrare si program
Noi am folosit London Pass-urile de care v-am tot povestit, cele care iti dau acces gratuit la o multitudine de obiective din Londra printre care si Catedrala dar daca nu ai asa ceva un bilet costa 18 lire pentru un adult si 8 pentru un copil intre 6 si 17 ani. Copii sub 6 ani au acces gratuit. Daca esti student/a si ai o legitimatie valabila poti sa scazi cu 2 lire pretul.
Catedrala este deschisa intre orele 8.30-16.15 dar sunt foarte dese evenimentele religioase care inchid pentru vizitatori accesul sau cel putin il limiteaza. Ora 16.00 este ora maxima la care poti cumpara un bilet iar ora 9.30 este ora cand se deschid galeriile de jos. Accesul este permis pentru o perioada maxima de doua ore dar nu am vazut pe nimeni data afara. Si oricum doua ore sunt suficiente.
De ce Catedrala St’ Paul?
Pentru cum arata pe dinafara si pentru ce gasesti in interior!
O perioada lunga de timp, Catedrala St’ Paul a fost cea mai mare din Anglia. Chiar daca astazi nu mai detine acest record, este o constructie absolut superba si privita de afara si in interior.
Un bilet iti da acces la mai mult decat intrarea in biserica pur si simplu. Pe langa audio ghidul primit la intrare, cel care iti explica in amanunt ceea ce vezi, ai acces si jos la cripta unde se regasesc mormintele unor personalitati celebre din Marea Britanie ( nu ti le spun pe toate! iti arat doar doua. mergi sa le vezi! ) , ai acces si sus in dom unde gasesti celebrele gaurele cu soapte si la cele doua balcoane exterioare.
Galeria soaptelor se numeste acest loc. Sunt 257 de trepte pana acolo si este practic balconul rotondei centrale. De acolo se vede interiorul perfect si iti dai seama cat de inalta este cladirea. Sunt 52 de metri pana la podea. Gaurelele din zid, sunt conectate intre ele si o soapta spusa pe o parte a galeriei se aude la o gaurica din zid in partea cealalta. Incercati. Noi am reusit!
De aici, de la Galeria soaptelor poti urca mai sus inca. Spre cele doua balcoane exterioare. Daca esti rezistent/a mai ai Stone Gallery si apoi in varf Golden Gallery. Pana aici la Golden Gallery sunt 528 de trepte si accesul este destul de dificil, scarile fiind inguste si incurcate. Dar iesi afara si ai o panorama ce seamana cu cea din The Shard doar ca este de pe cealalta parte a Tamisei.
O vizita la Catedrala St’ Paul este un “must” daca vizitezi Londra. Nu ai scuze si motive sa nu ajungi acolo. Interiorul cu nenumarate statui, picturi, tablouri, scari, cripta de la subsol, galeria soaptelor, balcoanele exterioare, insasi atmosfera sobra si solemna fac din acest loc unul dintre obiectivele cele mai imprtante ale orasului. Este impresionanta si impunatoare. Este eleganta si luxoasa. Este cel mai important lacas de cult de pe insula. Nu-l rata. Ar fi pacat…
PS
Fotografiatul si filmatul sunt interzise in interior la parter si sus la Galeria soaptelor 🙁 Dar am furat si film si imagini ca sa va aratam… 🙂