ROMANIA

Castelul de Lut din Valea Zanelor

Castelul de lut de la Valea Zanelor

Castelul de lut „Valea  Zânelor” este un proiect privat, parcă desprins din povești, care a început în luna martie a anului 2014.E dificiul a fost ridicat în totalitate din materiale naturale, iar fiecare încăpere sau apartament de aici beneficiază de intrare individuală, dar și de vraja priveliștilor către micul râu Porumbacu sau Munții Făgăraș. Costurile de construcţie au fost mari,  investiţia castelul de lut Valea Zânelor, cu tot cu teren ridicandu-se la circa 200.000 – 210.000 de euro. Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob, un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Finisarea a fost astfel realizată cu tencuieli sută la sută naturale, iar fiecare încăpere are un aspect și o formă unica.

Asa incep aproape toate descrerile pe care le veti citi vreodata despre aceasta locatie. Un proiect inceput de un cuplu bucurestean ce a renuntat la agitatia capitalei pentru a incepe o viata altfel, mai linistita, mai calma in Muntii Fagaras. Nu cred insa ca si-au imaginat ca linistea cautata va fi de fapt departe de ei. Pentru ca, daca pentru afacere lucrurile merg aproape perfect, pentru liniste nici vorba. Castelul zanelor a devenit extrem de aglomerat si indiferent de ora la care vei ajunge acolo va fi greu sa faci o poza fara sa ai si un strain in imagine.

Noi am avut noroc pentru ca ploua teribil cand am ajuns…

Iar marea lor problema a devenit partea din exterior care s-a transformat intr-un mic balci.

A fost gandit initial ca un spatiu de cazare cu 10 camere,  un restaurant construit din piatră, cu acoperiş verde cu flori, spaţiu de joacă pentru copii şi alte facilităţi pentru adulţi, printre care echitaţie şi mountain bike, prin parteneriate cu pensiuni din zona, tot ce mai e necesar pentru o pensiune doar ca in acest moment nu primeste oaspeti si sincer, daca ai fi cazat acolo ar fi extrem de ciudat sa te trezesti in permanenta cu turisti la geamul camerei tale facandu-si  poze. Astfel ca in acest moment este doar un obiectiv turistic ce poate fi vizitat in 15 minute si unde poti servi masa la unul din cele patru ceaune ce gatesc in curtea castelului. Curte ce are in acest moment cateva zone amenajate dar si cateva zone interzise si la marginea careia curge un rau de munte limpede dar micut, raul Porumbacu.

In scurt timp insa, castelul va deveni ceea ce si-a propus sa fie de la inceput. Un hotel boutique cu circuit inchis, astfel ca accesul va fi permis  doar oaspetilor. Se lucreaza la un restaurant in curtea interioara, restaurant ce este construit in asa fel incat sa se incadreze in peisaj.

 

Povestea castelului este prezentata pe un panou intr-una din camere si spune ca “demult, tare demult, prin partile astea de lume traiau niste zane. ”  La un moment dat un zmeu a vrut si el sa se mute aici, ceea ce nu a fost pe placul zanelor dar nici a locuitorilor obisnuiti ai zonei. Lupta cu zmeul a durat 3 zile si desi zmeul a fost alungat, padurea a fost parjolita si zanele au trebuit sa se mute promitand satenilor ca se vor intoarce intr-o frumoasa zi. De aici a venit denumirea locatiei. Zanele inca nu se vad dar probabil se vor intoarce. Sau poate nu le vedem noi.

 

Aproape de Sibiu dar si de Pastravaria Albota, Castelul zanelor este in acest moment putin supraestimat. Asta insa nu inseamna ca nu este un loc pe care sa iti doresti sa il vezi. Chiar daca vizita poate dura doar 15 minute, timp in care inconjori cladirea si urci in turn, ramane un loc de vizitat si de vazut mai ales ca este usor accesibil.

 

Castelul de lut Valea Zânelor poate fi vizitat zilnic, între orele 10.00 și 19.00, un bilet având prețul de 10 lei. Turiștii pot cumpăra suveniruri, fotografii și albume cu imagini ale castelului, pot manca ceva bun si de fapt marele castig este ca pot petrece o ora / doua intr-un loc altfel.