ROMANIA

Castelul Corvinilor – adevaratul castel din Romania!

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Castelul Corvinilor din Hunedoara este singurul castel adevărat din Romania. Nu palat, nu fortăreață. Un castel impunător si majestuos care străjuiește zona de 600 de ani si își duce moștenirea mai departe cu demnitate. Este singurul castel din Romania inclus intr-un Top 10 mondial in ceea ce privește castelele. Da! Bate Peleșul bate si “Castelul lui Dracula”.

Ce este mai putin stiut, este ca de fapt acest castel nu a fost niciodata unul foarte important pentru aceasta zona, in timpurile stravechi. Nu era pe o ruta comerciala, nu apara vreo trecatoare. Poate tocmai de aceea a supravietuit in timp si fiecare stapan de aici i-a adaugat cate ceva in plus pana a ajuns sa arate ca astazi.

Pentru ca nu a fost asa de la inceput. La inceput, cand Sigismund de Luxemburg i l-a daruit lui Voicu, unul dintre nobilii capitani din garda sa,  pentru faptele sale de vitejie in timpul razboaielor, era doar o mica fortareata. Voicu este tatal lui Iancu de Hunedoara. Iar Iancu de Hunedoara este tatal lui Matei Corvin, unul dintre cei mai importanti regi ai Ungariei din toate timpurile. Asadar, din punctul de vedere al istoricilor romani, exista nu doar o continuitate a romanilor in aceea zona ba chiar romanii au dat Ungariei unul dintre cei mai mari regi ai sai.  Nefiind specialisti in istoria medievala, nestiind cu exactitate daca ceea ce scriu sursele oficiale sunt reale sau nu, nici macar nu am dus prea departe aceasta ipoteza si ne-am multumit sa admiram ceea ce s-a construit in timp in castel.

Pentru ca incepand cu Iancu de Hunedoara, castelul incepe sa se dezvolte. Aripi noi, turnuri, ziduri tot mai mari, construite insa in completarea a ceea ce deja exista. In castel, daca esti atent, se vad straturile istoriei in anumite zone. Unele constructii mai noi, zidite peste altele vechi. Usi ce nu mai exista dar urmele se vad, usi ce faceau legatura intre camere care au fost transformate in altceva.. O intreaga istorie, de sute de ani, in care bucata cu bucata, sub supravegherea corbului – blazonul Corvinilor, castelul a devenit majestuos si impunator.

A fost proprietatea familiei Corvinilor de la jumatatea anilor 1400 pana in 1613 apoi a trecut din proprietar in proprietar pana ajunge in stapanirea statului austriac in 1724, apoi statul austro-ungar iar din 1918 in proprietatea statului roman.

 

Castelul este legat de curtea exterioara printr-un pod de lemn si intrarea in castel duce in curtea interioara. Incepand cu partea stanga se viziteaza, trecand prin sali diferite, scari vechi, turnuri inalte pana se iese pe partea cealalta din curtea interioara. Un circuit ce te poarta prin toate camerele castelului. Atat cele destinate domnitelor cat si cele destinate cavalerilor sau mestesugarilor ce traiau aici.

Castelul a fost restaurat de mai multe ori incepand cu jumatatea anilor 1800 si pana in prezent. Chiar acum se lucreaza la restaurarea unor fresce pe zidurile interioare si se doreste recuperarea lor. De asemenea, se fac inca lcercetari arheologice si se descopera constant lucruri inedite din perioada in care castelul era locuit.

Castelul-Corvinilor

Unul dintre lucrurile inedite din curtea castelului, este fantana adanca ce se spune ca a fost sapata de trei prizionieri de razboi turci. Acestora li s-a promis ca daca dau de apa, vor fi liberi. Dupa 15 de ani, acestia au gasit apa dar eliberarea le-a fost refuzata. Se spune ca unul dintre ei ar fi gravat pe o piatra “Acum ai apa dar nu ai inima”. Legenda. Dar daca te uiti pe piatra de pe zidul de langa fantana vei vedea o inscriptie in araba. Este scris arab si limba turca si scrie ca ” Aici a lucrat Hasan, prizionier la ghiauri in cetatea de langa biserica“. Deci legenda are un sambure de adevar.

Tot in curte, in gangul mare al portii, cum iesi, ai in stanga puscaria castelului iar in dreapta o expozitie de aparate de tortura. Infioratoare si ingrozitoare, expozitia reprezinta un capitol urat al istoriei umanitatii.

Aici o sa il gasiti pe Iancu de Hunedoara, asa cum a aratat el in realitate si nu imaginea pe care o stim toti din manualele de istorie. O sa va schimbati radical perspectiva!

Apoi, in curtea mare, puteti manca sau sta la un suc, puteti vizita o alta expozitie despre tortura, mult mai bine reprezentata.

Program de vizitare:

  • LUNI: 12:00 – 20.00
  • MARTI – DUNIMICA : 9:00 – 20:00

Pret bilete:

  • Adulți – 35 lei
  • Elev – 7 Lei (pe baza de carnetului de elev vizat pe anul în curs)
  • Student – 7 Lei (pe baza legitimației de student vizată pe anul în curs)
  • Pensionari – 17 Lei (pe baza de cupon de pensie)
  • Taxa Foto – 5 Lei
  • Taxa Video – 15 Lei
  • Taxa Ghidaj – 35 Lei: limba română, 65 lei: limbă străină (engleză/franceză/maghiară)
  • Taxa Album Foto/Operator – 120 Lei/ora