Casa Melik, una dintre cele mai vechi cladiri ale Bucurestiului
Casa Melik muzeul Theodor Pallady, cladirea bijuterie a Bucurestiului
Daca intrebi 100 de romani despre Theodor Pallady, probabil doar un mic procent iti va spune prima data despre pictor si apoi despre zona din Bucuresti. Pentru ca unele nume intra in folclorul urban si isi pierd in timp insemnatatea initiala devenind pur si simplu o denumire a unei zone, a unei statii de metrou sau a unui bulevard. Theodor Pallady este o zona din Bucuresti dar in acelasi timp este unul dintre marii pictori romani si imprumuta numele sau si unui muzeu din Bucuresti situat in nemeritat de prea putin celebra Casa Malik.
Muzeul Theodor Pallady adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut. Aceasta conține un nucleu substanțial de pânze semnate de Theodor Pallady şi peste 800 de desene şi gravuri din perioada sa pariziană. Ele au fost donate de soții Răut Statului român la sfârşitul anilor ‘60, împreună cu propria colecţie de artă - picturi de școală franceză, olandeză, engleză și spaniolă din secolele XVI-XIX, sculptură mică antică și renascentistă, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă. Întregul ansamblu este reprezentativ pentru modul în care intelectualii români din perioada interbelică emulau preocupările colecționarilor de pretutindeni.
- Programul de vizitare este de miercuri până duminică, 11:00 – 17:00.
- Pretul unui bilet de intrare este de 10 ron pentru adulti.
Practic, o vizita la acest muzeu, o filiala a Muzeului National de Arta al Romaniei, este un fel de 2 in 1. Pentru ca dincolo de colectiile pe care le poti vedea aici, ai ocazia sa vizitezi si una dintre cele mai vechi case din Bucuresti. Construită în anul 1760, Casa Melik este considerată de specialiști a fi cea mai veche casă de locuit din București. Chiar numele străzii, Strada Spatarului vine de la primul proprietar al casei, un boier cu rangul de spătar, al cărui nume nu i s-a păstrat. Renovata de trei ori pana acum, in 1822, 1857 si 1921, in acest moment arata fabulos pentru o constructie de 260 de ani.
Casa Melik se afla pe strada Spatarului , numărul 22, la o distanță de cinci minute de Biserica Armeneasca, pe o străduță retrasă.
Cele doua etaje ale sale, cu parchetul vechi ce scartaie atunci cand calci pe el, iti dezvaluie cam cum traiau cei bogati pe vremuri. Ne imaginam ca fara tehnologia de astazi viata era trista si plictisitoare dar salonul de sus are urme de petreceri unde invitatii chiar vorbeau intre ei fara sa stea cu ochii in vreun device. Camerel largi si luminoase, tavanul placat cu lemn si mobila masiva dau un farmec aparte acestei case cu un trecut atat de lung.
Din pacate, casa Melik are si o poveste trista. Ana Melik, a murit în 1913 într-un incendiu produs chiar în casă. Incendiul a avut loc în camera ei, unde citea la lumina lumânării. Din nefericire ea a adormit, iar lumânarea s-a răsturnat peste pat, arzând încăperea.
In 1909, cand Ana și-a scris testamentul, pentru că nu avea copii, a dorit ca în casa ei să se înființeze un azil pentru femeile sărace din comunitatea armeană. Acest lucru s-a întâmplat abia după șapte ani d la decesul ei iar dupa perioada in care a funcționat ca azil și cea în care a fost locuită de chiriași, casa a ajuns într-o stare avansată de degradare.
Din fericire casa a devenit muzeu iar printre obiectele colecției, se află pânzele și desenele semnate Theodor Pallady. De altfel, acest muzeu îi poartă numele, iar în curtea casei străjuiește statuia lui.
Bucurestiul are locuri superbe, locuri ce au supravietuit timpurilor. La doar cateva sute de metri de Casa Melik este Casa Ciuperca, o realizare a unei arhitecte celebre in timpurile ei. Putin cunoscute, aproape nevizitate, raman un mister chiar si pentru bucuresteni.