Call me by your name nominalizat la Oscar

CALL ME BY YOUR NAME/ „Strigă-mă pe numele tău”

„Strigă-mă pe numele tău” noul film al lui Luca Guadagnino, este povestea senzuală şi ezoterică a unei prime iubiri, inspirată după romanul de succes al lui André Aciman.

În vara lui 1983, în nordul Italiei, Elio Perlman (Timothée Chalamet), un tânăr americano-italian de 17 ani, locuieşte în vila familiei, care datează din secolul XVII, transcriind şi cântând muzică clasică, citind şi flirtând cu prietena sa, Marzia (Esther Garrel). Elio se află într-o bună relaţie cu tatăl său (Michael Stuhlbarg), un profesor eminent, specializat în cultura greco-romană şi cu mama sa Annella (Amira Casar), de profesie translator, care-i dau acces fiului lor la creaţiile culturale cele mai rafinate, într-un mediu care abundă în frumuseţi ale naturii. Deşi calităţile intelectuale şi sofisticarea lui Elio ni-l prezintă ca pe un adult pe deplin format, el mai are şi trăsături care-l arată a fi inocent şi încă imatur, în special în probleme sentimentale. Într-o bună zi, Oliver (Armie Hammer), un American şarmant, care lucrează ca stagiar pentru a-şi lua doctoratul, soseşte la vilă pentru a-l ajuta pe tatăl lui Elio pe perioada verii. În mijlocul unei splendori naturale scăldate de soarele meridional, Elio şi Oliver descoperă frumuseţea ameţitoare a primei iubiri, care va creşte de-a lungul acestei veri, schimbându-le viaţa  pentru totdeauna.

“ Strigă-mă pe numele tău” încheie o trilogie de filme despre dorinţă, alături de filmele I AM LOVE şi A BIGGER SPLASH.

În timp ce în filmele anterioare, dorinţa conducea până la urmă spre posesiune, regret, dispreţ, nevoia de eliberare, în „Strigă-mă pe numele tău” am vrut doar să explorăm o idilă de tinereţe. Elio, Oliver şi Marzia se lasă prinşi într-o frumoasă incertitudine privind ceea ce definise Truman Capote prin cuvintele: “dragostea, fiindcă nu cunoaşte geografie, nu are graniţe.”

“ Strigă-mă pe numele tău” este de asemenea un omagiu adus părinţilor mei: tatăl meu biologic şi taţilor mei spirituali: Renoir, Rivette, Rohmer, Bertolucci…

“ Strigă-mă pe numele tău” este un film care vrea să încălzească publicul ca o baie de soare. El evocă o vară italiană, plină de plimbări cu bicicleta, de partide de înot sub clar de lună, de muzică şi arte, mese bogate în grădină şi prima pasiune copleşitoare a unui tânăr de 17 ani. Când Elio (Timothée Chalamet) se îndrăgosteşte de Oliver (Armie Hammer), carismaticul stagiar care stă la vila părinţilor săi din nordul Italiei, aceasta declanşează o experienţă pe care niciunul n-o va putea uita. “Nu vreau ca publicul să perceapă filmul CALL ME BY YOUR NAME/ Strigă-mă pe numele tău ca pe o operă hiper-intelectualizată,” susţine regizorul Luca Guadagnino, “ci ca pe o poveste de dragoste delicată, care să impresioneze publicul într-un mod elevat. Aş vrea să fie un fel de cutie cu bomboane fine de ciocolată.”

Filmul se bazează pe primul roman de succes al lui André Aciman, care l-a scris în doar trei luni de zile. “Scriam mai repede decât am scris vreodată în viaţa mea,” relatează Aciman. “Era ca şi când eu însumi eram îndrăgostit. Scriind, am călătorit prin locuri unde n-aş fi îndrăznit niciodată să merg. Am scris în carte unele lucruri despre care pot spune: ‘Nu cred că eu am scris aşa ceva!’ Dar iată că le-am scris. Mă simţeam ca şi când cineva îmi dicta cartea, iar eu o scriam după dictare.”

 

striga ma pe numele tau

Deşi acţiunea romanului se petrece în Liguria, pe Riviera italiană, Guadagnino a strămutat-o în oraşul Crema din Lombardia, unde locuieşte el. Cunoscând zona şi felul de viaţă din Lombardia, regizorul a dat filmului o nuanţă în plus, îmbogăţind imaginea familiei de intelectuali care îşi aduc fiul în acest decor idilic pentru a lua contact cu lumea literaturii, muzicii şi artei. “Membrii familiei Perlman se scufundă în viaţa de la ţară, împărtăşind sentimentul că sunt o parte integrantă a naturii din zonă,” explică el. “Ei se confundă cu pământul, copacii, animalele, iarba şi apa râului, făcând parte din toate aceste elemente. Ei respectă şi iubesc tradiţiile si anotimpurile,” spune Amira Casar, care o interpretează pe Annella Perlman: “Ceea ce mi se pare impresionant la membrii acestei familii este faptul că deşi sunt legaţi de tradiţii şi de trecut, ei sunt totodată şi profund ataşaţi modernismului. Cu toate că părinţii îi transmit lui Elio gustul pentru clasici în această grădină a Edenului, ei îl îndeamnă în acelaşi timp să experimenteze şi să-şi trăiască viaţa. Majoritatea părinţilor îşi ţin copiii în frâu, în timp ce aceştia îi spun lui Elio: ‘Ieşi din casă! Viaţa este un dar. Trăieşte-o din plin.’ Cred că atât Annella cât şi soţul ei sunt nişte părinţi emancipaţi, extrem de toleranţi şi permisivi.”

Faptul că a filmat „acasă” a însemnat pentru regizor simplitate şi confort—“Am vrut să mă răsfăţ dormind în propriul meu pat pe tot timpul filmărilor”—dar şi pentru întreaga echipă de producţie. Majoritatea locurilor unde s-au efectuat filmări se aflau în imediata vecinătate a oraşului Crema, iar atunci când filmau la

Guadagnino consideră “ Strigă-mă pe numele tău” ca fiind ultima parte a trilogiei care a început cu I AM LOVE şi a continuat cu A BIGGER SPLASH. “Elementul de continuitate al acestor filme este revelaţia dorinţei,” afirmă el. “Fie simţi o atracţie subită pentru altcineva, fie descoperi că eşti obiectul dorinţei unei alte persoane. În acest film, Elio realizează că i se întâmplă ceva, că nu ştie ce să facă, dar că vrea să vadă ce mai urmează.” În celelalte filme, urmărirea obiectului dorinţei precipită evenimente neobişnuit de întunecate, dar concluzia filmului actual este mult mai profundă şi mai plină de speranţă. “ Strigă-mă pe numele tău” /CALL ME BY YOUR NAME este recunoaşterea faptului că dragostea pentru o altă persoană te schimbă radical,” susţine Guadagnino. Chalamet spune: “Elio nu iese din această experienţă mai fericit, pentru că dragostea implică şi multă suferinţă, dar devine mai înţelept şi mai matur.” Spears spune: “Cred că legătura creată între aceşti doi oameni este profundă şi le va influenţa viaţa de acum încolo. Poate că de aceea povestea răscoleşte zonele profunde ale spectatorilor. Oamenii simt că între cei doi protagonişti s-a creat o conexiune mai puternică decât o iubire de-o vacanţă—iar ei vor fi obsedaţi de amintirea celuilalt.”

Toate etapele acestei trilogii regizate de Guadagnino se petrec mai devreme decât anul în care au fost transpuse pe ecran: I AM LOVE a fost turnat în 2008, dar acţiunea se petrecea în 2001; A BIGGER SPLASH a fost realizat în 2014, dar acţiunea lui se petrecea în 2011; iar CALL ME BY YOUR NAME a fost produs în 2016, dar se întâmpla în 1983. “N-am făcut niciodată un film istoric, dar cred că ideea de a avea o diferenţă în timp dă mai multă perspectivă şi adâncime,” susţine Guadagnino. “În filmul actual, vorbesc despre o perioadă în legătură cu care am amintiri profunde.” Aciman afirmă: “Faptul că ştii că povestirea are loc în ‘83 dă filmului un aer de elegie. Factorul temporal este important pentru personaj, arătând că ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă poate nu se va mai repeta, dar va avea cu siguranţă consecinţe pentru toată viaţa personajului respectiv.”

Faimoasa secvenţă cu piersica din roman arată cum este utilizat erotismul în film pentru a ilumina vieţile interioare ale personajelor. “Ceea ce trăieşte Elio în secvenţa respectivă este o combinaţie între dorul pe care-l simţea pentru Oliver şi incapacitatea lui de a-şi stăpâni, la 17 ani,energia sexuală debordantă,” susţine Chalamet. “Dar atunci când Oliver soseşte, Elio îşi dă seama că Oliver s-ar putea despărţi de el pentru totdeauna. “Când Elio cade pradă emoţiilor, Oliver îşi dă seama că au depăşit o limită, despre care nici nu ştiau că există,” susţine Hammer. “Acum, în loc să-şi impună dorinţa, el va trebui s-o ia mai uşor.  Nu e vorba doar despre ceea ce vreau eu, lucrul acesta trebuie să fie acceptat şi dorit de amândoi, trebuie să fie un moment de tandreţe care să-i facă să ajungă amândoi în acelaşi loc şi în acelaşi timp.”

 

Una dintre părţile cele mai luminoase ale cărţii şi filmului este conversaţia blândă dintre domnul Perlman şi Elio de la sfârşitul filmului, în care tatăl îi oferă fiului sprijinul său necondiţionat. “Majoritatea homosexualilor nu au parte de un asemenea părinte,” spune producătorul Howard Rosenman. “Ideea acestui om de a-şi iubi fiul, de a-l ţine aproape şi de a-l sfătui să păstreze o amintire frumoasă acestui moment, este extraordinară. Pare un basm, dar e o atitudine reală şi puternică, datorită felului în care o spune Michael Stuhlbarg.” Spears: “Am văzut undeva un îndemn care spunea: ‘Fii persoana de care aveai tu însuţi nevoie când erai tânăr.’ Ceva mi-a rămas întipărit în minte şi cred că atât eu cât şi Luca am făcut filmul de care avuseserăm nevoie când eram tineri, dar pe care nu l-am văzut niciodată.”

“Dacă ai norocul să simţi ceva atât de profund, nu-l alunga, chiar dacă doare,” spune Stuhlbarg. “Ce risipă ar fi să încerci sentimente aşa de frumoase şi apoi să pretinzi că ele n-au existat.”

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?