Călător la tratament
Și un călător are nevoie de tratament
De aproape 10 ani am fost un călător care intr-o vizita a preferat intotdeauna mersul pe jos. Recordul ( cel la care am fost atent ) a fost in Kiev, cu peste 30 km facuti in oras pe jos doar intr-o singura zi. Pentru unii nu e chiar asa de mult dar pentru majoritatea este o distanta uriasa. Mi-a placut mereu sa merg pe jos, cu un rucsac in spate, si sa casc ochii la viata de zi cu zi a localnicilor. Si nu, nu sunt fan mers pe carari de munte ci sunt fan urban. Imi plac orasele. Zumzetul lor, arhitectura, oamenii, micile magazine de la colt, sa observ cum se imbraca, la ce terase stau sau care e street food-ul preferat.
Ca sa compensez aceste vizite la pas doar prin orase, am in wish list doua drumuri care nu sunt urbane. Via Transilvanica si mult mai celebrul Camino din Europa de vest. Sper din suflet ca in viitorul apropiat sa merg pe ambele rute. Doar ca in clipa asta mi-ar fi tare greu… Pentru ca partea mai putin buna a acestui obicei este ca te uzeaza fizic si te doare. Si incepi sa scartai. Bine, poate fi si varsta dar nu e neaparat nevoie. Intr-un final nici nu mai conteaza ce te-a dus acolo ci doar sa te refaci pentru viitoarele calatorii.
Cum se reface un calator? Sau cum am trecut la turismul medical.
Sunt doua lucruri care cedeaza la cineva care merge mult pe jos. Picioarele sau spatele. Eu “mi-am ales” spatele.
Drumuri la medici, analize, RMN , spitale private sau de stat. Griji, dureri si teama. Si la final descoperirea unei nise din turism care pana acum ma lasa oarecum indiferent. Turismul medical. Pentru ca, la un moment dat, toti avem nevoie de recuperare medicala.
Nu te gandesti la calatorii care sa faca parte din acest gen de turism pana nu incepi sa ai nevoie de asa ceva. Si daca pana acum nu v-ati gandit cat de important este genul acesta de calatorii, ganditi-va numai la Baile Felix, Techirghiol sau Sovata ca sa dau doar cateva exemple de locuri unde oamenii merg in primul rand pentru recuperare medicala dar incearca sa imbine si placutul cu utilul.
Am cautat ceva care sa faca aceste doua lucruri deodata si sa imi aduca beneficiile din mai multe parti ale tarii intr-un singur loc. Si l-am gasit foarte aproape de Bucuresti, la Poiana Campina, o localitate de langa Campina, la Centrul Medical si de Recuperare Sanconfind.
Sanconfind este cel mai nou si mai mare spital privat din Prahova
Am ales Sanconfind pentru ca au lucruri pe care nu le-am gasit decat raspandite. Namolul de la Techirghiol pentru impachetari, bazine cu apa sarata pentru hidrokinetoterapie, impachetari cu parafina, kinetoterapie, fizioterapie, masaje, tehnologie moderna cum este cea pentru elongatii, saune, dus vichy sau subacval, bai galvanice sau cu plante. Un fel de SPA combinat cu un centru medical. Proceduri pe care le-am gasit dar in diferite locuri, nicaieri la un loc!
Pentru mine a fost oarecum mai usor pentru ca am venit deja cu un RMN facut dar au si ei un departament de imagistica asa ca, cu putin efort, poti sa iti faci analizele si la Sanconfind.
Procedura in sine se desfasoara in felul urmator, presupunand ca ai deja analizele facute si un diagnostic pus:
- – te intalnesti cu medicul specialist in recuperare medicala
- – acesta in baza diagnosticului iti face un plan de recuperare ce poate sa cuprinda mai multe proceduri
- – primesti o lista cu toate procedurile pe care le ai de facut
- – in fiecare zi primesti o lista scurta cu programarea pe ore si minute la fiecare procedura din ziua respectiva
- – primesti halat, prosop si papuci in fiecare zi de la ei si ai vestiare unde sa te schimbi
- – la jumatatea perioadei esti chemat la medicul specialist in recuperare medicala pentru a discuta de progrese
- – la final…iesi mai sanatos ca atunci cand te-ai apucat de terapii
In maxim doua zile o sa inveti fiecare cabinet, unde este situat pe cele doua etaje si te vei obisnui si cu amabilitatea si empatia celor cu care faci tratamentul.
Personal, am avut un plan care a cuprins pe langa impachetarile cu namolul de la Techirghiol si hidrokinetoterapia in bazinele cu apa sarata si elongatiile cervicale, kinetoterapia, masaj sau parafina.
Luate pe rand cele mai putin cunoscute si explicate pe intelesul tuturor:
- – namolul este adus de la Techirghiol, pastrat si tratat in conditii speciale iar procedura in sine nu inseamna doar sa te ungi cu namol pe la coate si genunchi ci 25-30 de minute de stat impachetat intr-o patura incalzita, astfel incat sa fie un maxim de efect
- – elongatiile constau intr-un aparat ce are doua centuri ce se leaga de brau si subsori si care trag incetisor de coloana. E vorba de milimetri ca sa intelegeti si are un efect asupra tensionarii vertebrelor.
- – hidrokinetoterapia consta in exercitii fizice de kinetoterapie, efectuate in unul din cele trei bazine cu apa sarata, apa adusa dintr-un izvor de la 2 km de clinica. Partea speciala a acestei ape este ca procentul de salinitate pe care il are este mai mare ca a oricarei ape din Romania. Mai mare chiar si ca cel de la Sovata.
Restul le stiti si voi cam cum se fac, asa ca nu e nevoie sa va explic in detaliu.
Nu va imaginati ca la Sanconfind se intampla minuni. La Sanconfind se intampla medicina. Medicina care nu vine cu rezultate peste noapte. Asa cum ti se spune de la inceput, rezultatele apar peste 3-4 saptamani si e nevoie sa continui si acasa macar la doua trei zile un pic din miscarile invatate aici.
Alternativa unui asemenea tratament este operatia.
Timpul nu iarta pe nimeni. Statul la birou pe scaun pentru ore la rand, pe perioade lungi sau efortul fizic sustinut iti poate aduce probleme. Poate deja le ai…
Vrei sa cobori din pat fara sa te doara, vrei sa te ridici de la birou fara sa suspini? Fa ceva pentru tine. Nu astepta sa iti cada lucruri din mana, nu astepta sa amortesti. Mergi la medic si daca ai nevoie de recuperare medicala, arunca un ochi pe ce iti poate oferi Sanconfind. Mai mult ca probabil vei gasi ceea ce cauti.