LUMEA MARE

Bukhara – ce e de vazut?

Va amintiti de timpurile cand auzeam de “covor de Bukhara”?

    Cand cineva pricopsit, avea in casa un covor de Bukhara ce nici macar nu era intins pe podea ci agatat pe perete. V-ati gandit de unde vin acele covoare? Ce le face sa fie atat de pretuite si cautate? Veneau din Bukhara si erau pretuite datorita calitatii si a desenelor exceptionale. Din aceste motive. Si gata cu covoarele…

f64

f64

Nu acestea ar trebui sa fie reperul orasului Bukhara!

Unul dintre repere ar trebui sa fie Moscheea Bolo-khauz. 

Numita si Moscheea Batranei Regine sau moscheea celor 40 de stalpi ( sunt 20 dar se oglindesc in apa din bazin si astfel devin 40. Este locul unde alaturi de vechi meseriasi se gasesc si semnele timpurilor moderne pe care le traim.

meserias

selfie stick

Un alt reper, aflat peste drum de aceasta moschee ar trebui sa fie cetatea. Cetatea fortareata Ark. Cu intrarea impunatoare si zidurile masive, ocupa un spatiu imens si arata puterea orasului din vremuri trecute. Este muzeu azi si poate fi vizitata.

ziduri cetate

    In interior  o sa descoperi organizarea unei cetati. Cum traiau oamenii din cetate. Pentru aproape 3000 de oameni casa, cetatea trebuia sa ofere pe langa spatiile pentru ceremonii si functionalitatea practica a traiului de zi cu zi  si deasemenea siguranta impotriva atacatorilor. Daca esti atent o sa descoperi toate aceste lucruri in plimbarea ta. Curtea pentru ceremonii, incaperile destinate depozitarii, spatiile de locuit sau locurile speciale din ziduri destinate arcasilor ce aparau cetatea. Sunt mici magazine de artizanat si un muzeu in care o sa descoperi istoria orasului si conducatorii sai.

Bukhara, are o istorie imensa. Aflat pe Drumul Matasii a fost dorit pentru bogatia sa de nenumarati cuceritori si s-a aflat de-a lungul timpului sub stapanirea a multi conducatori. A fost si este inca un important centru comercial, cultural și religios.

    Aici am auzit pentru prima data in detaliu despre  zoroastrism –  o religie veche a popoarelor din Asia Centrala, o religie in care focul ocupa un loc important. Un cult format în jurul anilor 1600-1200 î.Hr. ce intr-un punct al istoriei avea la fel de multi adepti ca si crestinismul. Aici, in aceasta parte a lumii, islamul a inlocuit acest cult dar a si preluat multe dintre elementele sale. Este ciudat cum noi, europenii, nu stim prea multe despre o religie ce a influentat iudaismul si crestinismul apoi  si islamul! Inca exista acest cult, in India sau in parti din Iran sau Afganistan. Vreti sa stiti care sunt principalele idei ale zoroastrismului?  

  • Drepturi egale, indiferent de rasă sau religie.
  • Respect față de toate formele de viață. Condamnarea asupririi ființei umane, actele de cruzime și sacrificiile de animale.
  •  Natura ocupă un loc central în zoroastrism – trebuie inteleasa si protejata.
  • Muncă grea și caritate.
  • Fidelitate familiei, comunității și tarii.

Frumoase principii!

Potrivit lui Mary Boyce, “zoroastrismul este cea mai veche dintre toate credințele de revelație, și a avut probabil influență ,direct sau indirect mai mult decât oricare alt cult individual”.

   Nu putem povesti despre Bukhara, fara a mentiona despre moschei si madrase.  Supranumit si “Orasul sfant” pentru nenumaratele moschei, avea un rol insemnat si datorita scolilor religioase (madrase) aflate aici. Cea mai frumoasa mi s-a parut Mir Arab. Nu e greu de ajuns la ea. Imediat dupa bazar! Bazar, ce nu este ceea ce iti imaginezi. Nu prea seamana cu bazarurile din Turcia sau India fiind mult mai mic si mai organizat.

Impresionant loc cu minaretul de peste 70 de metri inaltime! Piata din interior are o istorie interesanta si trista. Aici dupa un razboi, au fost ucisi 600 de copii, copii ce erau urmasi ai unor soldati ucisi intr-un razboi de aparare. S-a hotarat ca erau o primejdie, pentru ca atunci cand o sa creasca o sa doreasca sa se razbune. Si au fost ucisi! Trist, crud dar realist!

Ca sa ajungi aici treci prin bazar. V-am spus deja ca nu poate fi asemanat cu ceea ce stiti deja. Influenta ruseasca este enorma inca aici si evidenta. Nu m-a impresionat prin ce ofera ci prin oamenii pe care i-am vazut.

bazar (1)
bazar (3)

bazar (4)

bazar (5) bazar

Aici, in Bukhara, am gasit statuia unui personaj candva popular si in Romania. Nastratin Hogea. Hai ca stiti sau macar ati auzit de el. Aici are o statuie…

nastratin

Pe drum poti sa gasesti magazinele astea, din timpuri vechi  pentru noi.

IMG_9696

IMG_9698

In Bukhara mai exista un lucru foarte interesant. Intr-un parc, gasesti mausoleul lui Ismail Samani. Emirul Ismail Samani. Unul dintre cei care au renuntat la zoroastrism pentru islam.  Este ciudata vecinatatea unei cladiri atat de vechi cu un parc de distractii in cel mai pur stil sovietic.

barca hot dog

carusel in asteptare

  Bukhara este un oras care te surprinde.  Cu istoria lui prafuita si lipsita de aglomeratie.  Bombardat de sovietici in 1921, cucerit inainte de asta de atatia regi si imparati, punct de popas central pe drumul matasii, a reusit in timp sa isi conserve identitatea. Deosebit si special merita pus pe o lista scurta a locurilor unde trebuie sa ajungeti!

Calatorie facuta cu ajutorul Dolores Travel, ghid minunat fiind Sardor ( Sasha ). Imagini realizate cu ajutorul F64 – Canon EOS 7D Kit EF-s 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM.

Multumiri tuturor.

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

One thought on “Bukhara – ce e de vazut?

  • Covoare Buhara am mai gasit intr-un singur loc in romania. Intr-adevar o calitate deosebita. Le-am cumparat de 4 ani si nu exista nici o schimbare in coloarea lor sau tesatura. Pentru cei interesati, le-am cumparat de la stildeco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *