LUMEA MARE

Benidorm. De la pirati la pescari si apoi la Beniyork

Benidorm. De la pirati la zgarie nori!

Benidorm este in Spania, situat pe Costa Blanca, cam la jumatatea distantei dintre Valencia si Alicante. Pe malul Mediteranei, cu 3 plaje mari, si una micuta si ascunsa langa Balcon, un “munte” pe care poti face drumetii, un centru vechi in genul oricarui oras italian, spaniol sau francez de la Mediterana si o multitudine de blocuri/hoteluri inalte si foarte inalte care i-a adus supranumele de Beniyork. 

Nu coboram 3000 de ani in istorie, nici 2000 ci doar vreo 4-500 chiar daca sunt descoperiri arheologice care atesta locuitori aici de acum 3000 de ani, stapanirea romana sau maura. Ajungem prin secolele XIV-XV cand zona era impanzita de pirati din nordul Africii care isi faceau veacul pe aici, jefuind sau pur si simplu ascunzandu-se. O era plina de pericole, in care atacurile se tineau lant, se construiau mici castele pe crestele inalte din zona de unde supravegheau zarile marii in cautarea anavelor piratilor. S-au pastrat cateva, unul dintre aceste turnuri fiind chiar la marginea orasului, accesibil prin cararile de pe munte – Torre d’Aguiló se numeste, construit in vremea regelui Filip al II-lea pe la 1500  si panorama asupra marii si orasului este absolut spectaculoasa.

Vremea piratilor insa a luat sfarsit si zona s-a linistit incepand sa traiasca din ceea ce marea le daruia. Benidorm, ca multe alte mici localitati, a depins mult timp de pescari. Mici sate, cu casute mici imprastiate si o constructie mare in centru, ca un fel de primarie din zilele noastre. Marea Mediterana este generoasa chiar si acum cu o industrie piscicola ce aduna cantitati uriase deodata. In vremurile vechi, micile barci ale pescarilor aduceau bogatiile marii in cantitati mici, suficiente doar pentru un trai de subzistenta. Chiar si asa, pana in secolul al XVIII-lea, pescarii din Benidorm devenisera renumiti si cautati in toata Spania, tonul fiind principala lor captura. Ei sunt cei care au si au perfectionat tehnica antica de capturare a tonului “almadraba”, care dateaza din timpurile islamice.

1910-Benidorm
Click pe imagine pentru o galerie foto completa

Chiar daca inceputul secolului XX a adus deschiderea timida a unor mici hoteluri pentru bogatii din interiorul Spaniei, doritori de mare si de soare, pescuitul a fost princpala industrie pana prin anii 1950. Atunci, competitia cu marile pescadoare a adus o noua politica in istoria orasului.

1930-Benidorm

Un primar cum rareori am gasit noi pe acasa, Pedro Zaragoza Ortis, a venit cu planurile pentru dezvoltarea orasului si transformarea acestuia intr-o statiune turistica. O viziune perfecta, realitatea depasind cu siguranta asteptarile sale. Planul acceptat atunci, vizionar si indraznet, respectat si astazi in Benidrom, cuprindea cladiri cu spatii uriase intre ele. Spatiu care ce e drept, pe vremea aceea era din belsug. Incepand cu vechiul centru al orasului ramas neschimbat, tot ce s-a construit dupa a fost in sus si cu spatii mari in jur. Se poate vedea evolutia orasului daca te uiti cu atentie. Daca in prima linie sunt bocuri cu 6-7 etaje,ele cresc in inaltime si in unele parti sunt grupate cam in genul cartierelor noi rezidentiale de la noi ( cu specificarea clara ca spatiul dintre ele a ramas la fel de mare) .

Odata cu ceasta decizie a venit si dezvoltarea Benidormului. Tot mai multe hoteluri s-au deschis, tot mai multi turisti au ales sa vina aici. Intai cei din Spania, mai ales cei din zona Madrid, apoi britanicii, nemtii, cei din tarile nordice. O perioada a fost orasul cel mai nebun de pe coasta Spaniei, plina de peetreceri de noapte, droguri, violenta, betii crunte ale celor veniti din strainatate. Apoi a fost o perioada plina de turisti de varsta a treia veniti din tarile nordice la caldura. Lucru care nu prea le-a placut localnicilor. Incet incet, au transformat ofertele in unele pentru familii. Pas cu pas, Benidorm a devenit o statiune unde pe langa cluburi, au aparut si terase si restaurante destinate tuturor, plajele ingrijite au primit biblioteci in aer liber si in general, atmsfera a devenit mult mult mai calma. Chiar daca si astazi exista o multime de britanici care vin in Benidorm, acesta nu se poate compara cu Ibiza.

Plaje superbe, piste de biciclete, trasee montane de drumetii, magazine de suveniruri, terase boeme pe faleza marii, restaurante cochete cu bucatarie internationala si nenumarate hoteluri care mai de care mai speciale si mai deosebite, atrag turisti de toate felurile, din toata lumea. Aici gasim cel mai inalt hotel din Europa  – Gran Hotel Bali dar si cea mai inalta cladire de apartamente din Europa.

Beniyork se dezvolta in continuare pe orizontala. Se construiesc hoteluri mai inalte, ansambluri de blocuri mai inalte si in general totul se duce in sus. De acesta data este de inteles. Spatiul a devenit tot mai neincapator si langa un cartier de vile absolut superbe, rasar 5-10 blocuri turn. Orasul se dezvolta in continuare, pe baza unei cereri uriase atat pentru vacante cat si pentru apartamente de  inchiriat.

Benidorm

Benidorm este unul dintre cele mai interesante statiuni din Spania. Un amestec de civilizatii trecute si actuale care si-au adus aportul la crearea unei comunitati speciale. Poti sa te simti zdrobit sau apasat de inaltimi sau poti sa adori fiecare clipa petrecuta aici. De la pirati la pescari si pana la timpul nostru.