LUMEA MARE

Antalya in 7 zile – partea a doua

Azi despre hotelurile din Antalya

       Am promis ca revin cu partea a doua, in care o sa vorbesc despre hotelurile  din Antalya. E un subiect fierbinte, multi dintre noi mergand si petrecandu-si vacantele acolo. In sapte zile am vizitat aproximativ 50 de hoteluri si cred eu ca mi-am facut o impresie despre ceea ce pot oferi. Pentru cei care nu sunt familiarizati foarte bine cu zona vreau sa va explic un pic cam ce inseamna in primul rand Antalya ca zona. Este considerata “Riviera Turciei”, Marea Mediterana o scalda cu valurile, orasul Antalya cu o populatie de aproximativ 800.000 locuitori este capitala provinciei si turismul la modul acesta se face dupa cum v-am spus si in prima parte de putin peste 10 ani. Muntii Taurus se intind de-a lungul coastei insotind plajele si ajungand sa atinga inaltimi de pana la 3700 metri.

      Ca sa va fie usor comparati cu litoralul romanesc, Constanta fiind capitala, apoi in stanga si dreapta gasind statiuni sau orase mai mici cum sunt Alania, Belek, Side, Kundu Lara sau Kemer. Doar ca toate se insira pe aproximativ 150-200 de km,  intr-un golf mare, ce se numeste  chiar asa – Golful Antalyei. Cam asa e zona… Muntele care se vede in departare sau intra in mare, plaje cu pietre mari sau cu pietricele, nu foarte late dar extreme de ingrijite si amenajate, intrare in apa de cele mai multe ori abrupta, valuri, pontoane si apa cristal. Plina de rusi si nemti care cumpara in disperare, plina de romani, cu hoteluri luxoase in camp, dupa gard fiind gunoaie, cu terenuri imense de golf sau cu cate 8-10 terenuri de fotbal ( cantonamentele de vara se fac aici ) Antalya este ca Turcia intreaga surprinzatoare.

   

      In drumul nostru de o saptamana am pornit din Alania, coborand spre Antalya si terminand cu Kemer. Am vazut hoteluri “vechi” de 5-7-9 ani si hoteluri care isi deschid in aceasta vara pentru prima data portile. Am vazut hoteluri renovate si am vazut si hoteluri care striga dupa renovare. Alania este orasul cel mai indepartat de aeroportul din Antalya -125 km- unde au obiceiul turistii romani sa isi cumpere vacante. Daca va luati o vacanta la unul din hotelurile de acolo sa stiti ca faceti peste 4 ore pana la hotel ( nu exagerez-autocarul trece pe la multe hoteluri sa lase turistii deci…dureaza).  Este o zona care nu este dezvoltata la nivelul Belek sau Kemer, hotelurile fiind rezonabile dar neiesind in evidenta ca ceva deosebit. De fapt…haideti altfel! In Turcia in Antalya hotelurile sunt cam asa : 5 stele – merita 6! / 5 stele – merita 5  / 5 stele – merita cu greu 5 stele  / 5 stele – merita 3!

      In zona Alania, ca un exemplu, din 12 hoteluri vazute in prima zi, eu personal as fi ales doar doua pentru o vacanta! Anume Quattro Beach Spa & Resort si Dolphin Platinum care se afla de fapt in Alara si e pe plaja, are piscinele comune cu Botanik si verdeata este pretutindeni. Au urmat altele in celelalte zile dar  impresia a fost ca, Da! Antalya este minunata si iti ofera lux dar…nu oriunde!

       Nu o sa va povestesc insa despre hoteluri, cum sunt,  ci despre conceptele care se dezvolta sau care deja exista in turismul din Antalya. V-am spus cum sta treaba cu stelele…unele au cazut de mult de pe firmament dar printr-o minune au ramas agatate pe hotel. Sunt multe de genul asta… Ce am constat? Hotelurile din Antalya care isi merita cele cinci stele se intrec in oferte, in idei de marketing, in oferte. Hotelurile care au cinci ani vechime deja sunt depasite iar cele care se construiesc sau se renoveaza si se dau in folosinta acum pleaca de la alte standarde. Conceptul de all inclusive sau ultra all inclusive ar trebui sa nu fie diferit in zona asta doar ca am remarcat ca fiecare hotel are o parere proprie despre ce inseamna asta. Minibarul sau seiful free, internetul wi fi gratuit nu numai in lobby ci si in camera sau la piscine sau pe plaje, bauturile din import ( si alcoolice si racoritoare ) , halatul si papucii de baie, freshul de portocale -macar la micul dejun, prosopul de plaja sunt un fel de “must” ca sa poti sa-ti definesti hotelul ca fiind ultra all inclusive. Luxul de anii trecuti in genul hotelului unde trage mereu “celebrul” Vali Vijelie – Royal Holiday Resort se transforma in Titanic .  Managerii cauta si reusesc sa gaseasca idei care mai de care mai inspirate pentru a atrage clientii…de genul…gradina zoologica, evenimente la care sunt invitati artisti gen Inna sau Alexandra Stan, minicluburi unde vechiul pictat pe fata si uitat la desene este uitat ( un exemplu de activitate – micii fermieri – copii planteaza rasaduri de rosii sau ce o fi cu eticheta cu numele copilului si zi de zi au grija de ele, cand intreaba “cand se face rosia mea” raspunsul este “la anul-deci trebuie sa vorbesti cu parintii sa va intoarceti pentru ca ti-o pastram), acum de copii se ocupa profesori universitari!, cursuri de scuba, parc de aventuri, camera cu iesire direct in piscina ca la Jacaranda Imperial, Irishpub in hotel sau plaja cu aquapark, piscine cat mai mari si mai interesante. Fiind in multe zone o plaja cu pietre/pietricele cu intrarea abrupta in apa a trebuit sa improvizeze astfel bucata de plaja unde sunt asezate sezlongurile este minunata dar intrarea in apa oricat nisip ar aduce ei tot neplacuta este. Natura isi urmeaza cursul si spala tot ce pun ei astfel ca si-au facut aparitia pontoanele care mai de care mai extravagante.

        Marea majoritate ( daca nu toate ) detin SPA-uri unde saunele cu aburi sau uscate si baia turceasca sunt free dar tot ce implica mana de lucru costa extra. Masaj, hamam sau ce vreti voi… Cinci restaurante pentru un asemenea hotel nu inseamna multe, doua trei, patru baruri, amfiteatru cu 200 de locuri, pool bar, cinema, discoteca

Cam asta despre hoteluri la modul general… O sa incerc sa va povestesc despre hotelurile care m-au impresionat si despre cele care mi-au lasat un gust amar. Ar fi frumos sa aflu de la voi, cei care ati fost in vacanta in Antalya ce va impresionat si ce nu va placut acolo. Sau daca ceva mi-a scapat ma puteti intreba aici si o sa va spun ceea ce am vazut.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *