ROMANIA

Muzeul National de Istorie al Romaniei

     Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti

    Am trecut de curand prin faţa muzeului de istorie de pe Calea Victoriei. Sunt sătul de el…am stat jos in sala tezaurului vreo două luni weekend de weekend cu fata filmand un documentar pentru copii. Interesant pentru ei dar la un moment dat ştiam ce rubine sunt pe sceptrul din vitrina din dreapta cum intri in sală. De vreo un an si ceva in faţa a aparut o statuie aiurea rău de tot cu un nene care ţine in braţe un maidanez cu doua cozi! Cică ar fi Traian cu întruchiparea la nuş ce animale! Cred că dacă vedea Traian îl trimitea pe sculptor direct în Colosseum hrană la lei…lei lei nu RON-i!

În primul rând, cum ajungi la muzeul de istorie? Metrou pană la Piata Unirii sau Universitate apoi pe jos 10/15 minute prin Centru vechi.  Ajungi repede şi cu autobuzul 104 care te lasă chiar mai aproape – cobori la blocul turn. Cat costă? 25 ron/persoană , 15 ron/pensionar, 7 ron/elevi si studenţi sau free in vacanţe, copii sub 7 ani/free. Programul? De Miercuri pană Duminica între 9.00 si 17.00. Luni si Marti e închis din motive de…habar nu am!

        Inaugurat în anul 1970 în vechiul sediu al Palatului Poştelor este cel mai important muzeu de istorie și arheologie din România. Marea mea problemă cu Muzeul Naţional de Istorie al Romaniei este ca se renovează de 20 de ani! Daca ar fi trebuit să-l construiasca de la zero tot îl terminau pana acum… Ultima dată cănd am intrat puteai vizita parterul, sala de jos cu Columna lui Traian ( e acolo printre fresce pitită o scena cu doi romani îndrăgostiţi – întrebati de ea – pidosnici cotropitorii ăstia! in scoala nu ne spun asta) şi tezaurul de la subsol. Sunt mereu diverse expoziţii dar sunt temporare şi depinde de norocul tău ce nimereşti. Una super a fost cea cu China de anul trecut…a fost, a trecut…ne-am întors la Lapidarium.

      Sala cu Columna lui Traian, îţi prezintă baza columnei iar pe părţile laterale frescele sunt desfăşurate ca într-o poveste urmand firul celor doua războaie daco-romane. O propunere de-a lui Kogalniceanu, datănd din secolul al XIX lea a prins contur abia în anul 1967 fiind o copie fidela şi dand măsura adevaratei Columne din Roma.

 columna

       Poate cea mai interesantă parte a muzeului este Sala Tezaurului. Aşa cum vezi în filme, undeva la subsol după ce treci de nişte uşi grele dotate cu paznicul de rigoare ( care apropos – nu doarme ), ajungi în sala care găzduieşte comorile Romaniei. Toate ce s-au descoperit de-a lungul timpului sau ce s-au recuperat de prin străinătate stau aşezate pe catifea in vitrine blindate. De la brăţările dacice din aur recuperate din America ( cumpărate cu bani grei ), monede de aur din diverse perioade ( celebrii kosoni sunt aici ), tezaurul de la Pietroasele “Cloşca cu puii de aur” descoperit de doi pietrari în anul 1837- cel mai mare tezaur antic descoperit în lume pană acum ( aproape 20 Kg de aur în 12 piese ), pană la bijuteriile purtate de Regina Maria, toate sunt expuse aici. De curiozitate vrei să ştii cam căt ar costa toate obiectele din tezaur? Cam juma de miliard de Euro! Începi vizita prin stănga – in ordinea cronologică – si de-a lungul vitrinelor străbaţi 2000 de ani de bogăţii înconjurănd sala. Ai un curator care, îţi spun sincer, abia aşteaptă întrebările tale aşa că nu ezita!

    În timpul petrecut la muzeul de istorie am stat de poveşti cu oamenii care lucrează acolo. Pasionaţi, instruiţi si entuziaşti! Mii de artefacte sunt depozitate şi aşteaptă să fie expuse…speră ei…şi eu, cat mai curand! Dacă nu ai fost încă…Muzeul Naţional de Istorie al Romaniei te aşteaptă să-i treci pragul!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *