Bagaje pentru avion

Aproape totul despre bagaje în avion

      O să încerc să vă detaliez pentru fiecare companie în parte ceea ce am găsit, precum și din experiența personală. Bagajele pentru avion au fost și sunt o problemă importantă atunci când călătorim cu orice companie aviatică. Ce ai voie sa pui in bagaj, ce nu ai voie, bagajul de cală câte kg poate să aibă, bagajul de mănă ce dimensiuni, un laptop, o tabletă, un DSLR – sunt acceptate ca bagaje de mână? Întrebări la care o să încerc să vă dau răspuns aici.

bagaje
alte amanunte despre prima data cu avionul – click pe poza

Cu ce nu avem voie sa urcăm în avion, în bagajul de mână.

lichide, obiecte taioase, aparate si lame de ras, seringi, cuțite, lichide in recipiente mai mari de 100 ml, arme, muniții, substanțe chimice, echipamente sportive ( placă de surf/snowbord, echipament de schi, bicicletă, patine etc ), butelii și în general tot ce poate fi considerat ca potential pericol.

* de la limita de cantitate pentru lichid face exceptie mancarea pentru bebelusi.

Este permis accesul in avion alaturi de bagajul de mana cu un laptop, o tablet sau un aparat foto. O regula mai noua spune ca acestea trebuie sa functioneze in momentul in care sunt verificate deci atentie sa fie incarcate. Poți lua lichide în recipiente de până în 100 ml, puse într-o punga de plastic transparentă.

    Ca reguli generale :

 •  – dacă există o limită de greutate sub 32 de Kg ( 25/27/30 kg ) si aceasta este depășită se plăteste o diferență.
 • – un bagaj de cală nu poate depăși aproape niciodată 32 kg – te pun să scoți ce e în plus, nu-i interesează ce faci cu surplusul de greutate.
 • – dacă ai un bagaj de cală gratuit și nu l-ai pus la formalitățile de check in on line, la îmbarcare plătești bagajul.
 • – armele, muniția din bagajul de cală se declară la aeroport.
 • – la unele companii aeriene de linie, limita pentru bagajele de cală diferă de la o clasă la alta (economic, business şi clasa întâi)
 • – nu introduceti in bagajul de cală bani, bijuterii, metale pretioase, laptop, obiecte electronice personale, documente importante, acte, pasapoarte sau alte documente de identitate. Dacă totuși faceți asta, în aeroport există un utilaj care învelește întregul bagaj în folie de plastic. Costa undeva la 20-25 de ron.
 • – verifică bagajul când îl preiei de pe bandă să nu fie deteriorat. Dacă este, contactaţi aeroportul, compania aeriană sau agentul de turism cu care aţi efectuat rezervarea. Se plătesc despăgubiri pentru așa ceva ( eu am fost despagubită pentru un bagaj distrus în Creta ).
 • – există polițe de asigurare ce acoperă riscul pierderii/furtului/deteriorării bagajelor.
 • – animalele pot fi transportate ca bagaj de cală in custi speciale.

Fiecare companie aeriana are regulile proprii in legatura cu bagajele de cala si de mana, chiar daca sunt relative asemanatoare. Totusi o dimensiune a bagajului de mana de la o companie poate sa difere de alta iar greutatea bagajelor de cala deasemenea sunt diferite. Mai jos o sa va detaliez condițiile pentru fiecare companie.

 Tarom
– bagaj de mână gratuit în limita a 10 Kg. dimensiuni 55/35/25 cm ; poți lua și un laptop, aparat foto sau camera video.

-bagaj de cală ( maxim 3 de persoană ) greutate maximă 23 Kg , primul bagaj gratuit – la zborurile transatlantice doua gratuite, următoarele taxate.

-pasagerii business – 3 bagaje de cală free.

-greutatea excedentară se taxează.

Wizz Air

-doua tipuri de bagaj de mână – mic 42/32/25 cm  ( să poată fi pus sub scaun ) gratuit.  – bagaj mare 56/45/25 cm – contracost.

-bagajul de cală contra cost – maxim 32 Kg. Poți achiziționa 6 bagaje, primele trei online celelalte doar în aeroport.
-taxele pentru depășirea greutății se plătesc diferențiat în funcție de felul său ( de mână/cală/echipament ) și de perioada anului.

Blue Air

-bagaj de mână gratuit în limita a 10 Kg. dimensiuni 55/40/20 cm ; poți lua și un laptop, aparat foto sau camera video.

-bagaj de cală – maxim 32 Kg – maxim patru de persoană dimensiunei 100/80/30.

-pentru bagajul de cala achizitionat la aeroport in cadrul formalitatilor de check-in/ticketing taxa este de 50 euro/bagaj/segment de zbor.

-copilul până în doi ani are dreptul la un bagaj de cală.

Easy Jet

– un bagaj de mână gratuit 56/45/25 cm indiferent de greutate.

– bagaj de cală plătit – 20 kg. Dacă sunt doi pasageri se poate împărți greutatea ( 18 Kg cu 22 Kg )

– taxa suplimentară pentru bagajele în exces este de 50 de Euro.

 Pegasus Airlines

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 8 Kg.

– bagaj de cala pe zbor intern 15 Kg, extern 20 Kg – gratuit.

– pentru copii sub doi ani 10 Kg bagaj de cala pe orice ruta.

Ryanair

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 10 Kg.

– maxim doua bagaje de cala a cate 15 Kg. Pretul difera in functie de sezon.

– una dintre companiile cu cele mai stricte conditii!

– taxe in functie de sezon, greutate, dimensiuni, gen de bagaj.

Air Berlin

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 10 Kg.

– un bagaj de cală gratuit/persoana – maxim 20 Kg la clasa economic si 30 Kg la clasa business.

– diverse preturi in functie de destinatie.

– pot fi transportate si echipamente sportive contra sumei de 25 euro.

– sunt permise animale, ca pisica sau caine, daca aveti certificat medical si cusca cu dimensiunile 55x40x20, greutatea totala cu tot cu cusca sa nu depaseasca 6 kg.

Air France

– un bagaj de mână gratuit 55/35/25 cm  greutate maxima 10 Kg.

– un bagaj de cală gratuit/persoana – maxim 23 Kg. Excedentul se plateste.

– copii pana in doi ani au dreptul la un bagaj gratuit de 10 Kg.

– Air France are o politica de bagaje extrem de diferita in functie de destinatii, aeronave si calasa unde calatoriti.

Al Italia

– un bagaj de mână gratuit 55/25/35 cm  greutate maxima 5 Kg.

– un bagaj de cala gratuit 20 Kg la economic, 30 Kg la business. aAlItalia are politici diferite in functie de destinatie, perioada si aeronava.

– taxa de excedent este intre 10 si 30 de Euro per bagaj.

– pentru zborurile din Italia catre Statele Unite nu sunt permise la bord brichete.

Turkish Airlines

– un bagaj de mână gratuit 55/40/23 cm  greutate maxima 8 Kg. Calatorii de la business au dreptul la doua asemenea bagaje.

– un bagaj de cala – economic 23 Kg, business 32 Kg. Dimensiuni maxime 158 cm lungime + latime + inaltime

– pe zborurile intercontinentale se permit doua bagaje.

– infantii ( copii pana in doi ani ) au dreptul la un bagaj in limita a 10 Kg.

TAP Portugal

– un bagaj de mână gratuit 55/40/20 cm  greutate maxima 8 Kg. Calatorii de la executive au dreptul la doua asemenea bagaje in limita a 16 Kg.

– o alta companie ciudata in materie de bagaje de cala. Au un sistem de abonament ( oarecum spus ) gold/silver…dificil de spus care sunt conditiile.

Lufthansa

– un bagaj de mâna gratuit, ce nu poate depasi dimensiunile de 55 cm x 40 cm x 20 cm si nu poate avea o greutate mai mare de 8 kg. La business class sunt permise 2 bagaje de mana.

– copiii cu vârsta de 2 ani sau peste 2 ani au dreptul la aceeasi cantitate de bagaj permisa gratuit ca si adultii.

– cantitatea de bagaje permisa gratuit pentru copiii sub 2 ani este un bagaj cu o greutate de pâna la 23 kg si un carucior pliabil.

– excedentul de greutate se plateste.

Mai sunt companii aeriene : Air Moldova, Qatar Airways, Germanwings…multe! Nu le stiu pe toate si nici nu le pot insira pe toate aici. Asa cum v-am spus regulile sunt oarecum asemanatoare, diferentele fiind destul de mici. Sfatul meu este ca atunci cand cumparati biletele de avion sa adaugati si bagajele de cala, la check-in-ul  on-line ( daca exista ) sa nu uitati de ele si sa va informati pe site-ul companiei despre politica legata de bagaje. Aceeasi companie poate oferi pe o destinatie anumite conditii iar pe alta mai multe sau poate mai putine. Aveti grija de voi si de bagaje!

Zbor placut!

Citeste si  despre Prima data cu avionul

mm
Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.
Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

comments

17 thoughts on “Bagaje pentru avion

 1. La Tarom bagajul de mana trebuie sa aiba 55/40/20, nu 55/35/25. M-am interesat zilele trecute pentru ca voi zbura cu ei peste 2 saptamani.

  1. bagajul de cala….. Laptopul poate fi luat in geanta lui, si separat fata de cele 10 kg (sa zicem un rucsac), sau nu?

   verifica cineva dimensiunile acelea de 158 la bagajul de cala? am un troler care insumat ar face 160.

   merci

   1. La bagajul de cala nu se verifica. 2 cm nu inseamna mare lucru. Sa nu depaseasca greutatea. Laptopul poti sa il iei in avion. Am mers de multe ori cu el. Trebuie doar sa il scoti din geanta la control.

 2. In teorie si proceduri – 1 bagaj de cala de persoana/23 de kg. Punct. Nu doua de 23 kg, nu doua care sa faca 23 de kg. E o singura calatorie chiar daca schimbi avioanele. Dar dupa cum ai citit destinatiile schimba conditiile. La fel si clasa unde calatoresti. Daca iei bussines class ai dreptul la mai mult. Transoceanicele insa pot avea politici diferite. De ce nu suni la ei?

 3. Air France

  – un bagaj de mână gratuit 55/35/25 cm greutate maxima 10 Kg.

  – un bagaj de cală gratuit/persoana – maxim 23 Kg. Excedentul se plateste.

  – copii pana in doi ani au dreptul la un bagaj gratuit de 10 Kg.

  – Air France are o politica de bagaje extrem de diferita in functie de destinatii, aeronave si calasa unde calatoriti.

  daca spre exemplu am zbor de la America spre Europa, se permite 1 bagaj de 23kg? sau doua a cate 23kg? sau doua ce au impreuna 23kg?
  Astept raspuns.Multumesc

Lasă un răspuns